torsdag 2 april 2020

"Är du färgblind, din jäkel?"

Annons i Östra Småland i juni 1929

Den 9 juni 1929 möttes på Kalmar Idrottsplats – nuvarande Fredriksskans – Kalmar FF och Middlesex Wanderers, ett kombinerat lag med amatörspelare från 13 engelska klubbar som var på europeisk sommarturné.

Kalmarborna har bänkat sig för att se Kalmar FF ta emot Middlesex Wanderers, det första engelska lag som besökte stan.
Foto ur Kalmar FF:s historiska akademis arkiv

Man kan tycka att publiken ser lite väl påpälsad ut för att bilden ska tagits en junisöndag, men faktum är att vädret var riktigt ruggigt, åtminstone till en början. Det ösregnade hela förmiddagen och även om solen tittade fram till slut var planen hal och svårspelad. Publiksiffran blev en  besvikelse, inte fler än 1700 personer vågade sig ut i vätan.

Middlesex Wanderers bildades som Richmond Town Wanderers 1905, bytte namn 1912 och har i princip turnerat jorden runt sedan dess. I maj 1929 hade man vunnit två matcher i Paris, dels mot Stade Français, dels mot ett kombinerat Parislag, och i början av juni spelat 4–4 mot Ajax i Amsterdam.

Innan man anlände till Kalmar hann man också med att vinna mot OB i Odense och besegra en Oslokombination i den norska huvudstaden. Däremot hade Malmö FF besegrat de vid det laget förmodligen lite slitna engelsmännen med 2–1. (Den som har ett oemotståndligt behov att få veta mer om resultaten för brittiska lags Europaturnéer från 1890 fram till andra världskrigets utbrott rekommenderas att klicka här).

Vem som är vem på bilden här nedanför kan jag tyvärr inte upplysa om men mot Kalmar FF ska man ha ställt följande lag på benen (spelarnas ordinarie klubbtillhörighet inom parentes):

Östra Småland publicerade den här bilden på Middlesex Wanderers inför matchen.

Målvakt: S R Smith (Hampstead)
Högerback: J Preston (Leyton)
Vänsterback: A M Eastman (Clapton Orient)
Högerhalv: H W Graves (Leyton)
Centerhalv: F Ivey (Sutton United)
Vänsterhalv: H J Moore (Northern Nomads)
Högerytter: A Morris (Barnet)
Högerinner: E L Mason (Sutton United)
Center: E Payne (Woking)
Vänsterinner: Marrable (–)
Vänsterytter: E M Lloyd (Wimbledon)
Reserv: T Glen (London Caledonians)

Hemmalaget – som en vecka tidigare slutat femma i Division II södra, men med bara två poäng tillgodo på Halmia och Jonsered som flyttades ner i trean – ställde upp så här:

Målvakt: Georg ”Gibbe” Rosén
Högerback: Ivar ”Pie” Andersson
Vänsterback: Edvin ”Massa” Johansson
Högerhalv: Bäckström
Centerhalv: Bertil ”BK” Carlsson
Vänsterhalv: Göte Zidén
Högerytter: Ivan ”Kniven” Gustafsson
Högerinner: Adolf ”Ada” Angner
Center: Sten Sjögren
Vänsterinner: Nils Henricsson
Vänsterytter: Knut Sjögren

Adolf Angner gav KFF en tidig ledning när han nickade in returen på ett ribbskott från Nisse Henricsson och en stund senare var Knut Sjögren ytterst nära att göra 2–0. I stället blev det kvittering sedan före detta Tranåsmålvakten Rosén inte hunnit tillbaka in i målet efter att ha varit långt ute och räddat en boll. Därpå följde ytterligare två snabba engelska mål innan Sten Sjögren efter hörna kunde smälla in reduceringen från nära håll.

Här är en publikbild till, även den tagen vid Middlesexmatchen. Vädret har blivit så pass mycket bättre att folk lättat lite på klädseln. Och visst är damerna stiliga! 
Foto ur Kalmar FF:s historiska akademis arkiv

Andra halvlek dominerades helt av gästerna men mer än ett mål till blev det inte. ”Matchen slutade sålunda med 2–4 till engelsmännens favör, ett resultat som kunde vara ungefär rättvist”, tyckte Östra Smålands referent, signaturen A–m.

Det här var första gången ett engelskt lag spelade i Kalmar och samme reporter berättar att:

”Musik utfördes före och efter matchen av Kalmar Hornorkester, som spelade respektive lands nationalsånger. En herre på läktaren var så upptänd av patriotisk yra att han ljudligt hejade för det ’blågula’ laget.
Som emellertid Kalmar-lagets färger voro rött och vitt, replikerades det snabbt av en röst från ståplatserna: ’Är du färgblind, din jäkel!’.”

© Klas Palmqvist
Bearbetad och utökad version av en text som publicerades på bloggen KFF-snack den 21 januari 2006 och på Östra Smålands webbplats den 9 juni 2009. Den har aldrig funnits med i pappersupplagan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar