fredag 7 februari 2025

Kalmarföretaget som höll värmen i 130 år

Anita Hunold närmast kameran, som när bilden togs hette Petersson i efternamn, var en av de kvinnor som började montera värmepannor på Exoverken 1963. ”Jag fick mycket högre lön än vad jag haft när jag var på Rifa eller när jag jobbade på konditori eller i restaurangen på Stadt”, konstaterade hon.
Foto ur ”Kalmar”, utgiven av Förlag AB Appeltoffts Bokhandel 1969

När Euronom i Kalmar gick i konkurs 2016 var det slutet på en lång och växlingsrik företagshistoria som startat i Chicago och hade rötter en bra bit ner i 1800-talet. 

I Kalmar började det hela med att Victor Hill 1886 återkom till Sverige efter att i sju år ha praktiserat på olika industrier i USA. Under de tre sista åren drev han ett eget företag i Chicago.

Fabrikör Victor Hill.
Bilden hämtad ur ”Smålands Näringsliv i ord och bild, del III” (1918)

På Norra Malmgatan 5 startade Hill samma år som han kommit hem en liten mekanisk verkstad. Den växte sig snart större och flyttades redan 1897 ut till Verkstadsgatan på Gamla industriområdet. 

Det första stora lyftet kom år 1900, i samband med att vattentornet byggdes. För anläggandet av vattenledningarna – och även avloppsledningarna – stod firma Victor Hill. Senare fick man också installera gasledningar. Företaget skaffade sig gott renommé och levererade värmeanläggningar till skolor, kyrkor, industrier och privatbostäder runt om i södra Sverige.

1904 öppnades en rörläggnings- och maskinaffär på Ölandsgatan. 1918 hade firman totalt cirka 40 anställda. 

Victor Hills firma på Ölandsgatan 1918.
Bilden hämtad ur ”Smålands Näringsliv i ord och bild, del III” (1918)

Exoverken startades 1939 som ett dotterföretag till Hill & Co. Värmepannorna, som tillverkades på Verkstadsgatan, där i dag de östligaste delarna av köpcentret Giraffen finns, såldes över hela landet och gick även på export.

I mitten av 1950-talet tog man över Maskin- och Gjuteribolaget på Bragegatan. Sommaren 1967 las det ner – gjutjärnsrören som tillverkades där hade slagits ut av plaströren.

Annars var 1960-talet Exoverkens gyllene år, liksom för så många andra svenska industrier. Lokalerna på Verkstadsgatan byggdes ut i flera omgångar och man hade 425 anställda 1963. Då anställde också Exoverken som första stora verkstadsföretag i Kalmar ett halvdussin kvinnor. 

Kvinnliga industriarbetare fanns förstås redan, till exempel inom livsmedelsindustrin, på tändsticksfabriken och hos kondensatortillverkaren Rifa. Men det var typiskt dåligt betalda kvinnoarbeten. Inom verkstadsindustrin var lönerna mycket högre och det var det som lockade kvinnor att prova på vad som ansågs vara tunga, smutsiga och typiskt manliga industrijobb. De flesta kom att trivas utmärkt, både med arbete och arbetskamrater.

I mars 1982 vajade den röda fanan med hammaren och skäran utanför Euronoms lokaler, när företaget hade sovjetiskt besök. Redan när Skanska byggde det enorma hotellet Pribaltiskaja i Leningrad (S:t Petersburg) på 1970-talet kom värmeanläggningen från Kalmar.
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

Exoverken gjorde inte bara värmepannor. Den mest udda produkten var nog de exklusiva nöjesbåtar av aluminium, formgivna av seglaren och dubble olympiamedaljören Pelle Pettersson, som tillverkades under en tioårsperiod 1962–1971. 

Med det tidiga 70-talets oljekris och vikande konjunkturer inleddes en lång period med ständigt återkommande kriser, vilken egentligen varade ända till konkursen 2016. Ibland såg det förstås ljusare ut och satsningen på nya produkter som solfångare väckte stor uppmärksamhet och gick tidvis utmärkt.

Full fart på produktionen av solfångare i december 1979. Här läggs ”ytterglaset” på av Bertil Magnusson, till vänster, och Roland Persson, till höger. Mellan dem står fackbasen Sven Karlsson och vd:n Åke Hjort. Nu hette företaget Euronom; namnet ”Exo” lär ha sålts för en miljon kronor till den amerikanska oljejätten Exxon.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Redan 1973 hade Exoverken gått i konkurs. Jättekoncernen Euroc – tidigare Skånska Cement AB – tog över och garanterade sysselsättningen i fem år framåt. Eurocs vd hette Sten Lindh, född i Kalmar och son till AB Kalmar Nya Tapetfabriks vd Ernst Lindh (1972 flyttade dansrestaurangen Sandra in i den före detta tapetfabriken). 

När Euroc gick in hade Exoverken cirka 240 anställda men fem år senare var man nere på 137. Verksamheten drevs under namnet TeknoTerm som blev först i Sverige med att utveckla såväl solfångare som luft- och vattenvärmepumpar.

”Energisnåla värmeprodukter” stod det ovanför företagsnamnet när Kalmar FF gjorde reklam för Euronom 1981 och 1982. Nummer 7 nere till vänster på denna något annorlunda lagbild är för övrigt en viss Nanne Bergstrand.
Foto ur Kalmar FF:s historiska akademis arkiv

Euroc ändrade sin koncernpolicy 1978 och driftige platschefen Åke Hjort tog över, dock efter stor tvekan. Men trots återkommande svackor och kriser lyckades han ändå driva rörelsen vidare, nu under namnet Euronom. 

Ingemar Olsson stämplar ut. Han var en av 18 anställda som varslades om uppsägning våren 1982. För egen del var han inte så orolig, det var värre för ungdomarna som hade svårt att få fäste på arbetsmarknaden. ”Sänk pensionsåldern så att de unga får jobb”, föreslog han. 
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

1988 flyttade företaget ut till Franska vägen på Berga industriområde och man fortsatte att sälja värmepumpar, solfångare och pannor både i Sverige och på export ända till i maj 2016 när konkursen var ett faktum.

Konkursen 2016 var inte Euronoms första, företaget hade gått omkull redan i maj 1985. På hösten samma år presenterades lösningen att Kalmars egen storföretagare Henning Danielsson (till vänster) – oftast vanvördigt kallad ”Henning Penning” – och hans Norden Machinery AB skulle ta över Euronoms fastigheter. TTM – tidigare Termoteknik – och dess direktör Christer Nordström (till höger) skulle ta över lagret. I mitten står den nöjde konkursförvaltaren advokat Lars Werner.
Foto: Fredrik Hjerling/Östra Småland

Fast arvet efter Victor Hill lever faktiskt ändå vidare i ett annat Kalmarföretag, nämligen LR-installation. Firman har sina rötter dels i Läckeby Rör, grundat på 1930-talet, dels i Värme och Sanitet AB, som i sin tur uppkom ur det företag Victor Hill startade vid förra sekelskiftet när Kalmar skulle förses vattenledningar.

© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 22 april 2017

STORT TACK
till Rune Johansson, mångårig reporter på Östra Småland, som ställt material ur sina privata samlingar om till förfogande, när tidningens eget arkiv inte räckt till. 

KÄLLOR
Förutom artiklar i Östra Småland framför allt Kalmar Lexikon (red: Bengt Bengtsson och Gunnar Magnusson, 2014) och Per Jarlbos omistliga Kalmars gatunamn (2007) samt Smålands näringsliv i ord och bild III - Kalmar och dess omnejds handel och industri (utg: Arvid Wallerström, 1918) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar