onsdag 22 april 2020

Sommarlov med bröderna Magnusson

Mer fotbollstalang har aldrig funnits samlad på en småländsk villatrappa än i Blomstermåla den 8 juli 1971. Från vänster: blivande VM-hjälten Ralf Edström, Roger Magnusson – den största bollvirtuosen i svensk fotbollshistoria, ”Nacka” Skoglund och Zlatan Ibrahimovic inkluderade – och Benno Magnusson, VM-spelare, Tysklandsproffs och i många år legendarisk humörhöjare på Fredriksskans.
Foto: Arne Lundberg/Östra Småland

Det är en stekhet sommardag i Blomstermåla i början av juli 1971. På trappan till familjen Magnussons hus poserar äldste sonen Roger tillsammans med lillbrorsan Benno och hans kompis Ralf för Östra Smålands fotograf. 

Ralf och Benno är båda 18 år gamla och gör sin första allsvenska säsong tillsammans i Åtvidabergs FF.  Dribbelkonstnären Roger är 26 år och står på toppen av sin proffskarriär. Han har just blivit fransk ligamästare med Olympique Marseille för första gången och kommer att bli det igen året därpå. På nolltid har han blivit ett av den franska toppklubbens allra största namn genom tiderna.

Roger, i mitten, är den ende av de tre bröderna Magnusson som aldrig spelat i allsvenskan. Benno, till vänster, gjorde 64 matcher och elva mål för Åtvidaberg och hela 150 matcher och 31 mål för Kalmar FF. Pär, till höger, spelade 39 allsvenska matcher för ÅFF och gjorde två mål.
Foto: Arne Lundberg/Östra Småland

Men nu har han semester och är hemma hos pappa Harry och mamma Vivan på Promenaden 20 i Blomstermåla. Där får han alltså träffa den där långe värmlänningen från Degerfors, lillbrorsan Bennos nye lekkamrat. Och de andra syskonen förstås: yngsta brorsan Pär, som precis som Roger och Benno också kom att spela för Åtvid, och så alla systrarna – Ann, Solgerd, Lena och Victoria.

Roger med lillasyster Lena i knät. Pappa Harry har hjärtligt roligt.
Foto: Arne Lundberg/Östra Småland

Pappa Harry hade förresten själv spelat fotboll i Blomstermåla IK. Långt fram i tiden lär det ha funnits en och annan i Lessebo som hävdade att BIK vann första matchen i kvalet till södertvåan 1944 med 1–0 för att Harry boxade in bollen i mål med handen...

En gammal bild ur Rekord-Magasinet från nr 20/1945 på Blomstermåla IK:s division II-lag. Bröderna Magnussons pappa Harry står längst upp till vänster. Övriga i övre raden är från vänster: Alf Gustafsson, Yngve Lööw, Gösta Sundberg, Ingvar Nilsson, Helge Karlsson samt lagledaren Åke Sjöqvist. Främre raden, från vänster: Ingvar Gustavsson, Günter Gustafsson, Sven Frick, Arne Lundin och Sven Eklund.

Roger Magnusson gjorde bara 14 landskamper. Hade han fått vara med i VM i Mexiko 1970 hade han säkert varit bättre hågkommen i Sverige i dag. Men Sverige hade slagit ut Frankrike i kvalet och Roger kom inte loss från sin franska klubb.
Foto ur Östra Smålands arkiv

Lite mer om Roger

I maj 1980 spelade Olympique Marseilles gamla liga- och cupmästarlag från säsongen 1972/73 en jubileumsmatch till sin gamle storstjärna Roger Magnussons ära. 

Programbladet till Roger Magnussons jubileumsmatch 1980.
Tack till Rolf Ljung

Man mötte en namnkunnig kombination bestående av mer eller mindre slocknade storstjärnor som Alfredo di Stefano, Luis Suarez, Jair, Paul van Himst, Dragan Dzajic och Wolfgang Overath för att nu bara nämna några. 

Programbladets insidor.

Några svenskar fick förstås också vara med: Ove Kindvall, Anders Linderoth (som just våren 1980 lämnat Olympique Marseille för spel i Mjällby AIF) och Ronnie Hellström (även om han stavas ”Helmstom” i programbladet). ”Erickson” torde väl vara identisk med den gamle djurgårdaren, ÖSK:aren och Siriusspelaren Leif Eriksson (49 landskamper, svensk mästare i både fotboll och bandy), som var stjärna i OGC Nice i början av 70-talet.

Programbladet har jag fått av Rolf Ljung, mångårig reporter på Östra Småland, som i sin tur fick det av Roger själv när han besökte honom i Kristianstad i början av år 2000.

Rolf frågade förstås Blomstermålas största fotbollsstolthet genom tiderna om hans livs mål respektive match:

– Målet gjorde jag för Juventus i Europacupen i slutet av 60-talet. Utlänningar fick spela för italienska lag i Europacupen men inte i italienska ligan. Vi mötte tyska Eintracht Braunschweig i kvartsfinalen. Jag gjorde segermålet vilket gav mig nytt kontrakt med Juventus, trots att det var importstopp. Tack vare det kontraktet kom jag sedan till Marseille och min lycka som fotbollsspelare var gjord. 

Kvartsfinalen spelades den 20 mars 1968 och målet gjordes efter 56 minuter. Det var ingen fantastisk pärla utan en halvträff som tämligen saktfärdigt letade sig in i mål intill ena stolpen. Här finns ett darrigt Youtubeklipp.

Juventus förlorade sedan semifinalen mot Benfica. 

– Mitt livs match var nog annars finalen i franska cupen 1972. Vi vann med 2–1 och jag spelade fram till båda våra mål. Den matchen har blivit en klassiker som fortfarande visas i fransk TV.

FAKTA/Roger Magnusson
Född i Blomstermåla 1945-03-20
Blomstermåla IK (t o m 1960)
• Åtvidabergs FF (1961–66)
• FC Köln (1966–67) (utlånad från Juventus, som köpt honom eftersom man hoppades att förbudet för utländska spelare i italienska ligan skulle hävas)
• Juventus FC (1967–68) (fick bara spela internationella cupmatcher och vänskapsmatcher eftersom importstoppet kvarstod)
• Olympique Marseille (1968–74) (först på lån, sedan köpt av OM)
• Red Star Paris (1974-76)
• Helsingborgs IF (1976)
• Vilans BoIF (1977–79)
14 A-landskamper

Benno briljerade mot Mjällby

Vid ett enda tillfälle har jag sett en spelare lägga upp bollen på nacken och springa i väg med den i en allsvensk match.

Året var 1980 och matchen i fråga var den sista för säsongen. Givetvis var det Benno Magnusson som stod för tricket. Han var i många år ett ständigt glädjeämne på Fredriksskans, även under säsonger när Kalmar FF inte alltid var världens allra roligaste lag att titta på.

Bolltrollaren från Blomstermåla hade galaföreställning i Kalmar FF:s första hemmamatch någonsin mot Mjällby i allsvenskans sista omgång 1980. Här har han just kollrat bort en MAIF-försvarare för att i nästa sekund skicka bollen vidare till Johny Erlandsson som dock sköt mitt på målvakten. Den gången. Foto: Östra Småland

Motståndare den där gången var Mjällby AIF. KFF hade redan säkrat fortsatt allsvenskt spel nästa år medan Mjällby sedan flera omgångar var klart för nedflyttning.

– Jag hade slagit vad med en supporter och skulle få ett par hundra spänn om jag la bollen på nacken och gjorde mål, berättade Benno många år senare för supportersajten Röda Bröder.

Mål gjorde han redan efter sju minuter. Ulf Nordenhem kastade ett av sina långa inkast och vid bortre stolpen stod Benno, som skallade in bollen.

Annars var nickmålen i hans karriär lätt räknade. Fullträffen betydde 2–0, eftersom Benno redan tre minuter tidigare spelat fram Alf Nilsson till första målet.

Därmed var det upplagt för Benno Show. Och så blev det! Matchen slutade 5–1 till KFF. Höjdpunkten kom när Benno sprang 15–20 meter med bollen på nacken.

– Det där var ju min bror Rogers grej egentligen, han gjorde ju så i Marseille, konstaterade Benno.

Bollen på nacken. Bilden togs när Benno agerade domare i en jippomatch sommaren 1980.
Foto: Östra Småland

Våren därpå gjorde Benno om samma sak – i cupfinalen på Råsunda mot Elfsborg när KFF redan ledde med 4–0.

– Jag stod med bollen vid mittlinjen. Då la jag upp den och löpte så där 20 meter genom försvaret. Det är ju ett hån att göra så. Dom blev ju vansinniga alltså…

Glädjespridaren Benno Magnusson fotograferad på Fredriksskans inför 1982 års allsvenska säsong.
Foto: Östra Småland

MATCHFAKTA
Fredriksskans, söndagen den 19 oktober 1980 
Allsvenskan, omg 25
Kalmar FF–Mjällby AIF 5–1 (2–1) 
1–0 Alf Nilsson (4)
2–0 Benno Magnusson (7)
2–1 Sven-Bertil Andersson (42) 
3–1 Jan-Åke Lundberg (53)
4–1 Johny Erlandsson (77) 
5–1 Ulf Ohlsson [Nordenhem] (79)
Domare: Kjell Johansson, Holm 
Publik: 2 112
KFF: Leif Friberg – Mikael Marko, Tomas Ström (Mikael Larsson 59), Ulf Ohlsson, Alf Nilsson, Tony Persson (Mats Gunnarsson 83), Börje Axelsson, Peter Rydasp, Benno Magnusson, Jan-Åke Lundberg, Johny Erlandsson Tränare: Bo Falk
MAIF: Lars Rosell – Lennart Weidenstolpe (Anders Thörnberg 84), Rolf-Inge Andersson, Roy Nylander, Sven-Olof Bergman, Alf Andersson, Roger Olofsson, Tommy Nordgren, Bo Andersson, Sven-Bertil Andersson, Lennart Johansson (Mats Thörnberg 75) Tränare: Bo Nilsson

Benno Magnusson
Född i Blomstermåla 1953-02-04
• Blomstermåla IK (t o m 1969)
• Åtvidabergs FF (1970–73)
• 1. FC Kaiserslautern (1973–74)
• Hertha BSC (1974–76)
• Åtvidabergs FF (1976)
• Kalmar FF (1977–84)
• Jenny BK (1985–86)
11 A-landskamper

Bennos kompis Ralf Edström. Svensk fotbolls bäste huvudspelare genom tiderna.
Foto: Östra Småland

Ralf Edström
Född i Degerfors 1952-10-07
• Degerfors IF (t o m 1970)
• Åtvidabergs FF (1971–73)
• PSV Eindhoven (1973–77)
• IFK Göteborg (1977–79)
• Standard Liège (1979–81)
• AS Monaco (1981–83)
• Örgryte IS (1983–85)
40 A-landskamper

© Klas Palmqvist
Sammanställning av texter som ursprungligen var publicerade på bloggen KFF-snack den 3 april 2006, i Östra Småland den 17 oktober 2009 respektive den 1 november 2013 samt på Köpenix blogg den 4 januari 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar