måndag 4 maj 2020

Med badrock i lyxhotellets restaurang – Hälsning från Henning, del 7



På sin semesterresa 1932 tog antikvariatsbokhandlare Henning Kullzén från Kalmar in på den luxuösa bad- och hotellanläggningen Dianabad i Wien. 

Etablissemanget hade anor ända från början av 1800-talet, men den byggnad som syns på vykortet – där Kullzén själv antecknat ”låg här i Wien” – invigdes 1917. Här fanns två simhallar, ång-, kar- och solbad, en kuranstalt, butiker av olika slag, frisersalong, fotvårdsklinik, tvättinrättning, restaurang – som gästerna kunde besöka iförda badrock – samt ett hundbad med tillgång till veterinär, för att nu bara nämna något. 

Under de hårda striderna i Wien mellan tyska Wehrmacht och sovjetiska Röda armén i april 1945 blev hotellet helt utbränt och badavdelningen svårt skadad. Redan i augusti året därpå kunde emellertid det provisoriskt reparerade badet tas i bruk igen och 1947 anordnades landskamper i simning, simhopp och vattenpolo mot Schweiz (herrar) respektive Tjeckoslovakien (damer). 

På 60-talet revs alltihop och ersattes av ett nybygge, som i sin tur var saneringsfärdigt på 90-talet. Att renovera bedömdes som olönsamt och en eldsvåda 1995 påskyndade den redan beslutade rivningen. I oktober 2000 invigdes det nuvarande ”Diana-Erlebnisbad”, 190 år efter att det allra första Dianabadet i Wien tagits i bruk.

• Graf Zeppelin har landat – Hälsning från Henning, del 1
• Friedrichstraße, Berlin – Hälsning från Henning, del 2
• Flygkapten och krigsförbrytare – Hälsning från Henning, del 3
• Europas största järnvägsstation – Hälsning från Henning, del 4
• Badortsbåten som hamnade i Norra ishavet – Hälsning från Henning, del 5
• Till vänster på vägen – Hälsning från Henning, del 6

Tack till Olof Vallerhed som lånat ut vykorten ur Henning Kullzéns samling

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 5 juli 2016


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar