”En skola är under uppförande i Kalmar, där jag också lyckats hångla fram byggnaden till vattnet”. Så skrev arkitekten Ragnar Östberg i ett brev när Kalmar högre allmänna läroverk – numera Stagneliusskolan – höll på att byggas i början av 1930-talet.
![]() |
Arkitekten Ragnar Östberg (1866–1945), mest känd för att ha ritat Stockholms stadshus. Foto: Wikimedia Commons |
Stagneliusskolan har kallats för det sista stora läroverkspalatset av den gamla sorten som byggdes i Sverige. Tillkomsten hade dragit ut på tiden i mer än 25 år.
Det gamla läroverket vid Stortorget, det nuvarande stadshuset, höll inte måttet. Frågan var om man skulle försöka bygga nytt på samma plats, någonstans i närheten eller på något helt annat ställe. Det hela utreddes fram och tillbaka i vad som måste känts som en evighet och tvivlen var många på att bygget någonsin skulle bli av. Men efter mycket om och men återstod bara två alternativ: Odinslund (mellan Stora Dammgatan och Ståthållaregatan) och Fredriksskansområdet. Man bestämde sig för det senare.
![]() |
Skolan är till stor del byggd på en utfylld del av Malmfjärden. Så här såg det ut när bygget kommit i gång 1931. Foto: Robert Andersson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv |
Ragnar Östberg hade märkligt nog haft ganska svårt att få nya uppdrag efter sin succé med Stockholms stadshus. Hans dotter Susanna Ramel (1920–2020) – gift med Povel Ramel – har berättat att det nog berodde på att folk trodde att han var för dyr.
![]() |
Denna klassiska svenska brevlåda formgav Ragnar Östberg i början av 1900-talet. Modellen var i bruk ända in på 60-talet. Onekligen påminner formen om ett hus. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons |
I slutet av 20-talet ljusnade det för Östberg. Uppdraget i Kalmar blev hans sista riktigt stora uppgift. Totalkostnaden för skolan blev 1.752.487 kronor och 70 öre, i dagens penningvärde uppåt 60 miljoner.
Skolan var avsedd för 650 elever. Redan i början av 60-talet var de nästan dubbelt så många. Än en gång kom det att dröja decennier innan ett nytt gymnasium äntligen stod färdigt – Jenny Nyströmsskolan 1992.
Elever från tre decennier
Kaggnisthyss
![]() |
Den bibliska devisen ovanför huvudentrén har fått mer än en elev att börja tvivla på vad som är sant här i världen. Foto: Östra Småland |
© Klas Palmqvist
Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 11 maj 2013
KÄLLOR
Hjördis Kristenson: Skolhuset – Idé och form (2005)
Bengt G Söderberg (red): Kalmar högre allmänna läroverk (1963)
Eva Eriksson: Den moderna stadens födelse – Svensk arkitektur 1890–1920 (1992)
LÄSTIPS
Richard Ohlsson: Stagneliusskolan: Då – nu (2017) (som inte var utkommen när ovanstående text skrevs)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar