torsdag 21 maj 2020

Professorn som var ute och reste

Richard Ekblom: Åka tåg 3:dje klass. Reseminnen. (Lindblads, 1933)
På ett tidstypiskt omslag möter professor Ekblom sina läsare, utstyrd med lämpliga attribut för en 30-talsakademiker av hans sort, basker, pincenez och pipa.

Han blev snärjd av hundfångare i Krakow, lärde sig vika ihop kläder av skräddarmästare Hilka i Prag och flydde från S:t Petersburg när första världskriget bröt ut. 

Richard Ekblom var en ovanlig och en smula äventyrlig professor i slaviska språk i Uppsala, känd för ett lätt bisarrt skämtlynne. Han var västgöte, född i Ekby i Skaraborgs län 1874, och hade först ägnat sig åt romanska språk men kom att byta inriktning till slavistik. Förutom sina rent vetenskapliga arbeten gav han ut handböcker i ryska. På 30-talet nådde han anmärkningsvärd popularitet som författare av humoristiska och välformulerade resekåserier, dock inte alls av det typiskt studentikosa slaget. Ekblom var rolig även utan akademiska tillsatser.

Richard Ekblom: Tur och retur. Reseskildringar. (Lindblads, 1936).
Pipan på den första bokens omslag byttes ut till cigarrcigarett till den andra kåserisamlingen.

Inte minst visste Ekblom hur han skulle inleda sina reseberättelser: 

”Grått soldis och stekande hetta ruvade över det gamla Novgorod...”

”Den 20 juli 1935 kl 18.15 hade jag tagit plats i en tredjeklasskupé i det västerut destinerade snälltåget, som just då gjorde uppehåll i Kaunas...” 

”Sommaren 1914 var varm, det vill jag lova. Jag strövade under två veckors tid svettdrypande omkring på Sofias gator...”

”Yngste besättningsmannen på den ångare, som söndagen den 2 juli 1939 hade lämnat Stockholm med destination till Riga, var en mirakulös akrobat...”

”Finns det något tröstlösare än att för tidigt komma ned i den källarliknande del av Hamburgs huvudbangård, från vilken nattexpressen Köln–Paris utgår?”


Richard Ekblom: När tåget slirar och andra berättelser (Lindblads, 1943).
På den tredje boken saknar man professorn själv på omslaget, men han är lika närvarande som vanligt innanför pärmarna.

”En förlorad värld av järnvägskaféer, stationsperronger, små matosande östeuropeiska hotell och nattexpresser på banor som inte längre låter sig befaras finns levande bevarad i denne fine författares skisser”, skriver Jan Olof Olsson – signaturen Jolo – i förordet till urvalsvolymen Tåget går, professorn! och det är tydligt hur gärna han skulle delat kupé med Ekblom. Herrarna hade också ett gemensamt intresse för varietéer, gärna framförda i ”gamla dragiga lokaler, gränsande till det tarvliga, med förfallna tenorer och hunddressyr”. 

Jolo konstaterar också att böckerna sålde så bra att dess författare nådde höjden av sin tids kändisskap; han förekom i korsord!

Richard Ekblom blev emeritus 1939 och avled tjugo år senare, 84 år gammal.

Är man bara själv på rätt humör har man än i dag synnerligen trevligt i den säregne och högst underhållande professorns sällskap. Böckerna gavs ut i nytryck på 90-talet, dock utan de härliga originalomslagen. Men det brukar inte vara särskilt besvärligt att hitta originalutgåvorna antikvariskt för under hundralappen. 


Richard Ekblom: Tåget går, professorn!
Resor i öst och väst i 3:je klass. (Lindblads, 1961)
Urvalsvolym prydd med adresslappar till några av professorns typiska resmål.

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 9 januari 2012




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar