lördag 18 juli 2020

Bondbruden från Kalmar

På bondlandet. Britt-Inger Johansson på besök hemma hos föräldrarna 1981. De hade då flyttat till Isgärde på Öland.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Kalmartjejen Britt-Inger Johansson korades till Fröken Sverige 1970. Det ledde till en Hollywoodkarriär som kulminerade 1983 när Kristina Wayborn – som hon bytt namn till – spelade Magda i James Bondfilmen Octopussy.  

Britt-Inger Johansson gick sista året på Stagneliusskolan i Kalmar när hennes mamma Elsie anmälde henne till Fröken Sverigetävlingen. Först bad hon sin dotter att signera ett fotografi som skulle skickas in till Vecko-Revyn. 

– Jag anade vad mamma hade för planer, berättade Britt-Inger när Östra Smålands reporter Stig Törnwall kom på besök hos familjen på Vasallgatan 3 B i Tallhagen i början av maj 1970. 

Elsie blev själv inte lottlös. Den som anmält vinnaren belönades nämligen med en resa till London. Det passade extra bra eftersom hon just gått en engelsk språkkurs. 

För Britt-Inger hade det varit full fart hela våren och nu blev det ännu jäktigare. Först skulle hon till en mässa i Lidköping och sedan till Oslo för att vara med Hylands Hörna som råkade vara utlokaliserad till Norge just då. Sedan till Stockholm för officiell Fröken Sverigekröning. Därpå hem till Kalmar igen för att hinna gå färdigt gymnasiet. Och dagen efter examen skulle hon resa till Japan. 

– Jag känner mig som anställd av svenska folket, sa Britt-Inger. 

Hon påstod sig inte ha några allvarliga planer på att bli filmstjärna. Eventuella anbud skulle i så fall övervägas mycket noga. Nej, helst av allt ville hon bli inredningsarkitekt. 

I flickrummet hängde en tavla hon själv målat: ”Det vakande ögat”. 
– Den är både vacker och ändamålsenlig, menade mamma Elsie. 

Tidningens utsände var förstås också tvungen att fråga om det fanns någon pojkvän. Men, nej, så var inte fallet. Något sådant hade Britt-Inger absolut inte tid med.

Fröken Sverigekandidaterna 1970. Britt-Inger Johansson och hennes medtävlare turnerade från stad till stad. Den 2 april befann de sig på takterrassen på Domus i Kalmar. Britt-Inger står längst fram i mitten.
Foto: Östra Småland
 
Britt-Inger och de andra Fröken Sverigekandidaterna visade modekläder på Domus i Kalmar. Hon tyckte det var lite nervöst inför skolkamraterna och alla andra hon kände.
Foto: Östra Småland


Tre Kronors målvakt Leif ”Honken” Holmqvist krönte Britt-Inger Johansson till Fröken Sverige i Kungsträdgården i Stockholm. 


Wille P kom med medalj 

Kram, kommunalrådet! Wilhelm Petersson (S) – i vardagslag aldrig kallad något annat än Wille P – visar medaljen han förärat Britt-Inger Johansson för att hon spritt glans och ära över Kalmar.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Kommunalrådet Wilhelm Petersson (S) var en av alla som ringde på hos familjen Johansson dagen efter beskedet kommit att Britt-Inger blivit Fröken Sverige. 

Plötsligt stod han och kommunens informationschef Rolf Ullman i tamburen. Kommunalrådet höll ett improviserat tal, hängde en medalj om Fröken Sveriges hals, överräckte en drottning Margaretastatyett samt fem röda rosor. 

Formgivaren Uno Westerberg på Pukebergs glasbruk visar upp sitt glasskepp Kalmar Nyckel för Britt-Inger Johansson. Foto: Östra Småland

Britt-Inger kröntes också till Miss Scandinavia 1971.
Foto ur Östra Smålands arkiv

Kristina Wayborn spelade Greta Garbo 1980.
Foto ur Östra Smålands arkiv
 

Som Magda i Octopussy fick Kristina Wayborn gestalta en föregångare till senare tiders actionhjältinnor och spöade upp karlar på löpande band. I en av scenerna gick emellertid något snett och hon bröt flera tår.
Foto ur Östra Smålands arkiv

FAKTA 
Britt-Inger Johansson/Kristina Wayborn 
Född som Britt-Inger Johansson i Nybro den 24 september 1950. 
Utsedd till Fröken Sverige 1970 och Miss Scandinavia 1971. 
Semifinalist i Miss Universumtävlingen. 
174 cm lång, rödblont hår, gröna ögon. 
Flyttade till USA och bytte namn till Kristina Wayborn. 
Gestaltade Greta Garbo i TV-filmen The Silent Lovers 1980. 
1983 spelade hon Magda i James Bond-filmen Octopussy. 
Fortsatte med film och var med i flera TV-serier, bland annat Baywatch, General Hospital och The Love Boat. 

Kristina – eller Britt-Inger – tillsammans med mamma Elsie och pappa Henry på Öland 1981.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Fler bilder på Britt-Inger Johansson/Kristina Wayborn ur Östra Smålands arkiv:



 








 






© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 22 december 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar