måndag 15 juni 2020

Grattis Kalmar FF på 110-årsdagen!

Dags att hissa flaggan i topp för Kalmar FF! Staffan Roth och Kjell Nyberg visar upp den praktfullaste KFF-flaggan genom tiderna.
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

I dag, den 15 juni, för 110 år sedan grundades IF Göta i Kalmar, föreningen som i tidernas fullbordan – eller 1927, om man så vill – kom att bli Kalmar FF.


Detta är med största säkerhet IF Götas klubbmärke. Motivet är Kalmars dåvarande stadsvapen, en stiliserad befästning. Årtalet 1910 ligger infällt nedtill i lagerkransen.
Foto: Håkan Thuresson

IF Göta bytte namn till IF Gothia 1912, eftersom det redan fanns alltför många Göta när föreningen ville bli medlem i Riksidrottsförbundet. 


IF Gothias emblem var en silverfärgad sköld med datum och årtal för IF Götas bildande.
Foto: Pelle Friberg

I samband med att Fredriksskans skulle anläggas uppmanade Kalmars myndigheter stans idrottsföreningar att bli färre. 1918 bildade därför Gothia och IFK Kalmar – på initiativ av den senare föreningen, grundad 1904, sex år tidigare än Gothia – tillsammans Kalmar IS. 


På Kalmar IS klubbmärke är lagerkransen från 1910 tillbaka, men utan årtal. I övrigt ser allt mycket välbekant ut, fast när Kalmar FF 1927 skapades bytte färgerna rött och vitt plats.
Foto: Klas Palmqvist

Hur det kom sig att Göta/Gothias och inte IFK:s födelsedatum fick bli även den nya föreningens finns inte dokumenterat. Men när Kalmar IK och Falken i samma veva bildade Kalmar AIK drog man lott om vilken förening som skulle gå upp i den andra, vilken i sin tur ändrade namn. Det var förmodligen tekniskt enklare – och kanske även billigare – än att lägga ner två föreningar och skapa en ny. Det är högst tänkbart att det var på samma sätt fusionen mellan Gothia och IFK också gick till.

Namnet Kalmar FF kom till 1927 i samband med att flera spelare från Kalmar AIK gick över till Kalmar IS i samband med att KIS kvalificerat sig för spel i det nationella seriesystemet.

Den ende jag känner till som spelat i Kalmar FF och som delar födelsedag med föreningen är den finländske landslagsmannen Paulus Arajuuri. Han representerade KFF 2010–2013 och blev mycket uppskattad både inom laget, föreningen och på läktarna. Han var till exempel lagkapten när KFF besegrade Öster 2013 i det enda derbyt lagen emellan som spelats på Guldfågeln Arena.


Paulus Arajuuri fyller 32 år i dag.
Foto: Mattias Rubin/Östra Småland


© Klas Palmqvist



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar