söndag 7 juni 2020

Lagbilden #6 – Kalmar FF 1981

Kalmar FF vände ryggen till 1981. Vem som är vem redovisas längre ner i blogginlägget.

Detta är en av ytterst få riktigt originella lagbilder på Kalmar FF jag sett. Här tycks sponsornamnet viktigare än vilka individer som bär fram reklambudskapet.

 ”Energisnåla värmeprodukter” stod det ovanför företagsnamnet Euronom på KFF-tröjorna 1981 och 1982. Den här bilden ska ha tagits -81. 

Euronom hade anor långt ner i 1800-talet. Victor Hill hade drivit ett eget företag i Chicago 1884–1886 och när han återkom till Kalmar startade han en liten mekanisk verkstad på Norra Malmgatan, en gata som i dag i huvudsak fungerar som lastplats för företagen i Hantverkscentrum på Trädgårdsgatan.

Firman expanderade snabbt och flyttade redan 1897 ut till Verkstadsgatan på vad som i dag sedan länge heter Gamla industriområdet. Införandet av ett ordentligt vatten- och avloppssystem i samband med att vattentornet på Kvarnholmen byggdes år 1900 blev ett jättelyft för firma Victor Hill som stod för anläggningen av hela ledningsnätet. Många av rören som las ner då blev liggande i hundra år och mer, vilket förstås var i mesta laget.

Exoverken startades 1939 som ett dotterföretag till Hill & Co för att tillverka värmepannor. Det var en god affär fram till oljekrisen på 70-talet. Då gick företaget omkull och drevs vidare av storkoncernen Euroc, med breddat sortiment, under namnet TeknoTerm. 1978 tog plaschefen Åke Hjort över, och ändrade namnet till Euronom. Företaget klarade sig igenom återkommande svackor och kriser ända fram till 2016, då konkursen var ett faktum. Företagsnamnet levde dock vidare, men bara som återförsäljare av värmepumpar, någon egen tillverkning hade man inte.

Men dit var det långt när den här annorlunda lagbilden togs 1981. De flesta rödvita fans som var med redan på den tiden känner säkert igen en hel del av spelarna även när de vänder ryggen till och flera av tröjnumren är ju extra mycket förknippade med vissa personer. Framför allt nummer 15, som bars av Johny Erlandsson åren 1973–1988. Sedan han slutat i KFF har ingen fått bära det numret igen och Johnys matchtröja finns inom glas och ram på Guldfägeln Arenas Wall of Fame. Även tröjorna 17 och 6 får åtminstone en gammal uv som undertecknad att direkt associera till Jan-Åke Lundberg och Benno Magnusson. 

Men lika lätt är det naturligtvis inte med alla nummer. Någon ”rättvänd” version av bilden känner jag inte till – kanske är den bakvända bilden tagen bara för att fotografen eller någon annan lättare ska kunna para ihop rätt nummer med rätt person på en rättvänd bild – och inte heller har jag någon förteckning över vem som bar vilket nummer just säsongen 1981. Hela spelartruppen är heller inte med på bilden, bland andra saknas nummer 8 Björn Wigstedt och nummer 10 Håkan Arvidsson.

Men jag tror mig ändå ha listat ut vem som är vem. Minst säker känner jag mig på nummer 19, längst till vänster i mellersta raden, nummer 21, i mitten av samma rad, och nummer 18, längst ner till höger. Korrigeringar tas naturligtvis tacksamt emot.

Övre raden: 2 Ulf Nordenhem, 3 Thomas Ström, 17 Jan-Åke Lundberg, 11 Peter Rydasp, 5 Thomas Sunesson och 16 Mikael Marko
Mellersta raden: 19 Mikael Larsson, 9 Alf Nilsson, 15 Johny Erlandsson, 21 Peter Danielsson, 6 Benno Magnusson, 22 Tony Persson och 20 Göran Persson
Främre raden: 7 Nanne Bergstrand, 4 Tommy Berggren, 1 Leif Friberg, 1 Hans Gustavsson, 14 Mats Andersson och 18 Mats Gunnarsson

Facit av säsongen 1981 blev blandat, minst sagt. På våren vann KFF sin första nationella titel genom att besegra Elfsborg med 4–0 i cupfinalen på Råsunda:


På hösten höll laget på att bli offer för det nya slutspelssystemet som skulle införas påföljande år. Till dess skulle Allsvenskan bantas från fjorton till tolv lag. De båda sista, Djurgården och IFK Sundsvall, åkte ur direkt medan elfteplacerade Elfsborg och tolfteplacerade KFF fick kvala mot Häcken respektive IFK Esksilstuna.



Både boråsare och kalmariter lyckades hänga kvar i högsta serien, men med tämligen stora besvär. KFF vann tämligen enkelt hemma med 2–0 – se blogginlägget Mikael Markos stora stund – men i returen ledde länge Eskilstuna med samma siffror, innan KFF till slut kunde kvittera. Mer om den matchen kan man läsa i under rubriken Hjälten på Tunavallen.

Se även:
• Lagbilden #1 – Kalmar FF 1975
• Lagbilden #2 – Kalmar FF 1994
• Lagbilden #3 – Kalmar FF 1940
• Lagbilden #4 – Kalmar FF 2006
• Lagbilden #5 – Kalmar FF 1970
• Lagbilden #6 – Kalmar FF 1981
• Lagbilden #7 – Kalmar FF 1977
• Lagbilden #8 – Kalmar FF 1958
• Lagbilden #9 – Kalmar FF 1965
• Lagbilden #10 – Kalmar FF 1997
• Lagbilden #11 – Kalmar FF 1930
• Lagbilden #12 – Danska flyktinglandslaget

© Klas Palmqvist



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar