torsdag 7 maj 2020

My Boy Lollipop på Fredriksskans

Millie Small (1946–2020) har avlidit. Här är hon fotograferad på Fredriksskans sommaren 1966, där hon var dragplåster på det årets idrottsmässa. När det var dags för ”My Boy Lollipop” plockade hon upp en kille ur publiken på scenen och sjöng låten vänd mot honom.
Foto: Östra Småland

19-åriga Millie Small stod på Fredriksskans och bara suckade.
 – Hur det är att sjunga? Det är mitt liv naturligtvis. Men oh, så tröttsamt. Två shower per kväll, resor och nya hotell varenda natt. Nej, nu längtar jag efter att den här turnén ska ta slut, sa hon till Östra Smålands utsända.

Det var idrottsmässa med nöjesfält, dansmusik och artister i Kalmar den 16 och 17 juli 1966. På lördagen var det Lasse Lönndahl som var den stora attraktionen och på söndagen Millie Small och Jackie Edwards från Jamaica. De backades upp av den norska gruppen The Vanguards. 

När jag för många år sedan pratade om den här spelningen med kalmaritiske popgurun Tommy Granlund (1951–2014) – som givetvis var där – hävdade han bestämt att även en purung Jimmy Cliff medverkade i showen. Han som gjorde succé i filmen The Harder They Come 1972 och banade väg för reggaens segertåg med Bob Marley i spetsen.

I mars 1964 släpptes Millies version av My Boy Lollipop, en låt som spelats in första gången 1956 av Barbie Gaye. Med Millie blev låten en jättehit som fortfarande spelas på radio världen över och när jag kollade upp saken 2012 skulle ha sålts i sju miljoner exemplar.

Fast själv var hon alltså rätt trött på den redan i Kalmar 1966. Hon fortsatte att turnera – och sjunga sin enda stora hit – några år in på 70-talet.

2011 hedrades Millie Small med en orden av den jamaicanska regeringen för sina insater för landets musikindustri. Då var hon sedan många år bosatt i London. Hon avled den 5 maj efter att ha fått en stroke.




© Klas Palmqvist

Bearbetad version av en text som var publicerad i Östra Småland den 16 juni 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar