lördag 2 maj 2020

Badortsbåten som hamnade i Norra ishavet – Hälsning från Henning, del 5


Den 27 juli 1932 skickade antikvariatsbokhandlare Henning Kullzén ett vykort till sin syster Signe i Kalmar: ”Swinemünde, onsdag. Reser idag med denna till Sassnitz. Henning”.

”Denna” var alltså passagerarfartyget på bilden, Rugard, som byggts 1927 i Stettin – nuvarande Szczecin i Polen – och samma år satts i trafik mellan hemmahamnen och Sassnitz, främst för att forsla badgäster från den ena orten till den andra. Emellanåt utsträcktes rutten till Bornholm och Köpenhamn. 

I samband andra världskrigets utbrott rekvirerades Rugard av den tyska marinen. På själva fredsdagen den 8 maj 1945 lämnade Rugard som sista tyska krigsfartyg halvön Hela (i dag i Polen). Ombord fanns cirka 1500 personer på flykt, mestadels tyska soldater. Dagen efter kom man – trots den tyska kapitulationen – i eldstrid med några snabbgående sovjetiska motorbåtar, innan man nådde fram till Kielfjorden.

1946 överlämnades fartyget som en del av krigsskadeståndet till Sovjetunionen. Rugard döptes om till Ilja Repin, efter den berömde ryske konstnären, och byggdes om för att under hela 50-talet gå i passagerarfart i Norra ishavet. Ny hemmahamn blev Murmansk. 

1960 ströks Ilja Repin/Rugard ur skeppsregistren. 

• Graf Zeppelin har landat – Hälsning från Henning, del 1
• Friedrichstraße, Berlin – Hälsning från Henning, del 2
• Flygkapten och krigsförbrytare – Hälsning från Henning, del 3
• Europas största järnvägsstation – Hälsning från Henning, del 4

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 1 juli 2016

Tack till Olof Vallerhed som lånat ut vykorten ur Henning Kullzéns samling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar