fredag 22 maj 2020

Floyd fick en puss i sporthallen och Ali somnade på Stadshotellet

Tillsammans med Kalmar Boxningsklubb stod Östra Småland bakom Floyds uppvisning i sporthallen i Kalmar. Biljetterna vid ringside kostade sju kronor, på läktaren gick det på en femma. När Ali kom till Nybro kostade biljtterna en tia, i dagens penningvärde drygt en hundralapp. 

Sommaren 1965 besöktes sydöstra Småland av både Floyd Pattersson och Muhammad Ali, två av de namnkunnigaste tungviktsboxarna genom tiderna. Floyd krönte Östra Smålands ”Länets skolflicka” i sporthallen i Kalmar. Ali bodde på Stadshotellet i samma stad men höll uppvisning i Victoriahallen i Nybro, där han ville fajtas med publiken. 

Den 25 maj 1965 möttes Muhammad Ali och förre världsmästaren Sonny Liston för andra gången. Efter drygt två minuter av första ronden såg det ut så här. Liston låg knockad av ett slag som få hann uppfatta. Matchen ägde märkligt nog rum i den lilla staden Lewiston i Maine inför bara 2434 åskådare. En hel del av dem hade inte ens hunnit sätta sig tillrätta innan matchen var över. Den snabba knockouten blev mycket omdiskuterad men Floyd Patterson, som gjort uppehåll i sin Sverigeturné och fanns på plats menade bestämt att allting gått korrekt tillväga. 

Floyd Patterson hade, paradoxalt nog kan man tycka, blivit omåttligt populär i Sverige i samband med de tre matcherna mot ”Ingo” Johansson 1959–61; svensken vann en, Floyd två. Men 1965 var hans dragningskraft inte längre riktigt vad den hade varit. Även om publiken i Kalmar sporthall den 6 juni var stor och entusiastisk. 

Floyd var brutal mot sina sparringar. En var skadad nästan hela turnén. Floyds bror Raymond ryckte in och gick i golvet flera gånger, liksom Richard van Norden som miste en tand i Luleå och knockades i Kalmar. 

Floyd intervjuades i ringen i samband med uppvisningen. Om öknamnet ”Kaninen” sa han: 

– Clay har öknamn på alla, men det värsta tycker jag han har givit sig själv, nämligen Muhammad Ali. 

Efter Alis andra seger över Sonny Liston i maj 1965 var Floyd förste utmanare till VM-titeln och även om inget var bestämt förväntade sig alla att de båda skulle mötas till hösten. 


Cassius Clay med stora bokstäver och Muhammad Ali med betydligt mindre i annonsen inför uppvisningen i Nybro. Och Ståhls möbler i Trekanten slog också knockout, minsann...

Muhammad Ali är förmodligen världens mest kände idrottsman någonsin, men i mitten av 60-talet var Floyd fortfarande ett större namn i Sverige. 

Intresset var ändå stort när världsmästaren kom till Victoriahallen i Nybro den 11 augusti. Han tog det lugnare med sina sparringar än Floyd gjort i Kalmar. Alis snabbhet i både armar fötter imponerade rejält i alla fall. 

Men han gillade inte att några i publiken ropade ”Heja Floyd” under frågestunden. Han höjde rösten och garanterade att han skulle besegra Patterson. När hejaropen på Floyd ändå fortsatte tände Ali till ordentligt och ville lämna ringen för att ta en fajt med publiken. 

När Ali och Floyd sedan möttes i november vann Ali mycket riktigt. Men Floyd gjorde tappert motstånd innan domaren bröt i tolfte ronden. 


Muhammad Ali höll vad han lovat i Nybro när han den 22 november 1965 försvarade VM-titeln mot Floyd Patterson i Las Vegas. Patterson vägrade använda sin motståndares nya namn utan fortsatte kalla honom Cassius Clay. Ali, som inte velat bära det gamla slavnamnet Clay, hånade Floyd, förödmjukade honom och drog ut på matchen för att banka in sitt nya namn i honom. 


Generad Floyd fick en puss i sporthallen 

Floyds framträdande i Kalmar avslutades med att han fick sällskap i ringen av Birgitta Lindström, som Östra Smålands läsare korat till ”Länets skolflicka”. 

Birgitta Lindström från Hagelsrum utanför Målilla var 17 år när hon ställdes i samma ring som Floyd Patterson i Kalmar. 

Hon befann sig där eftersom hon blivit utsedd till ”Länets skolflicka” av Östra Smålands läsare och skulle krönas av Floyd. Birgitta hade haft honom som idolbild på väggen i flickrummet, men 1965 var han utbytt mot jazzgiganterna Bengt Hallberg och Dexter Gordon. För det var jazz som gällde för Birgitta. Och visor:

– Visor är härliga. Speciellt gillar jag Cornelis Vreeswijk, sa hon till Östrans reporter. 

Floyd hyllade henne med blommor och en banderoll och fick som tack en puss som rent av tycktes göra honom en smula förlägen. 



Ville rida och åka båt men somnade på Stadshotellet

Rum 381 på Kalmar Stadshotell. Ali välter nästan golvlampan. 

Muhammad Ali såg lite trött ut i hissen upp till rum 381 på Stadshotellet i Kalmar. Men nejdå, han var visst pigg, försäkrade han. 

Väl inne på rummet kastade världsmästaren sig över fruktfatet – ”jag gillar frukt” – varpå han frågade: 

– Finns det hästar här? Jag vill rida. 

Han upplystes om att det fanns både ridhus och travbana, men började i stället prata om att ge sig ut på sjön. 

– Kan ni ordna en båt? Jag vill åka båt. 

Snabbkontakt togs med turistintendenten Karl-Erik Andersson som lovade att göra sitt bästa. Men det kunde ta lite tid att få fram en passande farkost. 

– Det gör inget, jag kan skaffa en själv. Förresten, jag köper den och skeppar över den till Amerika – om jag kan få den billigare här. Såg en snygg båt som kostade 15.000 dollar. 

Sedan började Ali tala framtidsplaner med Östra Smålands reporter Leif Andersson. Han ville så småningom dra sig tillbaka obesegrad och resa för att se hela världen. 

– Jag vill leva som en rik man. Drar mig kanske tillbaka till religionen. 

Reporter Andersson var förvånad över att Ali talade så lugnt och försynt. ”Vart har gaphalsen tagit vägen?”, undrade han. 

– Det är bara reklam. Jag måste spela spelet. 

Han började fingra på golvlampan. Den vinglade oroväckande men höll sig upprätt – till skillnad från en viss mr Liston. 

– Well, trevligt att råkas. 

Audiensen var slut. En halvtimme senare ringde turistintendenten och meddelade att båten låg klar. 

Men då sov mästaren. 


Muhammad Ali i Östra Småland den 11 augusti 1965.


FAKTA 

Floyds turné, publiksiffrorna till höger
15 maj Gävle, 1500 
17 maj Sundsvall 2000 
19 maj Luleå 600 
20 maj Boden 993 
21 maj Kalix 793 
22 maj Malmberget 977 
22 maj Kiruna 700 
29 maj Eskilstuna 1500 
30 maj Vänersborg 1000 
2 juni Halmstad 996 
4 juni Malmö 2000 
6 juni Kalmar 1300 
Mellan framträdandena i Kiruna och Eskilstuna var Floyd i USA och såg Ali slå ut Sonny Liston. 


Alis turné 
6 aug Stockholm 10000 
7 aug Skellefteå 2000 
8 aug Örnsköldsvik 500 
8 aug Sundsvall 1200 
9 aug Stockholm 4500 
10 aug Visby 1300 
11 aug Nybro 2500 
12 aug Malmö 2000 
13 aug Västerås 2112 
14 aug Säter 1500 
Uppgifterna om publiksiffror varierar; i Skellefteå påstås det ha varit 2000 eller 5000 personer, i Sundsvall 1200 eller 1500 
Källa: ”Ringside” av Christer Franzén


Operasångaren Per Grundén (1922–2011) inledde Alis uppvisningar under turnén med att sjunga schlagers till dragspelsackompanjemang. Grundén var genuint sportintresserad; tydligen spelade han fotboll på hotellrummet. 
Foto: Östra Småland 

FAKTA 

Floyd Patterson 
• Född 1935 i Waco, North Carolina
• Uppvuxen i Brooklyn
• Vann OS-guld 1952 
• Blev 1956 den yngste världsmästaren dittills i tungvikt 
• Förlorade titeln till Ingemar Johansson 1959 
• Förste tungviktare någonsin att återta titeln då han besegrade Ingo Johansson 1960
• Avled 2006

Muhammad Ali 
• Född som Cassius Clay 1942 i Louisville, Kentucky
• OS-guld 1960
• Världsmästare 1964. Blev muslim och bytte namn till Muhammad Ali samma år
• Fråntogs VM-titeln 1967 och avstängdes från boxningen för att han vägrade delta i Vietnamkriget 
• Comeback 1970, världsmästare på nytt 1974 
• Förlorade titeln 1978 men återtog den samma år 
• Gick sin sista match 1981
• Avled 2016

© Klas Palmqvist

Texterna var publicerade i Östra Småland den 27 oktober 2012

2 kommentarer:

  1. Jag såg Cassius Clay på Domus restaurangen Kalmar i början av 1960-talet när jag gick förbi på Storgatan. Ångrar mig otroligt att jag inte gick in och hälsade på honom. Skulle spela cool som jag gjorde på den tiden. Han var inte särskilt känd
    som han skulle bli senare. //Inger Sylén Johansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad synd. Men du såg honom i alla fall. Du skulle gett honom en puss...

      Radera