onsdag 1 april 2020

Första april för tio år sedan

Zona Cesarini, italiensk arkeolog och expert på 1600-talets skeppsbyggnadskonst, visar Kalmar FF-tränaren Nanne Bergstrand en välbevarad kölbult från regalskeppet Spiran.

ARENABYGGET STOPPAT
Arkeologiska fynd gör Nanne Bergstrand förtvivlad: ”Slutet för KFF”

En arkeologisk sensation stoppar bygget av Kalmar FF:s nya arena. Rester av vad som tros vara regalskeppet Kronans systerfartyg har hittats under arbetet med att gräva grunden för arenan. Nu måste området grävas ut av arkeologer, vilket kan ta flera år.

– Det här betyder slutet för hela processen, säger den förtvivlade Kalmar FF-tränaren Nanne Bergstrand.
För Kalmar FF är fynden en katastrof. Efter flera års arbete för att få tillstånd att bygga den nya arenan, stoppas nu bygget i enlighet med Plan- och fornminneslagen.
– Det här är fruktansvärt! säger Nanne Bergstrand vid besöket på platsen för bygget. Det här stoppar all vår utveckling. Det är slutet för Kalmar FF som elitklubb!
Nanne Bergstrand talade upprivet om att lämna både klubben och staden.

Det var för en vecka sedan som man under grundläggningsarbeten stötte på flera fynd av gamla träbitar och metallföremål. Personal från länsmuseet tillkallades och deras preliminära besiktning gav resultatet att det kan röra sig om ett av de viktigaste historiska fynden i Kalmartrakten någonsin.
– Vår bedömning är att det kan röra sig om resterna av det militära skeppsvarv som ska ha fått i uppdrag att bygga ett systerfartyg till regalskeppet Kronan, säger Rune Fornström på Kalmar läns museum. Fartyget skulle ha hetat Spiran men färdigställdes aldrig efter att Kronan sjunkit.

Historien om att det skulle ha funnits ett militärt skeppsvarv i Kalmar har ansetts vara något av en myt, men det motsägs av de nya fynden.
– Av allt att döma fanns varvet bara en kort tid i Kalmar. På den tiden låg det som nu är kvarteret Bilen vid den innersta av Östersjöns vikar och det är ett mycket rimligt att tänka sig att man förlade ett skeppsvarv dit.

Enbart efter den första undersökningen har man gjort fynd som tyder på att detta varit platsen för ett mycket stort skeppsbygge. Det är därför de gamla uppgifterna om Spiran blivit intressanta.
– Flera av fynden är brandskadade, vilket stämmer med de knapphändiga uppgifter som finns. Det kan i så fall betyda att varvet brändes ner hösten 1676. Det finns en antydan om det i ett brev från greve Carl Magnus Malcolm till friherre Fredrik von Egerman. Anledningen till det skulle i så fall ha varit att man inte ville att det som var byggt av skeppet och varvet skulle falla i danskarnas händer.

En annan teori är att alltihop brändes efter Kronans förlisning.
– På den tiden tenderade man att skylla på underordnade när något gick snett. För att bevara befälhavaren Lorentz Creutzs rykte efter Kronans undergång, kan man ha förklarat det med ett konstruktionsfel på fartyget och bränt det nya skeppet för att förhindra en upprepning.

Anledningen till att Spiran skulle byggas i Kalmar till skillnad mot Kronan som byggdes i Stockholm skulle kunna vara att det var närmare till de ekbestånd som skulle ha krävts för att bygga det väldiga krigsfartyget.
– Kanske räddade Kronans förlisning på det sättet de äldre ekar som finns kvar i Småland och på Visingsö? funderar Rune Fornström.
Chansen att det finns gott om fynd att göra på platsen är stor, anser Rune Fornström.

Kanske finns där till och med material nog att rekonstruera hur varvet och det påbörjade skeppet såg ut. I så fall hoppas man på länsmuseet att inom några år kunna premiärvisa ännu en utställning som skulle locka till sig alla med intresse för historia.
– Det vore väl underbart om vi kunde komplettera Kronanutställningen med att visa Spiran?
Frank Elfmeter

Fotnot 2020: Ett aprilskämt i tidningen går ju långt ifrån alltid ut på att luras utan mer på att bjuda på lite underhållande läsning, helst kopplad till något aktuellt skeende. Bakom pseudonymen "Frank Elfmeter" dolde sig förstås Joakim Carlsson, som inte hade några problem med att få Nanne Bergstrand att ställa upp. Förutom att jag gjorde löpsedeln inskränker sig mitt bidrag till skämtet med att det var jag som i bildtexten döpte den "italienska arkeologen" till "Zona Cesarini". Det kom jag förstås på i sista minuten; Renato Cesarini var en argentinsk-italiensk forward på 1920- och 30-talet som så ofta gjorde avgörande mål i slutminuterna att man än i dag talar om att matchvinnande fullträffar i det absoluta slutskedet av en match har gjorts inom en tidsrymd som benämns "Zona Cesarini". "Zona" på löpsedeln gestaltas av en praktikant på redaktionen, vars riktiga namn dessvärre fallit mig ur minnet.
Klas Palmqvist


PS från Joakim Carlsson: Det är mitt enda aprilskämt i tidningen, såvitt jag kan erinra mig (kan i utkanten ha medverkat till något annat också). Det här var jag dock väldigt skyldig till.
För den som erinrar sig hur mycket arenabygget upptog såväl nyhetsförmedling som debatt i Kalmar under flera år är skämtet mer begripligt än för andra.
Nanne Bergstrand ska ha all heder av att han ställde upp, men jag visste att han något år tidigare ställt upp för Bert Augustsson på SR Kronoberg i ett aprilskämt. Nanne hade förklarat att det var underskrivet och klart att Öster skulle bli ett farmarlag åt Kalmar FF och att det var dags att Öster accepterade sin plats i fotbollshierarkin i Småland.
De i Österland som inte fattade galoppen bör ha imploderat när det sändes.
Nannes och min bekantskap inskränker sig i stort sett till intervjusituationer och reportage, men till de saker vi diskuterat av mer privat natur hör vår gemensamma kärlek till Svenska Ord och den typen av humor. Dessutom har Bergstrand en slags underliggande, lätt ironisk ton i mycket av det han säger som inte alla uppfattar.
Så att han hade humor visste jag, men det var ingen garanti för att han skulle tycka att det här var roligt. Det gjorde han dock och kanske kändes det bra att göra något om en påhittad motgång efter alla verkliga som vägen till den nya arenan inneburit.
Namn som Rune Fornström och Frank Elfmeter avslöjar givetvis vad det rör sig om, men personligen blir jag lite glad av att se blinkningen till Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende" i namnen på greven och friherren.
Hela skämtet grundar sig från början i en oneliner jag hade tänkt ut till ett kåseri om att i fall Kronan haft ett systerskepp som hette Spiran, hade givetvis Länsmuseet också velat visa Spiran.
Från det började jag fundera ut resten. Sista utgången är således början på alltihop.

Med vänlig hälsning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar