Efter andra världskriget öppnades åter gränserna och människors uppdämda reslust kunde äntligen få utlopp. För de flesta svenskar börjar utlandet i Danmark och så var det även för Kalmar FF 1948.
Tanken med vänorter var att de skulle öka förståelsen mellan folk på en mer vardaglig nivå. Kalmar kom 1947 överens om vänortssamarbete med norska Arendal, danska Silkeborg och finska Nyslott (Savonlinna). Året därpå togs beslut och vänortssamarbetets första manifestation blev idrottsspelen i Silkeborg i juni 1948, där KFF vann fotbollsturneringen efter att ha slagit hemmalaget med 4–2.
![]() |
Deltagarnas inmarsch. KFF:arna i civil klädsel gör entré på idrottsplatsen i hälarna på Kalmar SK:s friidrottare. Foto: Börje Togner/Bild ur Åke ”Mapsen” Olsons samling |
![]() |
Simtävlingarna drog storpublik i det vackra vädret. Foto: Börje Togner/Bild ur Åke ”Mapsen” Olsons samling |
![]() |
Åke ”Mapsen” Olson Foto ur Gunnar Svenssons samling |
STORT TACK
Samtliga foton från Danmarksresan 1948 togs av KFF-spelaren Börje Togner. Bilderna har generöst ställts till förfogande av Åke ”Mapsen” Olson, som sommaren 1948 var 15 år och fick följa med till Danmark som belöning för att han varit så duktig i pojklaget.
En tung samling fotbollsnamn
I stället för pokal. Som belöning för segern i fotbollsturneringen vid vänortsspelen i Silkeborg förärades Kalmar FF denna rejäla ”gæstebog”. Foto: Klas Palmqvist |
Förstapriset i fotbollsturneringen i Silkeborg 1948 utgjordes av en minst sagt bastant gästbok med snidade träpärmar.
Boken kom till flitig användning i flera år. Alla spelare i lagen som gästade Fredriksskans fick skriva sina namn i den. Gästboken är därmed förmodligen en av de finaste och mest omfattande autografsamlingar som finns från de framgångsrika svenska fotbollsåren runt 1950. Definitivt något att visa upp i Antikrundan nästa gång den kommer till stan.
Men det är inte bara svenska namn i boken. Man släpade också med sig den digra volymen på sina resor runt om i Europa. Här finns namn på spelare i jugoslaviska, västtyska och belgiska klubbar som mött Kalmar FF.
Ett av de sista lagen vars spelare plitade sina namn i KFF:s gästbok var Halmstads BK, som KFF mötte på Fredriksskans den 4 maj 1952. HBK vann med hela 5–1 och första målet gjordes redan i tredje minuten av förre KFF-spelaren Egon Lindahl, ursprungligen från Torsås.
HBK-autografer från 1952. |
© Klas Palmqvist
Texterna var publicerade i Östra Småland den 16 september 2011
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar