onsdag 20 maj 2020

Litteraturen, fotbollen och livet

Peter Bichsel: En bok om att läsa och berätta.
Fem poetikföreläsningar i Frankfurt.
(Översättning: Susanne Widén-Swartz. Janus, 1985)

Till det vettigaste jag läst om litteratur, fotboll och livet hör några rader i en både tänkvärd och rolig liten bok av den schweiziske författaren Peter Bichsel (född 1935).

En bok om att läsa och berätta innehåller fem föreläsningar Bichsel höll i Frankfurt 1982. Boken passerade nästan spårlöst förbi när den
1985 gavs ut på svenska på poeten Eric Fylkesons lilla kvalitetsförlag Janus. 

Den historia av Goethe som Bichsel syftar på i citatet nedan är för övrigt Wilhelm Meisters Wanderjahre:

”Det finns de som tror att man kan närma icke-läsarna till litteraturen genom att försöka förklara innehållen för dem. Jag fruktar att det i det här fallet, liksom även i andra fall, vore meningslöst. Ni kan inte göra någon till fotbollsentusiast genom att för vederbörande förklara fotbollsspelets innebörd, regler och syfte. Bara en fotbollsentusiast förstår fotboll. Fotboll är onödigt, om ni så vill, och ingalunda en återspegling av livet, vilket fotbollsfilosofer hävdar. För att lära känna livet behöver jag inte vara fotbollsentusiast, och skulle jag verkligen ha lärt känna livet, så kan detta faktum inte i någon större utsträckning hjälpa mig att förstå fotboll och inte heller att förstå Goethes historia. Därtill är ett samförstånd med litteraturen lika nödvändigt som det för att förstå fotboll är nödvändigt att ha ett samförstånd med fotboll. Det tyska ordet för detta är Begeisterung, hänförelse.”

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad på bloggen Bollkultur på Östra Smålands webbplats den 5 augusti 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar