lördag 25 april 2020

Råstarke Rickard från Rockneby

”Ricardo Nelson – Hyllad som världens starkaste man.” Amerikanskt reklamkort för atleten Rickard Nilsson från Rockneby

Rickard Nilsson böjde järnspett över låret, rätade ut hästskor med tänderna, besegrade de starkaste ardennerhästarna på Värnanäs, bröt sig ut ur järnburar, slet av ankartrossar med bara händerna och buntade ihop tre man med en läderrem och lyfte dem rakt upp i luften. Under artistnamnet Ricardo Nelson gjorde han succé även i Amerika.

Rickard Nilsson var född i slutet av 1890-talet på Åsagatan i Rockneby. Redan som barn ska han ha utmärkt sig genom att våga klättra högre upp i träden än de andra pojkarna i byn. 

När han arbetade som dräng i hembygden imponerade han med sina kolossala kroppskrafter. Historierna om hans bravader är många och sanningshalten i dem går jag sannerligen inte i god för. 

En dag anlände två rejäla tunnor sill till järnvägsstationen i Rockneby, ämnade för handlare Rydén. De vägde 120 kilo vardera och ingen orkade lyfta dem. Då råkade Rickard passera, tog en tunna under varje arm och levererade dem till handelsboden.

En annan gång skulle han hjälpa en man vid namn Lindell att byta tegeltak på ett hus i byn. Rickard körde fram tegelpannorna i en skottkärra, men den fastnade i jorden. Då tog han skottkärran i famnen och bar den helt sonika fram till huset. När stegarna sedan skulle flyttas gjorde han det med Lindell kvar på stegen och Lindell lär ha berättat att han inte var ett dugg rädd eftersom Rickard höll stegen som i ett skruvstäd.

Ett annat stordåd ska ha varit när Rickard på egen hand lyckades få en urspårad järnvägsvagn upp på spåret igen.  Riktigt när och var detta ska ha utspelats är oklart. Möjligen var det när han arbetade på ett tegelbruk i Sörmland. 

En annan skröna berättar om hur Rickard blev inspärrad på dasset vid Rockneby tingshus, som spikades för med rejäla bräder. Det tog honom inte många sekunder att ta sig ut och av dasset blev det bara brasved kvar. 

Just utbrytningsnummer blev en specialitet för Rickard Nilsson – eller Ricardo Nelson som han fick heta när han senare etablerade sig som kraftkarl i USA. 


Dragkamp mot hästar var ett av Rickard Nilssons paradnummer. Han låg på rygg med en planka som stöd för fötterna och hästarna skulle dra upp honom. Det lyckades de aldrig med, inte ens när man vid ett framträdande i Hagby spände för de båda starkaste ardennerhästarna från Värnanäs. Men oxar ville Rickard inte tävla mot. De gav inte upp lika lätt som hästar när det tog emot. Reklamkort ur Östra Smålands arkiv

Ett ögonvittne till ett framträdande på 20-talet på den gamla biografen i Färjestaden berättade på 80-talet för Östra Smålands reporter Rolf Albuschus att Rickard Nilsson sattes i en järnbur, omsorgsfullt förseglad med kedjor. Det tog inte lång stund innan han brutit sig ut. Den som kunde göra om prestationen lovades 500 kronor – motsvarande cirka 10 000–12 000 kronor i dagens penningvärde – men det var ingen som vågade.

Största jublet framkallades när han band ihop tre karlar ur publiken – de stadiga gubbarna Joelsson från Möllstorp och Wahlström från ”de stora kvarnarna” samt den lättare järnhandlaren Gunnar Carlsson från Färjestaden. Tillsammans vägde trion in på 260 kilo. Han ska ha lyft dem med en arm, andra uppgifter säger att han använde sig av tänderna.


En hästsko blir uträtad. Bokstavligen en munsbit för Rickard från Rockneby. Amerikanskt reklamkort.

Hela familjen Nilsson ska ha haft ovanligt gedigna tandgarnityr. Mamma Julias tänder var perfekta när hon gick bort i 80-årsåldern.

Rickard rätade gärna ut hästskor med tänderna. En historia som det finns flera versioner av – ibland sägs den ha utspelats på Öland, andra gånger är det Rocknebysmeden John Ekström som pekas ut – går ut på att det en gång var för mycket stål i hästskon. Rickard lyckades inte böja den alls och sa:

– Jag måste få gratulera den som gjort hästskon.

Smeden satt i publiken och reste sig och sa att det var han. Rickard tog hans hand och klämde till:
– Tack ska du ha, sa han.

Det knakade till i smedens näve och han fick sjukskriva sig ett par veckor...

Ricardo Nelson, alias Rickard Nilsson, avled i USA 1981.

© Klas Palmqvist

Texten publicerad i Östra Småland den 1 augusti 2015

Redan på 1920-talet etablerade sig Ricardo Nelson i resebyråbranschen i Chicago, med resor till Skandinavien som specialitet. Företaget finns fortfarande kvar.


Ivar byggde Ricardos bur

Ivar Olsson, till höger, vid en sammankomst med PRO Ryssby i oktober 1988, där han underhöll med att berätta historier om Ricardo Nelson, alias Rickard Nilsson. Foto: PeO Larsson/Östra Småland

Ivar Olsson, i många år brandchef i Rockneby, hade personlig erfarenhet av Rickard Nilssons styrka. Det berättar han om i skriften ”Vi minns”, utgiven av PRO Ryssby.

”En gång skulle Ricardo medverka gratis vid en brandkårsfest i Rockneby och uppträda på den uppbyggda musikestraden. Där skulle han försöka att bryta sig ur en bur som jag hade varit med om att tillverka. 

Vi var två man, så vitt jag kan minnas var det kyrkvaktmästare Johansson och jag som fick bära buren i bakänden medan Ricardo höll där framme. 

Vi två där bak slet och bar som bara den. Ricardo grep med en hands fingrar runt ett Gunnebonät som buren var klädd med och gick före med sin ände hur lätt som helst! Det bekom honom ingenting!

När vi kom fram till estraden, som var en meter hög eller så, lyfte vi upp buren, men bara vår ände. Ricardo tog lugnt och lyfte med sin hand. 

Efteråt har jag ofta tänkt på att det såg så naturligt ut när han kom där med sin ände av buren.”



KÄLLOR
Artiklar i Östra Småland av Rolf Albuschus (Wilhelmsson) den 25 oktober 1988 och den 24 maj 1996
Vi minns – Från Rockford till Rockneby. Berättelser av medlemmar i PRO Ryssby (Bildningsförlaget, Kalmar 1989)
Olle Backman: Vi var starkare förr – Svenska kraftkarlar i ord och bild (Santérus förlag 2008) 
Bygdeband 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar