fredag 27 mars 2020

När pizzan kom till Kalmar

Trion som startade Kalmars första pizzeria. Från vänster Carlo Balatresi, Luciano Malaguti och Laris Marighella fotograferade i november 1973 utanför sin nystartade restaurang.
Foto: PeO Larsson/Östra Småland

1968 öppnade Sveriges första riktiga pizzeria i Stockholm. I dag uppskattar man att det finns långt mer än 3.000 pizzerior runtom i landet. Ett 30-tal av dem ligger i Kalmar. 


Men vilken var egentligen först i stan? Piazza di Spagna  i hörnet Larmgatan–Södra Långgatan, hävdar många. Men även Pizzeria Paris, en liten bit längre norrut på Larmgatan, har sina förespråkare. Det sistnämnda stämmer – men pizzerian hade från början ett annat namn.

Året var 1973. På en pizzeria i Växjö arbetade Carlo Balatresi. Musikerna Laris Marighella och Luciano Malaguti från Ferrara i Italien var engagerade för att underhålla gästerna.
Trion bestämde sig för att starta en pizzeria tillsammans. Det fick bli i Kalmar, som ännu inte hade begåvats med någon. Adressen blev Larmgatan 16 en trappa upp, ovanför Närstads väskaffär.

– I Italien hade Laris och jag bara ätit pizza, inte bakat några, berättar Luciano Malaguti.
Carlo hade däremot erfarenhet från flera pizzerior i Sverige.
Den nya restaurangen fick heta Pizzeria Capri, ett namn som gav de rätta italienska associationerna. Den slog upp portarna i november 1973.
– Men vi fick snabbt konkurrens när Piazza di Spagna öppnade alldeles i närheten, säger Laris Marighella.

Laris blev inte kvar länge i Kalmar. Redan i maj 1974 flyttade han till Sandviken, där han startade Pizzeria Nettuno, den första på orten.  Folk vallfärdade från hela Gästrikland för att smaka på den exotiska nyheten. Efter tio hektiska år med minimal ledighet överlät han pizzerian till sina anställda. 

Laris har inte mycket till övers för dagens pizzor som kan innehålla vad som helst från bananer till choklad. Nej, knaprig, tunn botten, hemmagjord tomatsås, lagom mycket mozzarella och lite färsk basilika ska det vara. Rött, vitt och grönt – som Italiens flagga.

Luciano och Carlo fortsatte ett tag till på Capri i Kalmar.
– Men konkurrensen från Piazza di Spagna och deras pizzabagare Ernesto Porcile blev för svår, konstaterar Luciano.
1975 fick restaurangen nya ägare. De döpte om den till Pizzeria Paris och under den benämningen fanns den kvar i många år.

Luciano stannade i Kalmar resten av 70-talet och var engagerad i flera näringsställen i stan och på Öland. Han flyttade tillbaka till Italien ett tag, men bor sedan länge åter i Sverige, närmare bestämt i Kortedala i östra Göteborg:
– Tänk, det var meningen att jag skulle stanna i Sverige i sex månader och jag är kvar här fortfarande.

Luciano har bland annat jobbat som lärare och förstås som musiker. Laris Marighella har blivit kvar i Sandviken. De gamla kompisarna från Ferrara håller kontakten och brukar ringa varandra då och då. 
Carlo Balatresi, den förste pizzabagaren i Kalmar, avled i Göteborg 2010.

Interiör från Pizzeria Paris i januari 1981. Lokalerna gick i brunt, rött och vitt medan servitörerna bar gula skjortor.
Foto: PeO Larsson/Östra Småland

Piazza di Spagna med felstavning på markiserna. Bild  från 1982.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

Kalmars mest legendariske pizzabagare, Ernesto Porcile från pizzans hemort Neapel, började på Piazza di Spagna, fortsatte på Italia och startade eget på Norra Långgatan 1980 (bilden). I dag ligger restaurang Athena här.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

Ernesto Porcile, till vänster, och kompanjonen Joannis Strachinis firar att man vunnit en tvist med skattemyndigheterna i december 1984. Ernesto har sedan länge krog i Ludvigshuset vid Larmtorget.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

Doklas Pizzabutik på Esplanaden på en bild från 1982.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

El Toro låg i restaurangen och diskoteket Broadways gamla lokaler på Trädgårdsgatan. Hette på 90-talet först Monaco och sedan Monte Carlo. I dag spelbutik.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

Pizzerian i Berga Centrum var en av de första som etablerades utanför Kalmars centrala delar.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

Pizzeria Italia på S:ta Gertruds gata startades 1977 och är den äldsta kvarvarande av stans pizzerior. Har drivits under samma namn hela tiden.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

Pizza Italia från pizzerian med samma namn, lanseras fortfarande som ”Bagarens hemlighet”. Sekretessen får nog betraktas som hävd för länge sedan; pizzan har i årtionden haft exakt samma ingredienser: tomat, ost, lök, räkor, paprika, skinka, champinjoner, bacon och salami.
Foto: Klas Palmqvist

Bearbetad version av en text som var publicerad i Östra Småland den 12 december 2015

© Klas Palmqvist




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar