fredag 26 juni 2020

Var brinner det i natt?

Vinjett: Pelle Friberg

En dag stod han bara där. På cykelbanan vid Norra vägen, där den korsas av Ölandsleden. En liten vitskäggig farbror med grova kängor, stor rock och keps. Det måste ha varit under något av 70-talets sista år. Efter några dagar visste nästan alla vem han var: Pyromanen. Som 15-åring hade han under några sommarveckor 1937 anlagt mer än 40 bränder. 


Den heta sommaren 1937 skrämdes Kalmarborna upp av över 40 anlagda bränder på bara några veckor. Mer än 300 personer hördes av polisen innan pyromanen kunde fångas in. Den skyldige fanns närmare polishögkvarteret än någon anade…
Teckning: Pelle Friberg


Juli 1937 är en het och torr månad. Tisdagskvällen den 13 juli går larmet att en stor lada på Falkenbergsvägen brinner. Två brandmän skadas vid släckningsarbetet.

Senare samma kväll brinner en uthuslänga vid Hökaboet mellan Stora och Lilla Dammgatan i Gamla stan. Klockan halv ett tänds en hög bråte på vid gamla gasverket vid Jordbroporten, mittemot vad som i dag är Baronen. 

Stämningen i stan blir uppjagad. Folk går brandvakt och tipsar polisen om människor de tycker beter sig underligt.

Bara några dagar senare, på fredagskvällen, brinner det i gyttret av träkåkar i hörnet av Fiskaregatan och Västra Sjögatan. Brandkåren, som består av 15 man och fyra bilar, förstärks med en bil och personal från Karlskrona. 

Belöning på 500 kronor – i dagens penningvärde bortåt 15.000 kronor – till den som kan ge upplysningar så att pyromanen avslöjas, utfärdas av både länsstyrelsen och av stadens egna myndigheter.


Det var inte så många som hade telefon 1937. Men det fanns mer än 50 brandskåp runt om i stan man kunde slå larm ifrån. 
Ur 1937 års rikstelefonkatalog 3:1, Jönköping–Karlskronadelen


Kvällen därpå, den 17 juli, är det dags igen. I hörnet Norra vägen/Fabriksgatan brinner en lumpaffär, ett möbelmagasin och ett papperslager. Redan innan branden är släckt grips en frisör på Esplanaden. Med bryska metoder och hot får landsfogden Erik Sjöholm den lätt avsigkomne frisören att erkänna.

Försvarsadvokaten ifrågasätter förhörsmetoderna och får rättegången uppskjuten. Samtidigt har en lada brunnit på Stensö. Total kalabalik uppstår på den smala träbron när det sprids rykten om att lasarettet brinner. Folk är på väg åt båda hållen samtidigt och brandbilarna kan knappt ta sig fram. Som tur är visar sig larmet från sjukhuset vara falskt.


Den här texten lästes upp i radio gång på gång med några timmars mellanrum när uppståndelsen var som störst. Allmänheten manades att inte vara i vägen för brandkåren och ungdomar skulle hålla sig inomhus efter mörkrets inbrott.

I mitten av augusti brinner det på nytt runt om i Kalmar. Samma dag som frisören frikänns grips en 15-åring på Strömgatan. Polismännen känner igen honom – han har levererat kaffekorgar från Oscar Ohlssons konditori till utredarna i polishuset. I fickan har han en lapp där det står ”Pyromanen nr 1 är oskyldig”, som han tänkt sätta upp någonstans.

Under det intensiva utredningsarbetet beställdes från polishuset på Södra Långgatan, på rådhusets baksida, åtskilliga kaffekorgar från det närbelägna Oscar Ohlssons Konditori på Stortorget. De levererades prompt av den 15-årige springpojke som till slut visade sig vara den jagade pyromanen.
Teckning: Pelle Friberg

15-åringen berättar att han plötsligt fått lust att anlägga eld och se brandbilarna dyka upp. Varför vet han inte. Men blotta åsynen av fallfärdiga hus och ruckel har fått honom att sätta eld: ”De måste bort. Vartenda ett”.


Folksamling i samband med en av rannsakningarna som hölls i fängelset i Kalmar.
Bild ur Sixten Ahrenbergs och Carl-Olof Bernhardssons ”Polisen lägger pussel” (1951) 

Mordbrandssommaren var över. 300 personer hade hörts av polisen. Skador hade vållats för vad som i dag skulle vara mångmiljonbelopp. Pojken skickades till mentalsjukhus.

Han syntes inte till förrän bortåt 40 år senare. Sedan stod han stillsamt och beskedligt, dag efter dag, år efter år, vid Norra vägen och såg trafiken brusa förbi. 

Och så en dag var han borta för gott.

FAKTA/Mordbränderna i Kalmar sommaren 1937
41 anlagda bränder hann pyromanen med på några sommarveckor 1937. Många blev bara tillbud. På kartan har de märkts ut som vållade de största pådragen.
Karta: Oddbjörn Andersson/Östra Småland

TISDAGEN DEN 13 JULI
1. Falkenbergsladan nära Folkets Park.
2. Uthuslänga vid ”Hökaboet” i Gamla stan (huset ska ha byggts av en man som hette Hök, det revs på 50-talet).
3. Gamla gasverket vid Jordbroporten.
4. Tidningsvagn i valvet i Västerport.

FREDAGEN DEN 16 JULI
5. Hörnet Fiskaregatan/Västra Sjögatan. Hallbecks & Nyqvists tapetserarverkstad liksom K A Sahlbergs korgvaru- och slöjdaffär eldhärjas. 

LÖRDAGEN DEN 17 JULI
6. Hörnet Norra vägen/Fabriksgatan. Hugo Petterssons skrot- och lumpaffär, Fridströms möbelmagasin och Litografens papperslager förstörs. Den oskyldige frisören grips medan branden pågår.


Nummer 6 på kartan. Det var efter den här branden som den oskyldige frisören blev anhållen.
Bild ur Sixten Ahrenbergs och Carl-Olof Bernhardssons ”Polisen lägger pussel” (1951)


SÖNDAGEN DEN 18 JULI
7. Lada vid Stensötorpet. För denna brand dömdes en målare som sade sig ha inspirerats av de andra anlagda bränderna. Han fick två års fängelse.

TISDAGEN DEN 17 AUGUSTI
8. Södra Långgatan 28. Systrarna Johanssons manufaktur- och modeaffär. 


Nummer 8 på kartan. Huset höll på att moderniseras. Verktyg, redskap och material belamrade portgång och trappor. En kvinna tvingades krypa över taket till grannhuset varifrån hon kunde räddas med stegbil.
Bild ur Sixten Ahrenbergs och Carl-Olof Bernhardssons ”Polisen lägger pussel” (1951)

ONSDAGEN DEN 18 AUGUSTI
9. Skyttegatan 3. Åkare F O Franséns uthuslänga med garage, vedbod och stall brinner.
10.  Tullskolans slöjdhus. Pyromanen nära att bli gripen men flyr på cykel.
11.  Norra Malmgatan 5. Ett fönster står öppet. Pyromanen tänder eld på en gardin. 

FREDAGEN DEN 20 AUGUSTI
Frisören frikänns och släpps. 
Den 15-årige pyromanen grips på Strömgatan.

Birger berättade om bränderna

Birger Andersson fotograferad 1993 utanför brandstationen vid Södra Kanalgatan.
Foto: PeO Larsson/Östra Småland

Författaren och urkalmariten Birger Andersson upplevde den mardrömslika sommaren 1937 som 13-åring.

Sommaren 1993 gick hans berättelse Var brinner det i natt? om pyromandåden som följetong i Östra Småland. Där fångas den närmast panikartade rädsla som rådde i stan. Samtidigt gestaltas den skräckblandade fascination som fick folk att samlas i hundratal runt brandstationen i väntan på nästa utryckning. En del tog med sig egna stolar att sitta på.

Också landsfogdens metoder med fabricerad bevisning och framtvingad bekännelse av den oskyldige frisören får en genomgripande belysning. När frisören friades applåderade åskådarna i rättssalen. Själv rörde han inte en min och bevärdigade inte landsfogden med en blick. 

FAKTA/Birger Andersson
Birger Andersson var född den 9 oktober 1923 i Kalmar och började arbeta direkt efter folkskolan. Han tog sedan realexamen när han var 20 år och var länge kalkylchef på BPA i Kalmar. På 70-talet etablerade Birger sig som skribent. Han gav ut flera böcker och skrev i många år om bland annat litteratur och natur i Östra Småland. Han medverkade även i radio och TV.
Birger Andersson avled 2004.


STORT TACK TILL
Pelle Friberg och Hans Egeskog

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 15 juni 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar