söndag 21 juni 2020

Kalmar FF-toner med traditioner

”Snart är seriesegern våååår!” Henrik Rydström leder sången i omklädningsrummet på Österås IP i Hässleholm efter 3–2-vinsten i Söderettans näst sista omgång 1998. Johan Jaensson, Niklas Kaldner och ordförande Ronny Nilsson skrålar också med. Omgången efter besannades refrängen i den gamla FF-visan. Det blev 0–0 mot Åtvidaberg hemma, seriesegern var klar och KFF äntligen tillbaka i allsvenskan efter tolv års frånvaro.
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

Ja, Kalmar FF det är laaaget och snart är seriesegern vår! 

Så har det i decennier dånat från det rödvita omklädningsrummet efter varje segermatch.

Sången sjöngs redan 1945, några år innan KFF gått upp i Allsvenskan första gången. Det kan inte vara många fotbollslag som kan visa upp något liknande. Om den fortfarande sjungs vet jag inte, men när jag hörde mig för så sent som för några år sedan var traditionen i alla fall högst levande, även om det inte var många av spelarna som behärskade texten längre.

Den här banderollen dök upp på Kalmar FF:s hemmapremiär 2012. Fast alla kände kanske inte igen citatet ”Vi har anor sen vi hette KIS”. I ursprungsversionen 1945 började emellertid visan en liten aning annorlunda: ”Vi ha ju anor sen vi hette KIS”, med gammaldags pluralform på verbet – ”ha” i stället för ”har”. ”KIS” står förstås för Kalmar IS, som KFF hette 1918–27. 
Foto: Ulrika Bergström/Östra Småland

Texten är lite knepig och det är nog inte så många som obehindrat tar sig igenom alla de fyra verserna och refrängen. 


Det äldsta kända exemplaret av FF-sången är daterat 1945.
Stort tack till Björn Gustafsson som hittade texten i en samling dokument och bilder som tillhört hans farfar, den legendariske "Kalle Gustis", Karl Gustafsson (1892–1956), som spelade i Kalmar IS 1920–25 och gjorde sitt sista inhopp så sent som 1930. Kalles son Hasse var teknisk anfallare i Kalmar FF på 40-talet och blev senare lagledare.


Melodin är inte heller den allra enklaste. Gå upp och pröva dina vingar skrevs av den oförbrännelige Göteborgscharmören Lasse Dahlquist till filmen Örnungar.


Lasse Dahlquist (1910–1979), som alltid med mössan käckt på svaj. Förutom ”Gå upp och pröva dina vingar” skrev han allsångsklassiker som ”Det är dans på Brännö brygga”, ”Jolly Bob från Aberdeen”, ”Oh boy, oh boy, oh boy” och ”Hallå, du gamle indian” för att nu bara nämna några.


Sången sjöngs av Alice Babs, som också spelade huvudrollen i filmen som hade premiär 1944. Det rör sig om måttligt rafflande förvecklingar om pengar, kärlek och segelflygning (!).



Kalmarfödda Alice Babs (1924–2014) i filmen ”Örnungar”. Här sjunger hon just ”Gå upp och pröva dina vingar”, melodin som sedan begåvades med en ny text och blev till ”FF-sången”.

I ett allsångshäfte från Kalmar FF:s årsfest 1949, som jag fick för många år sedan av den 2020 vid 94 års ålder avlidne Lennart Hansson, finns flera kända melodier som KFF:s dåvarande sekreterare Lennart Almén (se längre ner i blogginlägget) försett med nya KFF-anknutna texter. Här begråts sålunda en hemmaförlust mot Örgryte på Elvira Madigan-melodin medan den lyckade resan till vänortsspelen i danska Silkeborg avhandlas till tonerna av Flickorna i Småland:

Det var grabbarna i FF, det var grabbarna i rött
det var grabbarna från Kalmar, det var dem du där har mött.
Ja, det var grabbarna i FF, friska tag och glatt humör
som kom åkande och språkande som alltid dom gör.

Kalmar FF hade på 40-talet gjort sig känt som det sjungande fotbollslaget. Man åkte nästan alltid tåg till och från bortamatcherna. Eftersom många av spelarna sjöng både bra och gärna övade man upp en varierad och ganska omfattande repertoar. De övriga passagerarna uppskattade underhållningen och laget blev så smått en attraktion på det sydsvenska järnvägsnätet.

För att få tiden att gå på de många och långa tågresorna började KFF:s 40-talslag att sjunga. Och det var inte vilket ”turalleri” som helst. Så småningom levererade laget avancerade potpurrier ur populära operetter av Emmerich Kálmán och Franz Lehár. Vanligtvis var det Gunnar Svensson som ledde övningarna men här har Bertil Olsson, till höger, hoppat in som anförare. Enligt uppgift skulle man när bilden togs just exekvera ”Små tärnor, små stjärnor” ur Kálmáns ”Csardasfurstinnan”. På främsta raden sitter, från vänster, Rolf Holmström, Fred Gustafsson, Ivan Jonasson och Lennart Engström. Längre bak skymtar bland andra Artur Petersson, Gösta Carlsson (med glasögon) och Georg ”Girre” Ericsson.
Foto ur Gunnar Svenssons album

Förutom Billy Lansdownes och Peter Karlssons sällsamma discosingel We are the best från 1985 (som det berättas lite mer om här), dröjde det sedan till efter millennieskiftet innan KFF-spelarna tog sig ton offentligt igen. Delar av laget medverkar såväl på Peter Elmbergs Mera mål från 2005 som på Antonio Vivaldis, Geza Polonyis och Christina Wendels KFF är bäst från 2008.

Mittbacken Marcus Lindberg gör sig beredd för sin sånginsats samtidigt som Geza Polonyi attackerar violinen vid inspelningen av ”KFF är bäst” i Torsås.
Foto: Leif Pettersson/Östra Småland

Några artister har också känt sig manade att göra musikaliska KFF-hyllningar. Mest känd är förstås Mönsteråsbandet Tonix’ FF till tusen från 1975, där man till skillnad från Elmbergs och Wendels texter undvikit det vanliga misstaget att nämna aktiva spelare eller tränare vid namn, något som givetvis förkortar en fotbollslåts livslängd. Här är en remix av låten.


Tonix såg ut så här i mitten av 70-talet när man spelade in ”FF till tusen”, en okomplicerad och redan då otidsenlig fotbollsdänga av samma käcka snitt som förbundskapten Georg ”Åby” Ericsons och landslagets ”Vi är svenska fotbollsgrabbar” eller dansbandskollegorna Schytts ”Heja Blåvitt” som också gavs ut på skiva i den här vevan.

Även Peter Glyt undgår namnfällan i sin annars tämligen otympliga Kalmar FF gör hela Kalmar stad glad från mitten av 90-talet. Låten lär ha skrivits på uppmaning Thorbjörn Håkansson, KFF-supporter och innehavare av dansrestaurangen Sandra, men frågan är om någon blev riktigt glad av resultatet. Det är inte ofta man hör den spelas och det är kanske lika bra det. Glyt har för övrigt också gjort en uppdaterad version av FF till tusen.


Peter Glyt spelade in ”Kalmar FF gör hela Kalmar stad glad” någon gång i mitten av 90-talet. KFF trillade snart ner i tvåan och låten gjorde knappast någon muntrare.
Foto: Karl Nilsson/Östra Småland

Mats Trondman, akademisk enmansshow och KFF-supporter med perspektiv djupt ner i 60-talet, gav ut Laget i våra hjärtan inför den allsvenska comebacken 2002. När säsongen var över kunde man konstatera att varken låten eller laget riktigt räckte till (mer om den låten nedan).

Vi é kånklare av Stockholmsbaserade KFF-supportern ”Lövet” fanns tidigare på nätet som mp3-fil, men nu kan jag inte hitta den. Några andra KFF-låtar från modern tid är förstås den saggiga partykillern Röda dagar framför oss, som sänkte temperaturen på Guldfågeln Arena i alldeles för många år, Mitt öga rött, Bonnalaget Kalmar, Den alternativa KFF-låten, Simon Lundgrens Kalmar FF och säkert några till som jag missat, alternativt lyckats förtränga.

När supportrarna själva fått välja har det dock länge varit Lasse Berghagen som gällt. Att hans En kväll i juni blev KFF-supportrarnas egen sång är på något vis så avigt att det känns alldeles rätt.

Det dinglades i armkrok när man lät sången flöda på tränaren Gösta Carlssons 40-årskalas i oktober 1948. Från vänster: Bertil ”Jeppe” Olsson, Gunnar Svensson, Georg ”Girre” Ericsson, Artur Petersson och Bertil Friberg.
Foto ur Gunnar Svenssons album

Målvakt, center och mycket mer

Lennart Almén (1919–1966)

Lennart Almén var den som skrev texten till FF-sången. Han var Kalmar FF:s målvakt åren runt 1940, men fick ibland vikariera som center! Till exempel var det han som gjorde 3–1-målet när Kalmar AIK besegrades med 3–2 i DM 1942.

Lennart Almén var en organisatorisk begåvning av stora mått och den som drog igång pojkfotbollen i Kalmar på allvar – inspirationen kom med all säkerhet från KFF-tränaren hösten 1944, Arne Rasmussen – dansk flykting undan nazismen – som berättat om hur ungdomsfotbollen var organiserad i hans moderklubb B1903 – och också fick fart på stans korpfotboll. Han satt i KFF-styrelsen redan under sin tid som aktiv spelare, var sekreterare i flera år men också vice ordförande och lagledare. 

När KFF gick upp i allsvenskan 1949 fungerade han dessutom som något slags kombinerad sport-, marknads- och presschef. Han förstod vikten av att hjälpa gästande journalister till rätta i stan, fixade hotellrum och middagar och såg till halvtidsfikat var så överdådigt att luttrade fotbollsskribenter 15–20 år senare fortfarande fick något drömskt i tonfallet när wienerbröden på Fredriksskans kom på tal. 

Lennart Almén var också flitig skribent i Kalmar Läns Tidning under signaturen ”Murvel” men jobbade annars på gas- och elverket. Han avled 1966 efter en längre tids sjukdom, bara 46 år gammal.


På ett utkylt hotell i Speyer i sydvästra Tyskland, där man gjorde bäst i att behålla vinterrocken på även inomhus, firade Kalmar FF nyårsafton 1952 med sång och musik. Lagkaptenen Gunnar Svensson sitter längst till höger med dragspelet. Sångaren närmast kameran går inte att identifiera, men de båda andra är Ingemar ”Pinnen” Högberg och Bertil ”Jeppe” Olsson. På nyårsdagen spelade KFF sedan mot FV Speyer. Trots att smålänningarna ska ha firat med måtta vann hemmalaget med 3–0.
Foto ur Gunnar Svenssons samling

”Fårbo” Gustavsson äntligen eliminerad

Kultursociologen Mats Trondman släppte cd-singeln Laget i våra hjärtan 2002. 

Den är väl varken bättre eller sämre än de flesta andra fotbollslåtar; svårt nedslitna schlagerord som ”drömmar”, ”vindar”, ”hav” och ”hjärta” finns med allihop. Lite oväntat är att tuvorna på Fredriksskans beskrivs som lingonröda. 

Men mitt i uppräkningen av gamla KFF-legendarer som Kent Ingvarsson, Tony Ström och Ronny Sörman dyker plötsligt Björn ”Fårbo” Gustavsson upp! Även om Kalmar FF i slutet av 60-talet jagade forwardstalangen och J-landslagsmannen från Fårbo, norr om Oskarshamn, så hamnade han till slut i Öster och blev senare back i Gais. Vad karln har att göra i en låt om Kalmar FF kan man sannerligen fråga sig. Han sänkte till och med KFF i en cupmatch 1971 när han gjorde 2–1 för Öster i 89:e minuten!

I samband med KFF:s 110-årsdag den 15 juni 2020 kom Trondman med en uppdaterad version Laget i våra hjärtan, denna gång klokt nog utan namnuppräkning.

Se även:
• Ska det gå åt helvete så ska det gå med musik

© Klas Palmqvist
Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 24 oktober 2009

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar