söndag 12 juli 2020

Aprilskämtet som blev verklighet

Kattrumpans eget konstverk, Bengt D Silfverstrands ”Kattlek”, började som ett aprilskämt i Östra Småland 1969. Sedan dröjde det ända till 1978 innan skämtet blev allvar. Reprograficentralen gjorde en ritning av Silfverstrands skiss och Calmia Industrier – föregångare till Samhall – stod för tillverkningen.
Foto: Ulrika Bergström/Östra Småland

Den 1 april varje år publicerar många tidningar mer eller mindre begåvade skämt och osanningar. Gemensamt för lustigheterna är att de med få undantag glöms bort för gott redan dagen därpå. Men på Kattrumpan i Kalmar finns ett konstverk som faktiskt är rena skämtet. Och att det står där beror i högsta grad på tidningen där den här texten var publicerad första gången.

I Östra Småland för den 1 april 1969 kunde man läsa att ”monumentet Kattlek” högtidligen invigts av Kattrumpans hedersborgare Erik ”Katty” Katzén. Ett rosafärgat band klipptes av, ett fyrfaldigt leve utbringades och Kattrumpans blåsorkester ”spelade några kända kattmelodier”. 

Inte ett ord var sant. Något konstverk fanns inte på plats, någon hedersborgare Katzén existerade inte, inte heller blåsorkestern. 


Östra Småland den 1 april 1969. Nio år senare placerades konstverket ”Kattlek” på Kattrumpan, om än inte exakt på samma plats som i artikeln här ovanför.

Existerade i högsta grad gjorde emellertid konstnären Bengt D Silfverstrand. Han var född i Göteborg och hade flyttat till Kalmar så sent som föregående år. Han arbetade som teckningslärare på Funkaboskolan och bodde på Östra Vallgatan, längst ut på Kattrumpan, i en stuga som inte var så värst mycket större än han själv. 


Stor profil i litet hus. Bengt D Silfverstrand (1921–1984) fotograferad utanför sin stuga på Östra Vallgatan i april 1983. Ljugarbänken står redo utanför gaveln.
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

Den vänlige Silfverstrand med sin väldiga stofthydda etablerade sig snabbt som en av stans profiler. Tillsammans med Gunnel Forsberg Warringer, amanuens vid länsmuseet och biträdande landsantikvarie, startade han Sällskapet Klapphuskåren som lyckades få stadsdelens klapphus bevarat, det sista kvarvarande i landet. 

Aprilskämtet i Östra Småland var ett slags originell marknadsföring av Silfverstrands idé om ett offentligt konstverk på Kattrumpan. Han hade tillverkat en prototyp som användes vid fotograferingen 1969. Den handlingskraftige parkchefen Magnus Erlandsson såg till att idén så småningom förverkligades. 1978 stod ”Kattlek” på plats. I dag är det nog långtifrån alla som vet att konstverket från början var ett skämt. 


Parkchef Magnus Erlandsson och Bengt D Silfverstrand med det färdiga men ännu inte monterade konstverket. Det kom på plats lagom till den 1 april 1978, på dagen nio år efter skämtet i Östran. Den 1 april 1969 hade många kommit för att se konstverket de läst om i tidningen. ”Jag satt bakom gardinen och tittade på allt folket och vågade knappt gå ut och visa mig. Då kunde jag inte drömma om att det skulle bli ett monument på riktigt”, sa konstnären.
Foto: Östra Småland

På somrarna hade Bengt D Silfverstrand utställning inne på sin lilla gård och sålde sina teckningar med Kalmarmotiv. På det här fotot från 1970 håller han dock på med något annat slags bild. Bengt D Silfverstrand fick Kalmar kommuns kulturpris 1978, samma år som ”Kattlek” sattes upp.
Foto: Östra Småland 

Bengt D Silfverstrand gav ut flera häften med sina bilder och också ett par diktsamlingar. I ”Kalmar – idyller till 1975” beledsagas hans bilder av Gunnel Forsberg Warringers kåserande texter. 

Se även
• Första april för tio år sedan

© Klas Palmqvist 

Texten var publicerad i Östra Småland den 5 april 2014 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar