tisdag 5 maj 2020

Ett gammalt gathörn

Korsningen Norra Långgatan–Kaggensgatan på en bild tagen några år efter förra sekelskiftet.
Vykort ur Olle Vallerheds samling.

Liksvepningar, lampor och kläder från Indien har funnits i sortimentet i de butiker som legat i det rosa huset i hörnet Kaggensgatan–Norra Långgatan i Kalmar, till höger på bilden.

Iförda dubbelknäppt syrtut och pickelhuva ser ordningsmaktens representanter till att lugn råder i korsningen, en uppgift som inte verkar vara överväldigande svårhanterlig. Fotografen, som tog bilden under något av 1900-talets allra första år, har stått utanför nuvarande Kullzénska Caféet. 

Men den gården köpte inte Karl Kullzén (1866–1928) förrän 1910 och sin pappershandel, sitt bokbinderi och sitt tryckeri flyttade han inte dit förrän 1913. Innan dess höll han till i kvarteret Kopparslagaren, till vänster på bilden, och förmodligen är det han själv, i hatt och helskägg, som mitt i bilden står utanför entrén till sin firma. 

På översta trappsteget är en flicka på väg in i huset, förmodligen någon av tvillingdöttrarna Rut (1898–1942) och Signe (1898–1985) – Signe kom att ta över pappershandeln på den nya adressen. Studerar man bilden närmare anar man även en pojke som befinner sig på trappan, skymd av flickan. Det lär nog vara Karls son Henning (1896–1985), som så småningom blev Kalmars mest legendariske antikvariatsbokhandlare.

På skylten intill ingången på högra hörnet kan man läsa: ”Hilda Strandbergs nya liksvepningsaffär”. Inte för att jag vet var hennes gamla låg, men här höll denna i dag tämligen otänkbara specialbutik till åtminstone sedan slutet av 1880-talet. Närmaste granne var S F Carlssons hembageri. På Larmtorget hade Hilda Strandberg för övrigt en butik där kunder som ännu var i livet kunde ekipera sig. Hon tog även emot ”hattar till blekning, svärtning och modernisering”.


Annonser ur tidningen ”Kalmar” för den 2 maj 1888.

Annars var det i mer än 60 år, från 1929 till 1990, den klassiska Kalmarfirman Svanholms Elektriska som satte sin prägel på gathörnet. Så här fint skriver förre stadsbyggnadschefen Per Jarlbo om Ruth Svanholm (1900–1989) i sin lika informativa som imponerande bok Kalmars gatunamn från 2007:

”Hon var änka efter företagets grundare civilingenjör Leo Svanholm (1887–1963). Efter studier i Tyskland och på Chalmers, och tjänstgöring på Asea i Göteborg, startade Leo företaget 1923 [...] I familjen fanns elva barn varav flera arbetade i företaget. Hur fru Ruth kunde hålla reda på alla sina barn, var alla tusentals elektriska artiklar fanns i den stora butiken, hur de fungerade, vad allting kostade, leveranstider m m, samtidigt som hon var så oerhört vänlig och trivsam att handla av är för mig en gåta. Om någon vid denna tid skulle fått priset som Kalmars bästa ’affärsbiträde’ så var det Ruth Svanholm”.

Svanholms Elektriska var väl inbott i det högra hörnhuset när den här bilden togs någon gång runt 1970. På andra sidan gatan kunde man fynda gardiner i skräddare Lindéns gamla lokaler medan Gustafssons Tobak höll till där Karl Kullzén haft sitt tryckeri. I nästa hus, där det fanns restaurang redan när bilden under rubriken i blogginlägget togs, höll Kaggensgrillen fortfarande ställningarna. Bild ur Olle Vallerheds samling
Korsningen Kaggensgatan–Norra Långgatan som den såg ut för fem år sedan.  I Svanholms gamla lokaler huserade i många år Indiska, i dag finns prylbutiken Flying Tiger Copenhagen där. Kopparslagarens hörn stod länge tomt. När det nybyggda köpcentret öppnade i december 1973 fanns där entrén till det stora dragplåstret H&M, som tidigare inte haft någon butik i Kalmar.
Foto: Klas Palmqvist 2015

Stort tack till Olof Vallerhed för bilderna ur hans fars samling

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 4 juli 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar