tisdag 9 juni 2020

Första mobilen vägde 40 kilo

Kalmarpremiär för mobiltelefoni. Åke Hellgren satt i bilen och pratade i telefon redan på 70-talet.
Foto: Östra Småland


I januari 1974 kunde Kalmarborna för första gången sätta sig i bilen och prata i telefon.

Sverige var tidigt ute när det gällde mobiltelefoni, först i världen faktiskt. Redan 1950 ringdes premiärsamtalet när ingenjör Sture Lauhrén slog numret till Fröken Ur.

Det första riktiga mobiltelefonsystemet infördes 1956 och hade i slutet av året 19 abonnenter i Stockholm och åtta i Göteborg. Utrustningen vägde 40 kilo och monterades i bakluckan på bilen. Ett extra bilbatteri måste man också ha.

På 60-talet kom ett nytt förbättrat system. Antalet abonnenter steg till några hundra. Men det var bara i de tre största städerna möjligheten fanns att ringa från bilen.

I början av 70-talet kom ett nytt system, MTD, som fick betydligt bättre täckning, nästan över hela landet. Men skulle man ringa mellan olika städer måste telefonister manuellt koppla samtalen. 

Det var MTD som introducerades i Kalmar 1974. Basstationen fanns i vattentornet. 

Men det var dyrt. Utrustningen kostade uppåt 6.000 kronor, vilket i dagens penningvärde motsvarar mer än 35.000 kronor. Kvartalsavgiften låg på 160 kronor och varje samtalsminut gick på en krona och fem öre. Från början fanns ett 30-tal abonnenter i Kalmarområdet.

1981 kom NMT, det första helautomatiska mobilelefonsystemet. Den första NMT-telefonen vägde ”bara” 6,8 kilo.

Och resten är, som man brukar säga, historia.

© Klas Palmqvist 

Texten var publicerad i Östra Småland den 26 september 2011 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar