måndag 27 april 2020

Dags att underlätta hemarbetet

På reklambroschyrens omslag hanteras förstås den heta bakplåten med hjälp av en praktisk plåtuttagare. På den moderna elspisen står en särskild fågelgryta och bakom den skymtar en av Kockums klassiska gulgröna kastruller från Ronneby.

1945 var andra världskriget äntligen slut. Tidernas största svenska babyboom var i full gång och alla unga familjer som satte bo behövde nya husgeråd. Plasten hade ännu inte gjort sitt intåg utan det var trä, glas, plåt  och emalj som gällde.

Det första fredsåret delade landets järnhandlare ut en klatschig reklambroschyr, som visade upp alla möjliga moderna redskap som skulle underlätta hemarbetet. 

För den sakkunniga introduktionstexten stod de förtroendeingivande skolkökslärarinnorna Marie Hesselgren och Margit Wingquist. De hade redan föregående år anlitats av ”Husmoderstjänsten” vid Sveriges Köpmannaförbund för utgivningen av receptsamlingen ”Våra bästa”, som kom att uppleva en hel rad nya upplagor under fortsättningen av 1940-talet.


De flesta svenskar i något sånär mogen ålder känner säkert igen de flesta av prylarna här ovanför (klicka på bilden så blir den större). Till exempel Kockums hushållsvåg, den trefägade kakburken och purépressen som alla hängde med i åratal. Däremot kommer nog inte mjölkflaskan med gräddbehållare till användning så ofta numera.

Här nedan finns ytterligare några klickbara uppslag med praktiska hushållsutensilier ur Underlätta hemarbetet:







© Klas Palmqvist

Publicerades i Östra Smålands pappersupplaga den 31 augusti 2013

Reklambroschyren ”Underlätta hemarbetet” framställdes av Wezäta Reklam och trycktes i Göteborg 1945. Just det här exemplaret delades ut av AB Oskar Sohlbergs Järnhandel i Ljungby. 

Stort tack till Sarmite Roske, som lånat ut broschyren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar