onsdag 8 juli 2020

Klappat och klart i Kalmar

Tvätt på gammalt sätt. Fast bilden togs så sent som 1965 på en klappflotte vid Slottsfjärden.
Foto: M Johansson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Klapphuset på Kattrumpan är det enda som finns bevarat i hela Skandinavien. För drygt hundra år sedan fanns det fyra bara i Kalmar. Förutom på Kvarnholmen hittade man klapphus på Ängö, vid Malmbron och vid slottet. 


Klapphuset på Kattrumpan räddades i början 1970-talet av Sällskapet Klapphuskåren, där bland andra konstnären Bengt D Silfverstrand och länsmuseets Gunnel Forsberg Warringer ingick. Se även Aprilskämtet som blev verklighet.
Foto: Helen Edvall/Östra Småland
 

Tvätten har i alla tider varit en av hushållets tyngsta uppgifter. Och det har varit kvinnorna som fått slita. 

På 1800-talet tvättade man bara några få gånger per år. Först lät man tvätten ligga i blöt ett par dagar. Sedan gnuggade man den mellan händerna eller mot en tvättbräda. Som tvättmedel användes såpa och lut. Man kunde till exempel lägga en tygpåse med björkaska på botten av ett bykkar. Sedan la man i det som skulle tvättas och öste över med varmt vatten – man var förstås tvungen att elda för att värma vattnet. Vattnet tappades sedan ur varpå proceduren upprepades ett tiotal gånger. Askan lakades ur påsen och vattnet blev till brun lut. Sedan skulle tvätten sköljas och klappas ur med klappträ. Då höll man till på bryggor eller klappningsflottar. 


Maj-Britt Mattsson – onekligen ett passande efternamn – blev fotograferad i klapphuset i juli 1984, i samband med att Riksantikvarieämbetet hade beslutat om ett bidrag på 55.000 kronor till upprustning.
Foto: Östra Småland

Flottarna gav inget skydd mot vädret och gungade för minsta våg. För att i alla fall göra arbetet med tvätten något uthärdligare beslutade stadens myndigheteter 1857 att bygga det första klapphuset vid Kattrumpan. Det ersattes 1906 med det klapphus som finns kvar än i dag. Här kan man stå i nedsänkta tunnor och skölja och vrida ur plaggen. Fast numera är det nästan bara mattor som svabbas och sköljs i klapphuset. 

Klapphusets dörrar brukar stå öppna för alla från 1 maj till 30 september, från klockan 6 på morgonen till klockan 22 på kvällen. 

Klapphuset vid Malmbron. Nere till höger går Larmgatan och på andra sidan bron finns i dag rondellen vid Sveaplan. Bilden är tagen från gamla vattentornet vid förra sekelskiftet. Klapphuset uppfördes 1889 och var grönmålat. Det revs 1924, när den nuvarande bron skulle byggas.
Foto: Emil Blomberg/Bild ur Kalmar läns museums arkiv


Klapphuset på Ängö, som skymtar en bit bort till höger i bilden, hade tidigare legat i Slottsfjärden 1889–1896. Det monterades upp igen 1902, i änden av Hammarskjöldsgatan, mittemot Varvsholmen. Rivningsbeslutet togs 1941.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv 

Klapphuset söder om slottet syns till höger på bilden, och låg ungefär vid nuvarande Kalmarsundsbadet. Det var stans största klapphus. Revs omkring 1910. Byggnaden till vänster var ett kallbadhus.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Ren historia. Liselotte Källström demonstrerade 2004 hur det gick till att skölja tvätt i Klapphuset före maskinernas tid. Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

STORT TACK till Eva-Lena Holmgren på  Kalmar läns museum. Nästan 90.000 bilder och föremål ur Länsmuseets samlingar finns att se på Digitalt Museum.

KÄLLOR: 
Kristina Lund: Tvättstugan – En svensk historia (2009) 
Göran P D Adolfson: Öar kring fästningsstaden (1997) 

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 13 september 2014 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar