fredag 19 juni 2020

Lagbilden #12 – Danska flyktinglandslaget

Det danska flyktinglandslaget som turnerade i Sverige 1944. Blivande Kalmar FF-tränaren Arne Rasmussen står som fjärde man från höger i övre raden, bakom målvakten Eigil Nielsen.
Stort tack till Åke ”Mapsen” Olson för bilden

Domaren Alf Sterner, som i yngre dagar spelat i Kalmar AIK, blåste den 30 juli 1944 i gång Kalmar FF:s match mot det ovanligaste utländska lag som någonsin gästat Fredriksskans. 

Hemmalagets spelare hade tagit på sig sina gula reservtröjor eftersom motståndarna självfallet skulle spela i sina nationalfärger rött och vitt. Redan före avspark hurrade hemmalaget för gästerna och uppvaktade dem med blommor – även de röda och vita givetvis – och förärade dessutom samtliga var sitt KFF-märke. 

Motståndarlaget bestod av elva flyktingar som tagit sig till Sverige från det av Nazi-Tyskland ockuperade Danmark. Flera av dem hade vunnit danska mästerskap och några hade varit landslagsmän innan de tvingats lämna hemlandet. Högeryttern Alex Friedmann från Köpenhamnslaget B1903 hade till exempel gjort ett tiotal landskamper medan målvakten Eigil Nielsen från lokalkonkurrenten KB bara hunnit med tre stycken. Det skulle bli ytterligare 25 när kriget väl var slut. Nielsen avslutade för övrigt sin landslagskarriär med en 3–1-seger över Sverige 1951. 

Danskarna hade på sin sommarturné.gjort jämna matcher mot Halmia, Elfsborg och en Göteborgskombination. Närmast kom man dock från ett 4–1-nederlag mot just då suveräna Malmö FF och det var nog ett ganska slitet gäng som entusiastiskt välkomnades av en Kalmarpublik på drygt 2.000 personer. 

Domare Sterner visslade i pipan och efter en försiktig inledning började KFF så smått dominera spelet. Enda målet i första halvlek gjorde Allan ”Knallen” Nilsson som nickade in en fint slagen frispark från Artur Petersson. 

I andra halvlek trampade KFF igång på allvar och vänsteryttern Egon Lindahl från Torsås och centern ”Girre” Ericsson från Påryd gjorde var sitt hat trick. 7–1 blev det till slut, danskarnas tröstmål inskallat strax före slutsignalen av Herluf Colfach. 

Centerhalv i det danska ”flyktinglandslaget” spelade en stabil 24-åring från Köpenhamn. Han hette Arne Rasmussen och kom tillbaka till Kalmar igen bara en dryg vecka efter matchen. Han hade nämligen fått jobb som tränare i det småländska andradivisionslaget. 

Under Arne Rasmussens korta tid som tränare spelade Kalmar FF tolv seriematcher i Division II Södra. Man vann sju, kryssade i en och förlorade fyra. I tabellen övervintrade laget på tredje plats (svensk fotboll spelade höst/vår på den här tiden). På den här bilden bär han av någon anledning en Elfsborgsnål på kavajslaget.
Foto ur Gunnar Svenssons samling

Arne Rasmussen var mycket populär under sin tid som tränare i Kalmar FF. Åke ”Mapsen” Olson, på 50-talet högerback i KFF:s A-lag, har berättat för mig att dansken blev hans idol eftersom han gärna lärde ut sina fotbollskunskaper även till pojkarna som gärna drogs till Fredriksskans, men som de flesta vuxna mest tyckte var i vägen.

Rasmussen berättade i en intervju i Östra Småland att han tyckte att det var dåligt ställt med pojkfotbollen i Sverige, jämfört med Danmark. Han berättade hur klubbarna i hans hemland hade lag i olika åldersklasser, organiserad träning och seriespel; kort sagt samma system vi sedan dess vant oss vid även i Sverige. Den som införde den organiserade pojkfotbollen enligt dansk modell bara något år senare var den företagsamme styrelsesekreteraren Lennart Almén, före detta målvakt, som i många år var den som såg till att det hände positiva saker i och runt KFF. Han hade naturligtvis informerat sig grundligt hos Arne Rasmussen om hur det hela skulle organiseras. KFF:s pojkfotboll gjorde succé. Hundratals pojkar strömmade till och Kalmar AIK hamnade rejält på efterkälken.

Det gick skapligt även för Kalmar FF:s seniorlag under Rasmussens tid som tränare, men man hade inte en chans att hänga på överlägsna Jönköpings Södra, som till slut stod som seriesegrare med 18 segrar på lika många matcher. 

Division II Södra 1944/45

Våren 1945 tog kriget äntligen slut och Arne Rasmussen kunde fara hem till Köpenhamn för att spela i B1903 igen, den klubb som många, många år senare tillsammans med KB kom att bilda FC Köpenhamn. 

1948 tillbringade Rasmussen på Färöarna som tränare för de båda klubbarna B36 och HB samt för landslaget som den sommaren besegrade Shetlandsöarna med 4–1 i en inofficiell landskamp. 

För Kalmar FF:s del skulle det dröja 40 år innan man på nytt fick en dansk tränare – Allan Hebo Larsen. Men det är en annan historia... 

Engelsk sjöman blev tränare i Kalmar

En engelsman vid namn Shaw tränade Kalmar FF:s föregångare IF Gothia redan 1914. 

Han hade anlänt till Kalmar med ett fartyg som levererat ris till Ångkvarnen. Kalmarspelarna sökte sig gärna till hamnen för att hitta nya motståndare och besättningarna var ofta pigga på att spela lite fotboll. 

Shaw var det största dribblingsfenomen och den bäste huvudspelare Gothias bollsparkare sett och de blev så imponerande att Shaw anlitades som den allra förste fotbollsinstruktören i föreningens historia. Han mönstrade av sitt fartyg i England och återvände till Kalmar för att ta hand om Gothias träning på allvar. Men snart utbröt första världskriget och mr Shaw – vem han nu egentligen kan ha varit – tvingades återvända till hemlandet igen. 

Kalmar FF:s utländska tränare: 
Arne Rasmussen, Danmark (1944) 
Otto Cinadler, Österrike (1946–47) 
István Wampetits, Ungern (1951–55, 1956–58) 
Bert Turner, Wales (1956) 
József Kovács, Ungern (1969) 
Allan Hebo Larsen, Danmark (1984–86) 
Patrick Walker, Irland (1994–96) 
Simon Hunt, England (2000)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar