tisdag 19 maj 2020

Stig Westerlund och husen som försvann

Stig Westerlund (1929–1980), fotograferade oförtröttligt Kalmarmiljöer som i dag är försvunna eller helt förändrade.
Foto: Kalmar stads hembygdsförening

Knappast någon har gjort så mycket för att dokumentera sin hemstad som amatörfotografen Stig Westerlund. På 60- och 70-talet cyklade han otaliga söndagsmorgnar omkring i Kalmar och fotograferade miljöer han visste, anade eller befarade snart skulle försvinna – eller som han bara tyckte om. 

Stig Westerlund föddes 1929 på Sandås, där hans pappa Herbert drev Sandås Cykelverkstad. Efter att ha gått igenom realskolan och handelsgymnasiet började Stig arbeta inom VVS-branschen hos den gamla Kalmarfirman Hill & Co. 1956 tog AB Kalmar Maskinaffär över. Stig blev säljare – och en framgångsrik sådan – i sydöstra Småland, Blekinge och på Öland. 1969 övertogs Kalmar Maskinaffär i sin tur av Ahlsell & Ågren, senare känt som Ahlsell AB.


Cykelverkstaden på Bragegatan vid Sandåsbacken drevs av Stig Westerlunds far Herbert. Huset finns inte kvar i dag.
Foto: Stig Westerlund/Kalmar stads hembygdsförening

Stig Westerlunds stora fritidsintresse var att fotografera. Han framkallade och förstorade själv sina bilder. I kombination med kärleken till hemstaden åstadkom han en fantastisk dokumentation av hus och miljöer, varav många i dag är spårlöst försvunna. 

Det gäller inte minst Sandås, där han växte upp, och i minst lika hög grad den i dag i stort sett totalförstörda stadsdelen Malmen, för övrigt den första stadsplanelagda förstaden i Sverige. Hur där skulle se ut bestämdes redan i mitten av 1600-talet i samband med Kalmars flyttning från Gamla stan till Kvarnholmen. 

När rivningarna pågick som värst på Malmen lär Stig ha sagt till en god vän att ”nu får dom lugna ner takten lite annars hinner jag inte med”. Under åren 1937–1976 revs på Malmen inte mindre än 158 av 302 gatuhus – alltså mer än hälften av alla som fanns – samt ungefär 135 gårdshus. Allra värst var det på östra Malmen där den småskaliga bebyggelsen ersattes på 1970-talet av de tre jättebyggena för polisen, skattemyndigheten och länsstyrelsen. Men också stora delar av Malmen väster om Norra vägen är totalt förändrade. Till exempel kvarteret Korpen vid Nygatan, som det finns några bilder från längre ner i blogginlägget. 

I dag har såväl poliserna som skattebyråkraterna och länsstyrelsen flyttat till nya adresser. Hade det inte varit för Stig Westerlunds kolossala flit hade vi vetat betydligt mindre om hur det såg ut på både östra och västra delen av Malmen innan flera hundra års historia jämnades med marken. 

Överhuvudtaget var det de enkla husen för vanligt folk som i första hand intresserade Stig Westerlund. De som inte alls är storslagna eller märkvärdiga, men som tillsammans betyder så otroligt mycket för att ge liv, atmosfär och självklar förankring i det förflutna och historien för stans invånare i deras vardag. 

Stig Westerlund dog alldeles för tidigt redan 1980. Då fyllde hans cirka 500 Kalmarfotografier sju album. Hustrun Barbro avled 1987 och hade då donerat samlingen till Kalmar Stads Hembygdsförening. Hembygdsföreningen har i sin tur digitaliserat samtliga fotografier och jag är glad att föreningen låtit mig visa bilderna, först på Torget i Östra Småland och nu på Torgetbloggen. 

Här följer ett bildsvep över drygt 100 år längs den del av kvarteret Korpen som ligger längs Nygatan. Fler av Stig Westerlunds bilder kommer att visas här på bloggen framöver.


Korsningen Nygatan–Norra vägen 1966.
Foto: Stig Westerlund/Kalmar stads hembygdsförening

Stig Westerlund undvek helst att ha med människor och trafik på sina bilder, förmodligen för att han tyckte att husen kom mer till sin rätt när de inte behövde konkurrera om uppmärksamheten. Men just fotot här ovanför visar upp en del liv och rörelse. Det togs den evighetslånga vintern 1966 och visar korsningen Norra vägen–Nygatan. Inte ett enda av husen man ser längs Nygatan finns kvar. Hörnhuset, det så kallade Risbygget, revs strax efter att bilden tagits och ersattes av Försäkringskassans hus, där socialförvaltningen håller till i dag. Risbygget kallades så eftersom det var det första huset i stan som reveterades. Det byggdes 1878–1880 och för att putsen skulle fästa kläddes träfasaden med avkvistat granris.


Korsningen Nygatan–Norra vägen 2017.
Foto: Klas Palmqvist


Samma husrad längs Nygatan som på Stig Westerlunds bild en liten bit längre upp i blogginlägget, fast fotograferad från andra hållet; korsningen med Smålandsgatan på en bild tagen strax efter förra sekelskiftet. Mitt i korsningen står ”Nygatspompen”, som var känd för att ha ovanligt fint dricksvatten. Vattnet i många andra brunnar i Kalmar var saltvattenbräckt eller av usel kvalitet på andra sätt.
Vykort från cirka 1905.

Här har vi husen längs Nygatans södra sida igen fotograferade av Stig Westerlund 1964. Det är inte så värst mycket som hänt jämfört med vykortet från 1900-talets början. Brunnen är förstås försvunnen – den togs bort redan 1910 – och träden längs norra sidan har vuxit till sig. Och så har ju bilarna tagit över gatan förstås. Närmast till höger står en Ford Anglia av 50-talsmodell parkerad, där bakom en Volvo Duett och en Opel.
Foto: Stig Westerlund/Kalmar stads hembygdsförening

Nu är vi framme vid andra halvan av 1970-talet och det är inte mycket som återstår av de gamla husen i kvarteret. Östra Smålands fotograf har stått en liten bit längre österut på Nygatan än Stig Westerlund och vykortsfotografen från sekelskiftet gjorde. Hörnhuset mot Smålandsgatan är rivet, liksom Risbygget längst upp mot Norra vägen. Vad som i dag heter ”Regionens hus” står på plats och snart ska också de båda sista äldre husen vara borta.
Foto: Östra Småland

Så här såg korsningen Nygatan–Smålandsgatan ut i oktober 2017. Inte en molekyl finns kvar av den gamla husraden längs Nygatans södra sida. Trädraden på andra sidan gatan har föryngrats, men det är i alla fall fortfarande björkar som växer där.
Foto: Klas Palmqvist

Se även:
• Inte lätt att hitta rätt – Stig Westerlund och husen som försvann, del 2
• Stadsbilden naggas hela tiden i kanten
• Himmelriket är likt en kroppkaka

STORT TACK
till Gunnar Magnusson och Kalmar Stads Hembygdsförening.

Att bli medlem i hembygdsföreningen kostar 150 kronor per kalenderår. Avgiften betalas in på bankgiro 744-4193. Det går också bra med Swish 123-3409604. Den som blir medlem under 2020 får dessutom ett exemplar av det utomordentliga bokverket Kalmar Lexikon på köpet.
Klicka här för att komma till föreningens hemsida.

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 21 oktober 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar