måndag 30 december 2024

Klart när Pablo kommer till Kalmar

Pablo Kalmar med julklapp från Kalmar.

Ingen i världen kan vara mer hängiven KFF-supporter än Pablo Kalmar – ja, han heter ju faktiskt så – i Buenos Aires. 

Här visar han glatt upp sin favoritjulklapp och berättar att det nu är klart när han för första gången kommer att kunna se KFF på plats på Guldfågeln Arena. Det blir i fjärde omgången, runt den 20 april, när ökända Östersunds Fiffelklubb kommer på besök (exakt speldatum är ännu inte bestämt).

Alla som sett och hört Erik Nivas fantastiska samtal med Pablo inser givetvis att enbart denne rödvite och blågule – på hemmaplan håller han förstås på Boca Juniors – argentinares närvaro borde fylla GFA till sista plats.

Bienvenido, Pablo!

lördag 28 december 2024

Tjejerna som ville åka till London

Kandidaterna i Östra Smålands tävling ”Länets skolflicka” fotograferade på Gamla Kungsgatan i Kalmar i början av maj 1969. Från vänster: Gudrun Haak, Färjestaden, Ulla Knutström, Västervik, Eva-Lis Tengvall, Vimmerby, Christin Almgren, Emmaboda, Britt-Marie Bergström, Blomstermåla, Barbro Lindström, Målilla, Åsa Modigh, Nybro, Eva-Lena Karlsson, Oskarshamn,  Ing-Marie Green, Tuna, och Ingela Friberg, Kalmar.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Den tidstypiska tävlingen ”Länets skolflicka” som Östra Småland arrangerade på 60- och 70-talet har uppmärksammats tidigare här på Torgetbloggen. Då ansågs det fullkomligt självklart att en tidnings läsekrets måste få chansen att bedöma bilder på unga damer och rösta fram en vinnare.

Kandidaterna var förstås lagom utspridda över tidningens spridningsområde, det vill säga hela Kalmar län.  

1969 vann Åsa Modigh från Nybro. Bilderna från Londonresan hon fick i pris  dök upp oväntat upp när det egentligen var något annat det letades efter i tidningsarkivet.

Åsa Modigh kröntes till ”Länets skolflicka 1969” av sångaren Svante Thuresson inför 1.500 åskådare på mässan ”Nybro visar”. ”Nu är det jag som ska åka karusell!”, meddelade Åsa sedan hon fått blommor av Svante och applåder av publiken
Foto: Östra Småland.

Åsa var 16 år och vice ordförande i skolans elevråd. Spelade piano och gillade hundar. 

– Allt var jätteroligt i London, berättade hon och hon ville  gärna åka dit igen.

Men bo där hade hon ingen lust med.

– Staden är alldeles för stor, konstaterade hon. 

Åsa Modigh avverkade Londons sevärdheter i rask takt under en augustivecka 1969. Som till exempel Tower Bridge.
Foto: Östra Småland

1952 var det premiär för tidernas långkörare, ”Råttfällan” av deckardrottningen Agatha Christie. Pjäsen hade spelats 17 år i sträck när Åsa Modigh besökte New Ambassadors Theatre. Så vitt känt spelas den fortfarande, fast sedan 1974 på grannscenen St Martin’s Theatre, även om man tvingades till avbrott på grund av covid-19 mellan den 16 mars 2020 och den 17 maj 2021.
Foto: Östra Småland

Piccadilly Circus måste givetvis också beskådas.
Foto: Östra Småland

Se även: 
• Tio tjejer som ville bli Länets skolflicka
• Floyd fick en puss i Sporthallen och Ali somnade på Stadshotellet
• Miss Korts och världsrekord i ölhävning

© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 19 april 2014

Skolträdgården blev parkeringsplats

Lektion i trädgårdslandet. Under mellankrigstiden anlades skolträdgårdar i anslutning till både Vasaskolan och Funkaboskolan i Kalmar. Men Tullskolans var den största. Bilden ska vara tagen 1942.
Foto: Walter Olson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Bilarna står på rad i den gamla vallgraven intill fängelset i Kalmar. Förr växte här potatis, morötter, rödbetor, solrosor, lin, tobak, bär och frukt och mycket annat. Tittar man efter finns spåren av den gamla skolträdgården faktiskt kvar.

Äppelträdet som står mellan p-platsen och Systraströmmen dignar av frukt när detta skrivs [i augusti 2012]

Tullskolan och dess omgivningar fotograferade från vattentornet, gissningsvis på 1920-talet eller början av 1930-talet. Längst ner till vänster skymtar fängelset och därintill den stora vallgravsträdgården som i dag är parkeringsplats. Man ser också hur planteringarna fortsätter längs Systraströmmen, som anas nere i högra hörnet, och övergår i den lilla skolparken intill Bernhardinaskolan längst till höger.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Det är det enda som finns kvar just här av det som en gång var Tullskolans skolträdgård. När trädgården var som störst under mellankrigstiden upptog den hela det område som i dag är bilparkering och fortsatte längs Systraströmmen ända bort till den lilla gröna Bernhardinaskolan och Sveaplan.

Där borta hittar man fortfarande en samling av några vanliga skogs- och parkträd, samt sju-åtta äppel- och päronträd. Det är allt som finns kvar av Tullskolans så kallade skolpark. 

Levande läromedel. Här bakom [numera före detta] biblioteket, intill den gamla Bernhardinaskolan, växer fortfarande resterna av Tullskolans gamla skolpark. Både äpplen och päron mognar. Bild från augusti 2012.
Foto: Klas Palmqvist

Fruktträden här är illa åtgångna av tidens tand och har det inte lätt i skuggan av de andra träden och av stadsbiblioteket, som byggdes på skolgården i början av 1980-talet. Men flera av träden fortsätter tappert att ge frukt, trots att stammarna är ihåliga och många grenar är döda. 

Redan åren runt förra sekelskiftet fanns en liten trädgård i området mellan skolgården och Systraströmmen. Den utökades 1910 med vallgravsträdgården och 1914 planerades skolparken. Då kom första världskriget. Tills vidare fick det bli odling av potatis och bruna bönor i stället. 

Odlingslotterna sköttes av pojkarna i de högsta klasserna – flickorna fick inte delta i trädgårdsskötseln på Tullskolan förrän 1918. På Vasaskolan dröjde det ända till 1930 innan tjejerna släpptes lösa i skolträdgården där.

Men så snart kriget var slut 1918 såg man till att göra skolträdgården färdig och det var förmodligen då fruktträden planterades.

Skolträdgården användes förstås i botanikundervisningen och det ansågs också uppfostrande för barnen att ägna sig åt trädgårdsarbetet.

En del av skörden fick barnen själva ta hand om, annat las upp på vinden för vinterförvaring och delades ut vid måltiderna.

Vallgraven vid Ravelinen innan den torrlades. Teckning av John Sjöstrand, hämtad ur läroboken Vår hembygd från 1936 av Kalmarlärarna Ossian Häggfors, Sigfrid Nordkvist och Hugo Petersson.

När man grävde för trädgården på 1910-talet hade man hittat gamla murrester, förmodligen från det nunnekloster som legat här och gett Systraströmmen dess namn. Tillsynslärare Sigfrid Nordkvist berättar i Kalmar folkskolors minnesskrift från 1942 att ”några av de påträffade, lösa murstenarna ligga för övrigt kvar än i dag i ett av trädgårdens stenpartier”.

Numera hittar man inga spår av medeltiden i det gamla skolträdgårdsområdet. När odlingarna upphörde vet jag inte. I mitten av 1960-talet var i alla fall vallgravsträdgården förvandlad till brännbollsplan. Och i dag trängs bilarna där skolbarnen en gång i världen odlade grönsaker.

 I den gamla vallgraven vid fängelset återstår just ingenting av forna tiders odlarmöda. Bild från augusti 2012.
Foto: Klas Palmqvist

© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 25 augusti 2012

måndag 23 december 2024

På spaning efter en försvunnen gata

Norra Vallgatan på 1930-talet. På Kalmarkonstnären John Sjöstrands teckning syns ”kakelugnsmakare Erikssons forna gård” längst till höger. ”På nedre botten var verkstaden, där det formades kakel, fat och skålar i långa rader”, skriver Sjöstrand i sin bok ”Gamla Kalmarbilder del 3” från 1937. ”Därintill Lundmanska gården och längre bort snickare Johan Nilssons fastighet”.
Teckning ur John Sjöstrands "Gamla Kalmarbilder, del 3" (1937)

Norra Vallgatan på Kvarnholmen i Kalmar var aldrig någon fashionabel adress.

Tvärtom, en del av den kallades ”Svarta gatan” eftersom den var så trång och mörk. Vid en annan del av den låg stans avstjälpningsplats.

Den streckade linjen visar Norra Vallgatans sträckning längs 1600-talets stadsmur som också finns markerad. Allt utanför muren är sentida utfyllnad som kommit till efter det att muren revs på 1800-talet.
Karta: Oddbjörn Andersson

När det nya Kalmar skulle byggas upp på Kvarnholmen i mitten av 1600-talet blev hela ön en fästning, omgiven av höga vallar. Tre av gatorna som löpte just innanför murarna finns kvar: Östra, Västra och Södra Vallgatan. 

Norra Vallgatan är däremot inte lika lätt att hitta. Det var längesedan namnet stod på några gatuskyltar, man har byggt hus tvärs över den och på den enda korta lilla sträcka där den fortfarande fungerar som en riktig gata, om än ovanligt smal, är husens adress ändrad till Fiskaregatan. Ända sedan 1800-talet, när hela den norra stadsmuren revs, har Norra Vallgatan försvunnit, bit för bit.

Men här och där kan den som är uppmärksam hitta spår av gatan än i dag. Till exempel har den som parkerat sin bil där det i decennier var p-plats i kvarteret Gesällen kört just där en bit av Norra Vallgatan gick. Men sedan den här spaningen genomfördes 2013 har det byggts nya och för Kvarnholmens förhållanden oproportionerligt stora hus i kvarteret och spåren av gatan har där försvunnit för gott.

Larmgatan. Det gamla gröna huset inne på gården ligger lite på sned på tomten, men det beror på att när det byggdes var gaveln vänd mot vad som en gång var Norra Vallgatan.
Foto: Klas Palmqvist

En vanlig gårdsinfart vid Kaggensgatan? Jovisst, men också en bit av Norra Vallgatan. Att det var ett tag sedan gatan försvann märks på trädet som vuxit upp mitt i den gamla körbanan.
Foto: Klas Palmqvist

Gesällen. Så här såg det ut 2013 på platsen för Sjöstrands teckning överst i blogginlägget. Husen längst bort byggdes tvärs över den gamla gatan 1947.
Foto: Klas Palmqvist

Slum mitt i stan 1962, rivningarna har börjat. Flera av husen hade fått förfalla. Återstoden av Norra Vallgatan ser lerig och eländig ut. Hela området ligger på utfyllnad där en vik tidigare skar djupt in i Kvarnholmen. 1697 rapporterades till staten att man i samband med utfyllnadsarbetena även påfyllde gatan på vilken dittills ”höst och vår ingen framkomma kunnat”. Den minsta stugan på John Sjöstrands teckning överst i blogginlägget – ”snickare Johan Nilssons fastighet” – är alltså densamma som på det här fotot.
Foto: K G Pettersson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Parkeringsplats i flera årtionden. Bilden togs i mars 2013 från ungefär samma plats som det svartvita fotografiet närmast ovanför. Husen är rivna sedan länge, men trädet bakom stugan stod ensamt kvar i många, många år. Nu är hela p-platsen bebyggd med nya hus.
Foto: Klas Palmqvist

Fiskaregatan. Så heter gatan både till vänster och höger om mannen med röda kassen. Högra delen är egentligen Norra Vallgatan, den enda bit som återstår och fortfarande är en riktig gata.
Foto: Klas Palmqvist

Slutet av 1800-talet. Den forna Norra Vallgatan, omdöpt till Fiskaregatan, mynnar mitt i bilden ut i Proviantgatan. Pojkarna på John Sjöstrands teckning leker ”krig”, en ”hård lek som ofta slutade med en bruten arm eller sönderslagna ben”, får man veta.
Ur John Sjöstrands ”Det Kalmar som gått och går” (1948)

Mars 2013. Det stora huset vid hörnet mot Proviantgatan är sig likt från teckningen här ovanför. Likaså den lilla stugan som skymtar på andra sidan gatan. Den finns också med på bilden här nedanför.
 Foto: Klas Palmqvist

Proviantgatan. Här förvandlas Norra Vallgatan till en infart igen, som dock öppnar upp sig till den så kallade Pråmman, en bred öppen yta inne i kvarteret. Den syns på nästa bild.
Foto: Klas Palmqvist

Landshövdingegatan. Här slutar Norra Vallgatan och bilden är alltså tagen från andra hållet, jämfört med bilden till vänster. Någonstans borta till höger talade Branting 1895. Mer om det nedan.
Foto: Klas Palmqvist

Här talade Hjalmar Branting

Hjalmar Branting (1860–1925) på en bild från 1896.

Ett hundratal personer hade onsdagskvällen den 10 juli 1895 samlats på åkare E G Johanssons gård på Fiskaregatan 61. De skulle lyssna på den socialdemokratiske ledaren Hjalmar Branting.

Gården låg vid vad som varit Norra Vallgatan, den del som i dag utgör ”Pråmman”, en ganska bred, kilformad och grästäckt yta i kvarteret Skoflickaren, mellan Proviantgatan och Landshövdingegatan ute på Kattrumpan.

1895 var gatan mycket smalare och kallades för ”Svarta gatan” för att den var så trång och skuggig.

Kakelarbetaren S A Andersson öppnade mötet med att beklaga man inte kunnat ordna någon riktig lokal. Branting inledde sedan med att uppmana Kalmars arbetare att säga några sanningens ord till stadens godtemplare som vägrat hyra ut sin lokal på Strömgatan.

Därefter övergick Branting till sitt ämne: ”Socialreformatorisk och socialistisk politik”. Han dömde ut militarismen, ackordssystemet och kapitalismen, men betonade att klasskampen måste föras så humant som möjligt.

Mötet avslutades med ett leve för socialismen och ett leve för dagens talare ”vilket borde avgivas så högt att det gåve eko över hela Norden”, som S A Andersson uttryckte det.

Åkare E G Johanssons gård. Platsen för Hjalmar Brantings tal 1895. Byggnaderna finns inte kvar. Bilden är tagen 1928 av Robert Andersson, som berättat om mötet i sin bok ”Kalmar Folkparks historia”.

© Klas Palmqvist
Bearbetade versioner av texter som var publicerade i Östra Småland den 16 mars 2013

KÄLLOR
John Sjöstrand: Gamla Kalmarbilder del 3 (1937) och Det Kalmar som gått och går (1948)
Per Jarlbo: Kalmars gatunamn (2007)
Robert Andersson: Kalmar Folkparks historia (1951)
Hjalmar Alving: ”Kring Kvarnholmens gamla vallar” ur Sancte Christophers gilles chroenica IX–X (1936)

STORT TACK
till Oddbjörn Andersson, Kalmar, Gunnar Magnusson, Kalmar, och till Eva-Lena Holmgren, Kalmar läns museum,

Digitalt Museum finns mer än 100.000 bilder och föremål ur länsmuseets samlingar.

Det görs fortfarande nya fynd som dokumenterar Norra Vallgatan. Den här målningen av Erik Lönnegren, "Kirre Lönnis", kallad – det kommer mer om honom här på bloggen framöver – hittade Gunnar Magnusson på loppis hösten 2024. Troligen är det från 1940-talet. Den lilla röda stugan är "snickare Johan Nilssons fastighet" som finns med även på blogginläggets översta bild.
Foto: Klas Palmqvist


Den här bilden från mitten av 1960-talet visar delvis samma gatuparti som "Kirre Lönnis" målning. Ett par av husen har redan hunnit rivas, men gaveln på Johan Nilssons stuga skymtar faktiskt lite grann, ungefär i höjd med bakpartiet på den parkerade bilen.
Foto: Stig Westerlund/Kalmar stads hembygdsförening

torsdag 19 december 2024

När "Nacka" kom till Fredriksskans

”Nacka” Skoglund hänger på räcket till Fredriksskans numera försvunna B-plan, omgiven av beundrande Kalmarpojkar, som ändå håller respektfull distans till Interstjärnan. Kanske är det DM-finalen för juniorer de tittar på. Den spelades tidigare samma dag som Inter mötte Kalmar FF. Jönköpings Södra besegrade Kalmar AIK.
Foto: Lennart Wallster

Lennart ”Nacka” Skoglund var superstjärna i italienska Inter sedan 1950 och lika legendarisk för sina dribblingar på planen som för sina snedsteg utanför den. Så när Kalmar FF med bara några dagars varsel lyckades ordna en match mot den italienska ligatrean blev den rekordvarma sommaren 1959 plötsligt ännu hetare.

Inter hade gjort stor succé och vunnit de fem första matcherna på sin svenska sommarturné. Tanken var att den sjätte skulle spelas i Stockholm mot ”Nackas” moderklubb Hammarby.

Men det visade sig plötsligt vara omöjligt eftersom alla idrottsplatsvaktmästare i huvudstaden hade semester och arenorna var stängda!

Budet gick till Kalmar FF som direkt bestämde sig för att satsa 25.000 kronor på att ta hit italienarna. För att matchen inte skulle gå med förlust krävdes minst 5.000 åskådare; det kom över 6.000. KFF gjorde också klart med förstärkningar: landslagscentern Agne Simonsson från Örgryte och ”Nackas” lillebror Karl-Evert, ”Ya” kallad, som annars spelade i Hammarby. 

Sune ”Mona-Lisa” Andersson, Kalmar FF:s tränare 1959–1961, var med och vann OS-guld 1948 och VM-brons 1950. Lämnade AIK för proffsspel i Italien och arbetade som tränare när han kom tillbaka, eftersom man på 50-talet inte fick spela fotboll i Sverige om man varit proffs utomlands. Efter den så kallade proffsamnestin fungerade Sune både som tränare och spelare i KFF från 1960. Sitt smeknamn fick han på grund av sitt i alla situationer totalt outgrundliga pokerfejs, lika svårtolkat som Mona Lisas leende på Leonardo da Vincis målning. Under åren i Kalmar bodde Sune Andersson på Kaptensgatan och jobbade som elektriker. 

Däremot fick inte KFF:s tränare Sune ”Mona-Lisa” Andersson, med italienskt förflutet i Roma, vara med. Han befann sig på sommarturné med det olympiska guldlaget från 1948 och hade tänkt sticka emellan med att spela för KFF mot Inter. Svenska Fotbollförbundet vägrade emellertid ge honom dispens att spela matchen på Fredriksskans.

”Nacka” kom orakad till presskonferensen på Stadshotellet direkt efter Inters ankomst till Kalmar. Av någon anledning assisterades han av 1959 års Miss Kalmar, Laila Sangrud.
Klipp ur Kalmar Läns Tidning den 4 juli 1959

Inter – med ”Nacka” och nyförvärvet Bengt Lindskog från Udinese (tidigare i Helsingborg och Malmö FF) – anlände med tåg. Hundratals Kalmarbor hade samlats vid Centralen, men ”Nacka” och Lindskog smugglades i väg till en väntande bil och presskonferens på Stadshotellet,

Interspelarna ställer upp sig inför matchen mot Kalmar FF. ”Nacka” längst bort i spelarraden.
Foto: Lennart Wallster

Matchen blev Inters allra största seger på hela turnén. Visserligen tog KFF ledningen genom Sten-Åke ”Kalven” Johansson men till slut vann Inter med 11–4; enda gången någonsin Kalmar FF släppt in ett tvåsiffrigt antal mål.

Kalmar FF öppnade optimistiskt mot Inter. Här är det inlånade landslagscentern Agne Simonsson (längst bort i vita byxor) som försöker överlista italienarnas målvakt. Agne gjorde ett av KFF-målen, Sten-Åke Johansson, Pelle Stenberg och Rogard Friberg stod för de övriga.
Foto: Lennart Wallster

”Nacka” fastställde själv slutresultatet i 87:e minuten. Målet kom att bli hans allra sista för Inter. Mindre än två veckor senare kom ett telegram från Milano om att han sålts till Sampdoria.

”Nacka” och hans manager, journalisten Åke Linder, smider planer på Kalmar Stadshotell. Linder spökskrev även tre usla och allt annat än trovärdiga böcker i ”Nackas” namn.
Foto: Lennart Wallster

Därmed hade på allvar den långa utförsbacke börjat som fortsatte med sprit- och tablettmissbruk, omväxlande med comebackförsök. Slutet blev att ”Nacka” sommaren 1975 hittades död i samma lägenhet som han vuxit upp i på Söder i Stockholm.

NACKAFAKTA
Namn:
Karl Lennart Skoglund
Född: Den 24 december 1929
Död: Den 8 juli 1975
Klubbar: Hammarby (1945–50), AIK (1950), Inter (1950–59), Sampdoria (1959–1962), Palermo (1962–1963), Hammarby (1964–1967), Kärrtorp (1968)
Meriter: 11 A-landskamper (1 mål), VM-brons 1950, VM-silver 1958, italiensk mästare 1953 och 1954, svensk cupmästare 1950

En vecka före matchen på Fredriksskans gjorde ”Nacka” debut som folkparksartist i Alingsås, sjöng ”Vi hänger med” och klackade upp tvåkronor i bröstfickan. Publiksiffran blev en besvikelse, bara 300 personer hade infunnit sig i Alingsåsparken, dit det normalt brukade komma ungefär dubbelt så många.
Annonsen hämtad från sunkit.com

Vimpeln som Inter överlämnade som gåva till Kalmar FF i samband med matchen på Fredriksskans 1959 har med åren blivit lite blekt och luggsliten. Från KFF överlämnades en stor bukett röda rosor till Inters lagkapten och alla spelarna förärades var sitt askfat. Det var andra tider då…
Foto: Klas Palmqvist

MATCHFAKTA
Fredriksskans, söndagen den 5 juli 1959
Vänskapsmatch
Kalmar FF – FC Internazionale 4–11 (2–4)
1–0 Sten-Åke Johansson (3)
1–1 Antonio Angelillo (15)
1–2 Mario Corso (17)
1–3 Antonio Angelillo (20)
1–4 Lennart Skoglund (28)
2–4 Agne Simonsson (34)
2–5 Mario Mereghetti (47)
2–6 Eugenio Rizzolini (48)
2–7 Antonio Angelillo (53)
2–8 Mario Corso (62)
2–9 Eugenio Rizzolini (67)
3–9 Per Stenberg (68)
3–10 Mario Corso (76)
4–10 Rogard Friberg (79)
4–11 Lennart Skoglund (87)
Domare: Harald Andersson, Kalmar
Publik: 6.373
KFF: Allan Harrysson – Börje Henriksson, Mats Johansson, Ferenc Marko,  Rolf Jönsson, Olle Lind (Åke Svensson 46), Per Stenberg, Karl-Evert ”Ya” Skoglund [inlånad från Hammarby] (Ingemar Högberg 58), Agne Simonsson [inlånad från Örgryte], Rogard Friberg, Sten-Åke Johansson Tränare: Sune ”Mona-Lisa” Andersson 
Inter: Enzo Matteucci (Walter Pontel) – Enea Masiero, Amos Cardarelli, Giovanni Invernizzi, Livio Fongaro, Vasco Tagliavini, Lennart Skoglund, Mauro Bicicli, Antonio Angelillo (Mario Mereghetti), Bengt Lindskog (Arcadio Venturi), Mario Corso (Eugenio Rizzolini) Tränare: Aldo Campatelli

Exakta tidpunkter för Inters byten har inte gått att få fram. Inters målskyttar finns det också olika bud om. Här ovan har både målskyttar och Inters lag hämtats från La Storia dell’Inter och stämmer inte riktigt med de laguppställningar man kan vaska fram ur de fyra svenska tidningar som mer ingående refererade matchen: Östra Småland, Kalmar Läns Tidning, Barometern och Idrottsbladet. Exempelvis anges i det i tidningarna att Pontel stod i mål i första halvlek och Matteucci i andra. Att Corso blev utbytt mot Rizzolini kan inte stämma eftersom Corso ska ha gjort två av sina mål efter att Rizzolini gjort sitt första.

Bengt ”Cidden” Andersson på väg att skalla in bollen bakom KFF-målvakten Anders Karlsson i samband med reklamfotografering på Fredriksskans någon gång i början av 90-talet.
Foto: Kalmar FF

"Cidden" var på plats

Elvaårige Bengt ”Cidden” Andersson från Läckeby fick syn på ”Nacka” Skoglund redan på Fredriksskansbron när han var på väg till matchen.

Många år senare berättade ”Cidden” om mötet och om hur han fick ”Nackas” autograf. 

Skildringen finns att läsa i ”Ciddens” underbara diktsamling ”Hela bollen ska ligga still”, som gavs ut första gången 1991.

2008 kom en vacker och utökad utgåva av Hela bollen ska ligga still, försedd med fina bilder av ”Ciddens” granne, Läckebykonstnären Ebbe Eberhardson.
Foto: Klas Palmqvist

En av dikterna i boken heter En Nackadribbling: 

Den stackars backens ben
ville till långsidan
överkroppen täckte inåt.
Hjärnan sände SOS. 

Backen viftade med armarna
som om han stod vid ett stup.
Som i en skrattspegel
drog Nackas dribblingar
isär motståndaren.

 Men då
visste jag inget
om livets skrattspegel.

Bengt ”Cidden” Andersson (1948–2013) fotograferad på Guldfågeln Arena 2011, där flera hans dikter finns återgivna i stort format lite här och där, bland annat i trapphusen.
 Foto: Ulrika Bergström/Östra Småland

Tack för bilderna, Lennart!

Någon gång vintern 2010 kontaktades jag av den pensionerade läraren Lennart Wallster, som berättade att han hade foton från Kalmar FF:s mytomspunna möte med ”Nacka” Skoglunds Inter på Fredriksskans 1959, en match som jag då i flera år förgäves sökt bilder från. 

Lennart Wallster fotograferade Nacka i Kalmar 1959.
Foto: Carina Östman/Östra Småland

Saken blev ju inte sämre av att det var Lennart själv som fotograferat. Han fyllde 15 år den sommaren och hade fått låna sin pappas Leicakamera. 

Lennart hade också sitt första sommarjobb – han var springpojke på Stadshotellet, där Inter bodde under Kalmarbesöket. 

Folk som såg Inter spela ut Kalmar FF menar att ett bättre lag aldrig gästat Fredriksskans. Förmodligen stämmer det: förutom ”Nacka” fanns till exempel det 17-åriga stjärnskottet Mario Corso med. Han kom att bli en av de tongivande spelarna i ”Grande Inter” under det för klubben så framgångsrika 60-talet, då man bland annat vann Europacupen två gånger (föregångaren till Champions League). 

Samlarbild på Mario Corso (1941–2020). Han spelade för Inter 1957–1973 innan han lät sin långa karriär klinga ut med ett par år i Genoa.

Mario Corso spelade till vänster i anfallet och  var därmed en direkt konkurrent till ”Nacka”. När svensken opererades för ljumskbråck och var ur spel från början av november 1958 till mitten av februari 1959, slog Corso igenom direkt och blev klubbpresidenten Angelo Morattis personliga favorit. Ett faktum som naturligtvis måste vägt tungt när man sålde ”Nacka” till Sampdoria mindre än två veckor efter matchen mot Kalmar FF. 

Antonio Angelillo, Argentinas 21-årige landslagscenter som också var Inters lagkapten, konkurrerade inte med ”Nacka” om en plats i laget. Däremot tävlade han framgångsrikt med svensken utanför planen i grenarna hålligång och kvinnohistorier. 

Antonio Valentín Angelillo (1937–2018) hade sina bästa år i Inter 1957–1961. Han spelade elva landskamper och gjorde lika många mål för Argentina. För Italien spelade han två gånger och noterades för ett mål.

Angelillos stjärna skulle komma att dala snabbare än ”Nackas” men 1959 var han fortfarande i toppslag och vräkte in mål. Tillsammans med Corso var det han som gjorde det allra starkaste intrycket på de imponerade reportrar som bevakade matchen i Kalmar. Hur många mål Angelillo egentligen gjorde är svårare att få grepp om; minst tre, kanske fyra. Samma osäkerhet gäller för övrigt Corsos målskytte. 

Matchen på Fredriksskans var ”Nackas” andra mot Kalmar FF. Första mötet hade ägt rum 1950, när AIK lite turligt vann med 1–0 på Råsunda.

Men det skulle faktiskt bli ytterligare en match mot KFF. Lördagen den 13 mars 1965 agerade ”Nacka” tämligen anonym vänsterytter när Hammarby mötte KFF i en träningsmatch i Halltorp. KFF vann med 4–3 sedan Bengt Selinder gjort två mål och Roland Ivarsson och Bengt Axelsson var sitt.

Publiken på Bokvallen bestod av ungefär 150 personer. Glansdagarna på San Siro måste ha känts väldigt, väldigt avlägsna för det gamla Italienproffset.

”Nacka” på Stadshotellet i Kalmar 1959.
Foto: Lennart Wallster

Bengt blev bjuden på skjuts

Mellan sina år i Hammarby och tiden i Inter, hann ”Nacka” Skoglund med fem allsvenska matcher och en cupfinal med AIK. 

AIK av årsmodell 1950.
Bilden hämtad ur Rekord-Magasinet nr 38/1950

På lagbilden här ovanför står ”Nacka” näst längst till höger i översta raden. Målvakten mitt i främre raden är gamle Kalmar FF-keepern Bengt Kjell (1926–2020), som för många år sedan berättade för mig att han tyckte att ”det var rätt kul att ha att göra med ’Nacka’”: 

– Efter en träning frågade han om jag ville ha skjuts hem. ”Javisst”, svarade jag, men tyckte det var lite konstigt att han ville göra en så stor omväg – jag bodde ju på Kungsholmen och han på Söder.

– Men när jag kom ut på gatan satt han och väntade på mig – i en taxi! Den körningen fick säkert ”Banken” Ohlsson [legendarisk AIK-ledare] betala.

”Nacka” gjorde inte mål i någon av sina allsvenska matcher för AIK. Inte heller när han spelade 24 matcher i högsta serien för Hammarby på 60-talet.

Se även:
• Bengt Kjell – den allra sista utposten

Bästa Nackaboken

Genom decennierna har det skrivits otroligt mycket skräp om ”Nacka” Skoglund. Efter Gunnar Perssons bok Nacka och drömmen om det goda livet, som gavs ut 2008, behöver det egentligen inte skrivas ett ord till. Detta är den slutgiltiga biografin.

Första utgåvan av Nacka och drömmen om det goda livet från 2008 (Norstedts).

Det bästa är att författaren intresserar sig lika mycket för fotbollsspelaren Skoglund som för människan, myten och missbrukaren. Han placerar hela tiden in ”Nacka” i sammanhang: socialt, på planen och i tiden. 

När jag berättade för Gunnar Persson hur mycket jag uppskattade Nacka och drömmen om det goda livet, undrade jag samtidigt hur länge det skulle dröja tills man fick läsa den bok om bröderna Nordahl som jag visste att han arbetat med. Det beklämmande svaret blev att eftersom Nackabokens försäljningssiffror var en besvikelse för förlaget var Gunnar tvungen att lägga Nordahlprojektet på is. 

Att kulturskymningen i nationen ändå inte är total visas av att boken om ”Nacka” trots allt trycktes om och kom ut i ny upplaga 2019. Fast på ett annat förlag. Nordahlboken har, såvitt jag vet, emellertid ännu inte synts till.

Andra utgåvan av Nacka och drömmen om det goda livet från 2019 (Idrottsförlaget)

Fotnot: Gunnar Persson har också skrivit den fantastiska boken Stjärnor på flykt – Historien om Hakoah Wien. Om den och om KFF-tränaren Otto Cinadler kan man läsa under rubriken Fången från dödslägret blev tränare i Kalmar FF.

© Klas Palmqvist
Bearbetade och utökade versioner av texter som var publicerade i Östra Småland den 30 april 2011

tisdag 17 december 2024

Ett vindskydd för månskensälskare

Nina Södergren:
Hålla glädjen pyrande
(Symposion, 2014)

Nina Södergren i Kalmar är 90 år och har cancer. Hennes nya diktsamling Hålla glädjen pyrande handlar mycket om döden. Samtidigt – och kanske just därför – är den full av liv, värme och kärlek.

I ett samtal med med Östra Smålands Janne Adeen, som publicerades inför 90-årsdagen i november 2014, berättade hon att barnbarnet Antonio frågat henne om hennes ”handar” – händer alltså – och att det blivit en dikt.

Den finns med i den nya samlingen:

Barnet tittar på mina händer och frågar:
– Har Du dåliga handar?
– Nej då, dom är bara gamla.
– Har Du varit länge på jorden?
– Ja, i snart hundra år.
– Jaha, jag är ny här, säger han.

Den nya boken är indelad i fyra avdelningar: Åldrande – kärlek, Ny på jorden, Resor och Öland. Det är i den första de allra starkaste dikterna finns.

Att dö är kanske bara att överlämna sig

Ge sig hän
Som i kärleksnatten

Älska som före syndafallet
Möta Gud i gröngräset

Smycka varandras kön
med styvmorsvioler

Men oftast är dikterna avsevärt mer prosaiska, så att säga. Som när författaren ligger sömnlös och ältar frågan hur man egentligen gör för att dö:

Tror det var van Gogh som skrev:
”Man tar tåget till Rouen
Man tar döden till en stjärna”

Oscar Levertin lär ha dött
när han gurglade sig

Min Farmor hade just druckit morronkaffe
Hon satt på toa och rökte en cigarrcigarett
när hon fick hjärtslag

Andra får tålmodigt vänta
som när den huggormsbitna hunden
gräver ner sig under syrenhäcken

Samtidigt lyckas Nina Södergren verkligen ”hålla glädjen pyrande”. För Janne Adeen berättade hon att diktsamlingens titel är hämtad från poeten Axel Liffner (1919–1994), vars dikter hon älskar:

– Han var så anspråkslös och nollställd. Om glädjen kan pyra får man vara glad.

Så här, till exempel:

Läkarens dom kan inte återkallas
men ute på piren
finns ett litet vindskydd
”För fågelskådare
och månskensälskare”

© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 30 januari 2015

Se även:
• Hemma hos farbror Ludvig på Nybrogatan

Nina Södergren på en bild från 1982.
Foto: Östra Småland

måndag 16 december 2024

Fredriksskans – galgbacke, tobaksplantage, idrottsplats och bostadsområde

Den här vyn över Fredriksskans idrottsplats – som officiellt inte kom att heta så förrän 1943 – bör ha fotograferats cirka 1930. Gymnasten byggdes ursprungligen som tennishall, 1928. De små skjulen till höger är omklädningsrummen.

Avrättningsplats, tobaksodling, sjöbotten och – framför allt – i bortåt ett sekel självklart centrum för Kalmars idrott. Fredriksskansområdet har en brokig bakgrund, och genomgår just nu sin största omvandling sedan större delen av det upphörde att vara öppet vatten.

I slutet av 1800-talet var tanken att Malmfjärden skulle fyllas igen helt och hållet, och den nya gatan Esplanaden skulle fortsätta ända till Ängö. Så blev det tack och lov inte. Vattenblänket mitt i stan fick vara kvar, även om Malmfjärden hann krympa rejält innan man lugnade ner sig med utfyllnaderna. 

Det röda området visar hur mycket av Fredriksskansområdet som består av utfyllnad.

Det var idrotten som tog de nya ”landvinningarna” i besittning. Först på Kvarnholmen, där en skäligen enkel idrottsplats inrättades strax efter sekelskiftet 1900 i öns nordöstra hörn, mellan Fiskaregatan och den än så länge bara påtänkta Södra Kanalgatan, sedan på vad som kallades Fredriksskansområdet. Både Stagneliusskolan, som stod klar 1933, och det område av idrottsplatsen, som när detta skrivs är byggarbetsplats, har byggts på gammal sjöbotten, utfylld med sopor och muddermassor. Det gäller även Rävspelet.

Men inte Fredriksskans A-plan. Den ligger på en naturlig udde som länge kallades för Galgenabben eller Galgudden. Orsaken var förstås att stans avrättningsplats – det har funnits flera under århundradenas lopp – länge var belägen här i närheten. Den låg nära den dåtida stranden och på 1650 års karta ser det ut som den bestod av tre pelare, ställda i triangel.

Det är svårt att föreställa sig i dag, men här någonstans i det fridfulla kvarteret Löjan, där S:ta Gertruds gata mynnar i Erik Dahlbergs väg, fanns länge stans galgbacke.
Foto: Klas Palmqvist

Per Jarlbo berättar i sin bok Kalmars gatunamn (2007) om hur det i stadens räkenskaper för den 29 juli 1651 redovisas en utgift till ”skarprättaren för att han nedhögg [en] missdådares kropp, då galgen skulle bortrivas för den nya malmen”.

Det här skedde i samband med att Kalmar flyttades från Gamla stan vid slottet till Kvarnholmen. Då byggde man hus även på Malmen och man kan väl förmoda att de nya invånarna skulle få slippa bo alltför nära galgbacken.

Alltså flyttades avrättningsplatsen till området där Gröndalsvägen går fram sedan 1972, mellan Hantverkaregatan och Tolvmannagatan, där det också byggts bostäder ganska nyligen.

På 1700-talet var Galgenabben delvis förvandlad till åkermark, bland annat för tobaksodling. Då byggdes också en skans på den ö i Malmfjärden som ska ha hetat Kärringalåret, men nu uppkallades efter kung Fredrik I och fick namnet Fredriksskans. Kärringalåret används i dag för att beteckna den udde som ligger öster om Rävspelet. Överhuvudtaget är namnskicket vid Malmfjärden originellt och mustigt. Här finns ju också ön Gröne Man, för att nu inte tala om Fittekläppen, den holme på vilken Fredriksskansbron vilar. Ibland benämns den lilla ön helt enkelt enbart med det vanligaste ordet för den allra mest kvinnliga delen av den mänskliga anatomin.

På Anders Follings karta från 1761 ser man hur Galgenabben odlats upp. Här växte bland annat tobaksplantor, århundradets stora kommersiella gröda.

Redan i slutet av 1700-talet, ungefär lagom till alla befästningar runt den nya staden på Kvarnholmen äntligen stod klara, var Kalmars militära betydelse totalt överspelad. Befästningarna utdömdes definitivt 1822 och garnisonen hade dragits in redan 30 år tidigare. Vallarna bröts upp, sopor och muddermassor började så smått fylla ut fjärden utanför Malmen och den första Malmbron byggdes, en enkel gångbro som var avsevärt längre än bron av i dag. 1854 tillkom Tullbron som ersatte den gamla infartsleden till Västerport. Den första Malmbron ersattes 1870 av en körbro i trä, som fanns kvar till 1925 då den nuvarande bron byggdes. 

På Gustaf Liunggrens karta från 1854 finns Fredriksskans fortfarande markerad i Malmfjärden.

Utfyllnaderna hade under tiden fortsatt och den sydvästra delen av fjärden klämdes ihop till Fredriksskanskanalen. Även Fredriksskansbron är från 1925, och först efter dess tillkomst började hus byggas vid Fredriksskansgatan, stans nya paradinfart. Då hade befästningen på den forna holmen Kärringalåret försvunnit i utfyllnaderna för länge sedan.

Utsnitt från 1906 års stadsplan där hela det som skulle bli idrottsplatsens område är markerat som parkmark, så när som på ett tiotal villatomter i nordvästra hörnet.

Den nya stadsplanen, fastställd 1906, visade villabebyggelse på en del av det som kom att bli idrottsplats och i övrigt parkmark. Det senare kom bara att genomföras på den del av utfyllnaden som ligger närmast Kvarnholmen, det så kallade Rävspelet. Benämningen kom sig av att träden 1923 planterades på snörräta rader med exakt lika avstånd från varandra och mest såg ut som pinnar i rävspel. Visionen var att trädkronorna med tiden skulle bilda ett grönt tak.

1906 firade man ”Barnens dag” i dagarna tre i Kalmar. Sista dagen, söndagen den 27 maj, hölls stora idrottstävlingar efter olympiskt föredöme på idrottsplatsen på Kvarnholmen. Det hade gått tio år sedan de första moderna spelen i Aten 1896 och 1906 var det dags för jubileumstävlingar i samma stad.
Foto: Emil Blomberg/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Idrottsplatsen en liten bit längre norrut på den före detta Galgenabben, som under mellantiden kommit att kallas Kraners hägne, var då ett faktum sedan 1919. 

Det här är den äldsta kända bilden från en fotbollsmatch i Kalmar. Året är 1907 och Kalmar FF:s föregångare IFK Kalmar gör upp med IF Örnen, en av Kalmar AIK:s ursprungsföreningar, på Gamla idrottsplatsen på Kvarnholmen. Bortom Malmfjärden kan man skymta epidemisjukhuset på Lindö.
Foto ur Pelle Fribergs samling

Den hade alltså sin föregångare i den mycket primitiva idrottsplatsen på utfyllnaden på nordöstra Kvarnholmen, en belägenhet som inte precis var idealisk. Ett av de största bekymren utgjordes av Ängöborna som av gammal vana tog sig till och från Kvarnholmen genom att gena snett över den tuviga, ojämna fotbollsplanen, oavsett om där pågick match eller inte. Dessutom var det i princip omöjligt att spärra av området för att kunna ta upp entréavgift av åskådarna. Publikintäkterna var snudd på obefintliga även sedan stadens myndigheter 1915 investerat 600 kronor i förbättringar. 

Det kombinerade ”omklädningsrummet” och förrådsskjulet på Gamla idrottsplatsen på Kvarnholmen utgjordes av en uttjänt manskapsbod som skänkts av den idrottsintresserade byggmästaren Jean Johansson. Vad som inte syns på bilden är stenarna som lagts på taket för att det inte skulle blåsa bort.
Bilden hämtad ur boken ”90 år med Kalmar AIK” där det felaktigt påstås att skjulet stod på Fredriksskans

En ny idrottsplats var alltså nödvändig. Men var skulle den ligga?

Idrottarna själva förespråkade först Kalmarsundsparken, där det redan fanns en liten ännu mer primitiv idrottsplats än den på ”Muddern” på Kvarnholmen. Stans styrande menade att platsen låg alldeles för nära Södra kyrkogården. Även ett förslag att förlägga den nya idrottsplatsen till kvarteret Resedan, söder om Margaretaplan, avslogs. Kvar stod huvudalternativen Tallhagen, där Gröndals IP långt senare kom att anläggas, och Fredriksskansområdet.

Den 29 oktober 1917 skulle stadsfullmäktige äntligen fatta beslut. Fredriksskansalternativet var kostnadsberäknat till 16.000 kronor – ungefär en halv miljon i dagens penningvärde – medan en idrottsplats i Tallhagen skulle gå på 18.250 kronor.

Debatten blev lång och bland högerns representanter skiftade åsikterna rejält. Till exempel var bankdirektör Emil Schedin av den bestämda åsikten att idrottsplatsen borde ligga i Tallhagen. Där fanns skydd för vinden på ett helt annat sätt än vid Fredriksskans. Han fick medhåll av fullmäktiges ordförande, ångkvarnsdirektören John Jeansson. Men kamrer Bergh, fullmäktigeveteran invald redan 1881 och även han högerman, menade att det där ”med vindarna vore väl ingen fara för gossar, som är uppfödda i en sjöstad”.

Regementspastorn och högerriksdagsmannen Valerius Olsson, vars son Erik spelade fotboll i IF Gothia och senare blev känd som KFF:s mest entusiastiske supporter. Pappa pastorn kom däremot att spela en allt annat än förtroendegivande roll som högste ansvarig för Norrgård vid tiden för den mest skakande skandalen i Kalmars historia.
Teckning av Ivan Hoflund ur ”Kalmariter och andra med meriter” (1924)

Partibrodern, regementspastor Valerius Olsson, var av samma åsikt och menade enligt referatet i tidningen Kalmar att det en varm sommardag var behagligare att idrotta ”på en öppen fläktig plats än i Tallhagen, där det då är ohyggligt kvavt”. Möjligen kan man tänka sig att pastorns syn på saken påverkats av hans son Erik, vänsterytter i IF Gothia, föreningen som med tiden skulle bli Kalmar FF.

Många socialdemokrater – men långtifrån alla – såg vid den här tiden fortfarande på idrotten som något som stal tid och energi från den politiska och fackliga kampen. Typografen Stenros – som 1915 blivit partiets förste fullmäktigeledamot i Kalmar – yrkade också avslag till hela projektet med motiveringen att det säkert skulle bli mycket dyrare än vad som beräknats. Något han för övrigt kom att få alldeles rätt i.

Fredriksskansförslaget vann till slut en klar seger med 22 röster mot sex.

Ännu längre och hårdare blev debatten om ifall det skulle vara tillåtet att bygga dansbana i anslutning till idrottsplatsen. Högermannen Schedin antydde att dans var osedligt, men fick mothugg av partikamraten häradsskrivare K G Johansson som menade att dans minsann var ”ett uråldrigt folknöje här i Sverige”, den var som ett slags rytmisk gymnastik, besläktad med idrotten”. Dessutom tyckte häradsskrivaren att det redan fanns ”mer än nog med restriktioner nu för tiden”. 

Järnvägsdirektören, majoren och högerpolitikern Viktor Ståhle satte upp flera idrottspriser och var den som fick fart på frågan om en ny idrottsplats i stan.
Teckning av Ivan Hoflund ur ”Kalmariter och andra med meriter” (1924)

Liberalen Karl Ek instämde och menade att det var bättre att arrangera dans på en så öppen plats som denna än på allehanda undanskymda platser”. Selma Svensson, seminarielärarinna och högerrepresentant, slog fast att ”på de offentliga dansbanorna blir dans gärna ett nattnöje som leder till osedlighet”. Pålitlige högermannen rektor Josef Lind ville förbjuda dans medan hans partikollega major Viktor Ståhle – som för övrigt var den som arbetat mest intensivt för att idrottsplatsen på Fredriksskansområdet skulle bli verklighet  –ansåg ”att det vore futtigt av stadsfullmäktige att stipulera förbud mot uppförande av dansbana.”

Debatten pågick länge och till slut segrade dansvännerna med 16–12. 

Att dansbanefrågan alls aktualiserats berodde på att det fanns långt gångna planer på att, utöver fotbollsplan med löparbanor, bygga även tennishall, kägelbanor, krocketplan, lekplatser, restaurang med musikpaviljong och dansbana ned mot Malmfjärden. Förutom tennishallen, som byggdes 1928 – den är sedan länge konverterad till gymnastikhallen Gymnasten – kom aldrig något  av det övriga till stånd.

Eric Blomqvist, flerfaldig Kalmarmästare i terränglöpning, blev vaktmästare på den nya idrottsplatsen redan 1918, året innan den togs i bruk. Han skötte enligt samstämmiga vittnesbörd i stort sett allting själv på Fredriksskans i decennier. Det illa åtgångna fotografiet är förmodligen taget någon gång runt 1950. Blomqvist var född 1888 och gräsklipparen han hanterar på bilden tycks vara obetydligt yngre. Totalt planterade han 350 lövträd som vindskydd runt idrottsplatsen. En del av dem finns fortfarande kvar. Eric Blomqvist avled 1955.
Foto ur Gunnar Svenssons samling

Arbetena med idrottsplatsen sattes i gång 1918 och bland det första som gjordes var att den nyanställde vaktmästaren Eric Blomqvist planterade björkar som vindskydd öster om det som skulle bli fotbollsplan. I första hand var idrottsplatser vid denna tid tänkta för idrottsmännen – idrottskvinnor var inte vanligt förekommande – och inte för publiken. Men en liten och ganska låg läktare utan tak uppfördes vid södra långsidan. Några små omklädningsrum byggdes ned mot sjökanten – åtminstone lite senare fanns också en badbrygga där, dusch dröjde det flera år innan idrottsplatsen försågs med.

A W Kreigsman (1886–1947), sin tids mest kände expert på att anlägga idrottsplatser och den som svarade för en stor del av utformningen av Fredriksskans. ”Krigarn” (han stavade från början sitt efternamn Krigsman) fick ordning på löparbanorna i Antwerpen inför OS 1928 och han var också med om att anlägga arenor i bland annat Tel Aviv och London.

För att leda anläggningsarbetena anlitades landets störste expert på området, Anders Wilhelm ”Krigarn” Krigsman (senare kallade han sig William Kreigsman). Ett tidningsklipp från mars 1918 bland Kalmar FF:s papper i Folkrörelsearkivet redovisar intrycken av ett besök på byggarbetsplatsen. Nästan allt visar sig vara till full belåtenhet och:

”hr Krigsman ställde sig välvilligt till förfogande och gjorde oss sällskap vid besöket. Han fann planen ur de flesta synpunkter rent idealisk. Läget är det bästa tänkbara, centralt och dock fritt. Den enda olägenheten med planen ansåg hr Krigsman vara, att den låg så öppen. Men det är ju en sak som är lätt afhjälpt genom plantering. I allt ansåg hr Krigsman att Kalmars idrottsmän äro att hjärtligt gratulera till sin nya idrottspark.”

Här är arbetet i full gång med att anlägga A-planen 1918. Mannen till vänster med skottkärra ska vara Axel Karlsson, till höger om honom blivande vaktmästaren Eric Blomqvist, som håller i en slägga.
Foto ur Axel Karlssons samling/Kalmar läns museums arkiv

Östra kurvan håller på att ta form.
Foto ur Axel Karlssons samling/Kalmar läns museums arkiv

Löparbanan på väg att bli verklighet längs planens södra långsida.
Foto ur Axel Karlssons samling/Kalmar läns museums arkiv

Invigningen var planerad till den 6 juni. Inbjudningar skickades ut, ett program hade också fastställts med högtidstal och en invigningskantat, komponerad av domkyrkoorganisten Birger Anrep-Nordin, skulle framföras.

Men pengarna tog slut och invigningen ställdes in. Typografen Stenros fick som sagt alldeles rätt i sin förmodan att idrottsplatsen skull kosta mycket mer än de 16.000 kronor anläggningen beräknats till. Sluträkningen för hela kalaset uppgick till 55.000 kronor. För notan stod Kalmar stad – stadsfullmäktige anslog 10.000 kronor – tillsammans med Sparbanken,  staten – statligt idrottsplatsstöd hade införts redan 1908 – företag och privatpersoner. Det största enskilda privata bidraget stod tändsticksmagnaten Ivar Kreuger för. 

Sture Lagerman (1894–1975) ser belåten ut när han spränger målsnöret vid en terränglöpning på okänd ort, kanske i Kalmar. Året ska ha varit 1915. Han vann 10.000 meter när de första riktiga tävlingarna hölls på Kalmars nya idrottsplats i augusti 1919.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Först den 3 augusti 1919 hölls för första gången riktiga tävlingar på Kalmar Idrottspark, som den nya anläggningen officiellt hette. Det var Smålandsmästerskapen i friidrott som avgjordes ”och det hela gick utmärkt. Anordningarna voro goda, banorna likaledes och resultaten blefvo öfver förväntan. Vädret kunde ha varit bättre, men inverkade dock ej så menligt”, kunde man läsa i Barometern. Sture Lagerman, född i Långemåla 1894, tidigare tävlande för Kalmarklubben Gothia och nu för IFK Oskarshamn, vann 10.000 meter på 35.20. Han hade varit som bäst tre år tidigare när han sprang samma sträcka på 32.03,9 i Stockholm, den snabbaste tiden i världen 1916. Då skulle egentligen olympiska spelen ha hållits i Berlin men första världskriget kom emellan och Lagerman blev aldrig olympier.

Den 10 augusti 1919, äntligen dags för den första fotbollsmatchen. Kalmar IS i mörka dräkter tar emot Nybro IF och vinner med 6–0.
Foto ur Axel Karlssons samling/Kalmar läns museums arkiv

En vecka senare var det dags för den allra första fotbollsmatchen. Det gällde match i Smålands-DM och Kalmar IS tog emot Nybro IF, som besegrades med 6–0. Tidningen Kalmar-Kalmar Läns Tidning bjöd på ett mycket kort referat:

”Nybrolaget verkade alldeles bortkommet och i synnerhet målvakten syndade svårt.

I Kalmarlaget voro särskilt vänsterbacken och centerhalvbacken till sin fördel. Planen föreföll ännu väl lös och till följd därav tungspelad.

Domaren, hr Elmgren från Jönköping, skötte pipan förtjänstfullt och skilde sig utan anmärkning från uppdraget.

Publiken var ganska talrik.”

På de tre träningsplanernas plats byggs just nu exklusiva bostäder. Men Gymnasten, alltså före detta tennishallen, och A-planen med sina läktare kommer att finnas kvar. Liksom den 300 meter långa muren mot Fredriksskansgatan och Jutegatan. 

Själv började jag besöka Fredriksskans regelbundet vid mitten av 1960-talet. Jag kan inte säga att jag någonsin tyckt att idrottsplatsen varit så där fantastiskt trivsam – men för all del inte otrevlig heller. Läget är förstås magnifikt och utsikten den överlägset mest anslående genom tiderna i svensk elitfotboll.

Annars tycker jag nog att det bara är den vackra muren av Ölandssten som sätter en speciell prägel på Fredriksskans. De båda betongklossarna längs långsidorna kan knappast kallas charmiga och inte deras föregångare av trä heller. De provisoriska läktarna vid kurvorna kommer knappast att saknas av någon.

Undanskymd alldeles intill den norra entrén på Fredriksskans finns en stenplatta på murens insida. "Statens nödhjälpsarbeten 1921" – den kortfattade texten upplyser om att muren byggdes som ett arbetslöshetsprojekt.
 Foto: Klas Palmqvist

Men med muren mot Fredriksskansgatan och den ståtliga portalen vid huvudentrén förhåller det sig annorlunda. Det var Ivar Kreugers pengar som bekostade detta idrottsplatsens kännemärke utåt. Uppförandet av muren gick på 6.000 kronor och den byggdes som ett arbetslöshetsprojekt under den kraftiga ekonomiska nedgång som följde efter första världskriget. Det är ett imponerande verk som för nu mer än 100 år sedan åstadkoms av hantverksskickliga kalmariter som berövats sina arbeten.

Finansmannen Ivar Kreuger (1880–1932) var född i Kalmar och den störste private bidragsgivaren när den nya idorttsplatsen på Fredriksskansområdet blev verklighet. Hans självmord utlöste den så kallade Kreugerkraschen, en av de mest omfattande konkurser som någonsin inträffat.
Foto ur Östra Smålands arkiv

Kreuger själv blev ju drygt tio år senare ett offer för 30-talskrisen, som hans svindlande affärer i högsta grad bidrog till att förvärra. För hans egen del slutade det med ett pistolskott på ett hotellrum i Paris 1932, varpå hans finansimperium kollapsade, något som fick enormt omfattande följder i stora delar av världen.

Om man så vill kan man på mer än ett sätt se muren längs Fredriksskans- och Jutegatan som ett slags monument över kapitalismens konsekvenser.

Bild från cirka 1924–25. Muren är byggd men Fredriksskansgatan är inte färdig ännu. Man kan möjligen ana de små nyplanterade träden på Rävspelet.
Foto: Herman Sandbergs ateljé/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Något som också gäller byggandet av exklusiva bostäder på de gamla träningsplanerna, där under många decennier så mycket av idrottens folkrörelsevardag i Kalmar ägt rum.

Flygbild över Fredriksskans, tagen en strålande vacker oktoberdag 2010, då ännu fotbollen regerade över större delen av området.
Foto: Mattias Rubin/Östra Småland

Fredriksskans år för år

1917: Stadens myndigheter beslutar att en ny idrottsplats ska anläggas på Fredriksskansområdet.

1918: I samband med beslutet om ny idrottsplats kräver myndigheterna att antalet idrottsföreningar ska minskas. IF Gothia går då samman med IFK Kalmar till Kalmar IS. IF Falken och Kalmar IK blir Kalmar AIK.

1919: Den nya idrottsplatsen tas i bruk på allvar i början av augusti. Den planerade invigningsceremonin anser man sig inte ha råd med.

En bild från premiärmatchen mellan Kalmar IS och Nybro IF 1919. Det verkar som om målställningen inte hunnit förses med nät ännu.
Foto ur Axel Karlssons samling/Kalmar läns museums arkiv

1921: Muren av Ölandssten mot Fredriksskansgatan byggs av arbetslösa kalmariter. Huvudentrén mittemot Strandgatan hade ritats redan 1918 men fick vänta ett tag till.

En framgångsrik Kalmar AIK-upplaga fotograferad på Fredriksskans cirka 1926. Stående från vänster: Gösta Johansson, Erik Karlsson, Walter Fogelström, Harry Leijonberg, Bertil Carlsson, Emil Juhlin, Nils Henricsson och Arthur Nordmark. Sittande: Gustaf Zidén, Gösta Isberg och Edvin Johansson. Något år senare återfanns Gösta och Edvin Johansson samt Carlsson, Henricsson och Nordmark i Kalmar FF.
Foto ur Axel Karlssons samling/Kalmar läns museums arkiv

1927: Kalmar IS stöps om till Kalmar FF i samband med att sydöstra Sverige infogas i det nationella seriesystemet. I seriepremiären på hemmaplan besegras Malmö FF med 6–0 inför cirka 1.700 åskådare.

Cirka 1930: Läktaren byggs om, blir större och förses med tak. Senare på 30-talet byggs den ut med omklädningsrum och toaletter. På 40- och 50-talet kompletteras den med taklösa sidoläktare.

Cirka 1933: Portalen till huvudentrén kommer på plats. B-planen anläggs i samma veva.

1933: Kalmar Roddklubb bygger nytt båthus för att ersätta det gamla från mitten av 1920-talet, som man inte vet exakt var det var beläget.

Den här bilden är tagen några år in på 30-talet. B-planen är på plats – och redan ganska sliten. Inskärningen för den bassäng, som fylldes igen på 40-talet, syns tydligt nere till vänster.
Vykort ur Olle Vallerheds samling

1943: På förslag av IFK Kalmars gamle målvakt Eric Brütte döps anläggningen officiellt om till Fredriksskans IP, vilket den kallats i folkmun hela tiden.

Göte Kolberg, med utsträckta armar, hemmamatchen mot Nybro IF när han petar in 3–1 för Kalmar FF i 86:e minuten av matchen i näst högsta serien den 19 maj 1946. KFF hann med ytterligare ett mål och vann med 4–1 inför 4.548 åskådare, nytt publikrekord för Fredriksskans.
Foto: Walter Olson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

1946: En första ståplatsläktare norr om planen står klar i april. Den får mycket kritik eftersom höjdskillnaden mellan avsatserna bara är 11–12 centimeter. Derbyt mot Nybro maj samma år lockar rekordpublik, 4.548 åskådare. KFF vinner med 4–1.

Till vänster Rune Björk, lagledare för KFF:s B-lag och i många år föreståndare för bowlinghallen i sporthallens källare, och till höger Stig ”Fnutten” Nilsson, typograf på Östra Småland – som totalt gjorde 340 matcher och 123 mål för KFF 1939–1960, men aldrig spelade i Allsvenskan – eldar på publiken. Bilden är från 40-talet och ståplatsläktaren på norra sidan fungerade bättre som sittplatsläktare.
Foto ur Gunnar Svenssons samling

1948: KFF vinner toppmötet i näst högsta serien hemma mot Örgryte med 2–1 inför 8.638 åskådare, nästan dubbelt så många som förra publikrekordet. Grusplanen anläggs. C-planen närmast Rävspelet kommer också till på 40-talet.

1949: KFF går för första gången upp i Allsvenskan efter att ha besegrat Halmstads BK med 1–0 på Fredriksskans. Då Malmö FF kommer till Kalmar räknas 15.243 åskådare in, den största publik som någonsin varit på fotboll i Kalmar. Hur många som verkligen såg något av matchen är en öppen fråga. MFF vinner med 2–1.

Kalmar FF spelar en glest besökt träningsmatch sommaren 1951, när det var uppehåll i seriespelet. Fredriksskansgatan och Fredriksskansbron stod klar 1925. Husen på bilden är från samma tid, liksom pyramidalmarna längs med gatan.
Foto: Oscar Bladh/Nordiska museet

1954: Den norra läktaren får ökad kapacitet och en höjdskillnad på 22 centimeter mellan avsatserna. Den förses med sittplatser på de nedersta raderna. Gradängerna i östra kurvan anläggs. Den 24 augusti spelas den enda A-landskampen någonsin för herrar på Fredriksskans när Sverige besegrar Island med 3–2.

1969: Fredriksskans får elljusbelysning.

1971: De första reklamskyltarna sätts upp i september.

Egentligen var det betydligt fler än 13.023 åskådare på Fredriksskans när Kalmar FF besegrade IFK Göteborg med 3–1 i Södertvåans seriefinal en torsdagskväll i augusti 1975. Den gamla kalkstensmuren från 1921 hade ännu inte krönts med taggtråd.
Foto: Östra Småland

1975: KFF besegrar IFK Göteborg med 3–1 inför 13 023 ögonvittnen – ingen match i Kalmar har haft mer publik sedan dess – och går efter 20 års frånvaro upp i Allsvenskan igen.

Åttondelsfinal Kalmar FF–Malmö FF i cupen 1975 och sista matchen på Fredriksskans innan den gamla huvudläktaren revs. KFF:s Bosse Nilmert har fått en passning från Börje Axelsson och först skjutit rakt på den utrusande MFF-målvakten Janne Möller, till höger, men fått tillbaka returen och slår in 1–1 just innan Krister Kristensson når fram. Kjell Nyberg skymtar i bakgrunden till vänster. MFF vann till slut en av de hätskaste matcher som spelats i Kalmar med 3–2 efter förlängning.
Foto: Östra Småland

1976: Den gamla huvudläktaren och dess båda sidoläktare rivs på vintern och ersätts med den nuvarande södra läktaren inför den allsvenska comebacken. I mitten av 80-talet förses läktaren med uppvärmningsbara sittplatser.

1977: KFF:s klubblokal byggs intill huvudentrén. Den byggs till 1994 och får biljettluckor ut mot gatan 2004.

1984: Den manuella resultattavlan ersätts av en elektrisk.

1987: Konstgräs läggs för första gången på den gamla grusplanen. När det är mer än utslitet efter ett antal år tas det bort och underlaget blir grus igen.

1988: Tennishallen byggs om och Kalmar Gymnastikförening tar över den.

1993: En 300 kvadratmeter stor barack byggs som klubbhus åt Kalmar AIK. 

Norra läktaren revs i februari 1995 efter att ha gjort tjänst i drygt 40 år.
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

1994: KFF kvalar om en allsvensk plats mot Hammarby. Efter förlust 1–4 rivs den 40 år gamla norra läktaren.

En liten tillvaratagen rest av norra läktaren.
Foto: Klas Palmqvist

1996: Den nya norra läktaren färdigställs.

1998: KFF tar sig tillbaka till allsvenskan genom att spela 0–0 mot Åtvidaberg inför – officiellt – 9.908 åskådare. Det kan nog ha varit fler än så på plats...

1999: Efter 80 års försening blir, aningen plojbetonat, äntligen Fredriksskans idrottsplats officiellt invigd i samband med matchen mot IFK Norrköping den 20 juni.

2002: Provisoriska läktare byggs i östra och västra kurvan.

2003: Den 18 april vinner Sverige över Schweiz med 6–0 i den enda A-landskamp för damer som spelats på Fredriksskans. En modern konstgräsmatta börjar läggas på grusplanen i november. 

2006: Ösregn gör planen ospelbar under en cupmatch mellan KFF och AIK och domaren tvingas blåsa av redan i halvtid. Enda gången något sådant inträffat under alla år på Fredriksskans.

2008: KFF möter holländska Feyenoord i Uefacupen och vinner med 1–0 i Rotterdam, men förlorar returen som måste spelas i Borås eftersom Fredriksskans inte godkänns för internationellt spel på så hög nivå.

2009: Första spadtagen till den nya fotbollsarenan tas gemensamt av cirka 700 rödvita supportrar den 12 december.

Efter säsongen 2010 tog Kalmar FF avsked av Fredriksskans med att förlora med 1–3 mot Häcken. Därefter brände man av ett stort fyrverkeri.
Foto: Ulrika Bergström/Östra Småland

2010: Kalmar FF spelar sin sista match på Fredriksskans och flyttar till nya Guldfågeln Arena. Tio år senare var man tillbaka och slog i den pandemiförsenade allsvenska hemmapremiären i juni 2020 Helsingborg med 4–0 på sin gamla hemmaplan, eftersom man just lagt in nytt hybridgräs på Guldfågeln Arena och det mådde bäst av att inte utsättas för slitage på ytterligare någon vecka.

2019: Kalmar AIK lämnar klubbhuset på Fredriksskans. Senare rivs det.

Slutspelat. Byggnadsarbetena i full gång på de forna träningsplanerna. Bilden togs i februari 2021.
Foto: Klas Palmqvist

2021: Träningsplanerna börjar förvandlas till bostadsområde. A-planen, södra och norra läktaren berörs inte.

© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i nättidningen Hela Östra Småland den 26 februari 2021. Den är en bearbetad, sammanslagen och kraftigt utökad version av tre andra texter jag publicerade i Östra Småland: "Dags för den allra sista föreställningen" (30 oktober 2010), "Politiskt spel om dans på Fredriksskans" (27 augusti 2016) och "Ett helt sekel med idrott på Fredriksskans (16 februari 2019)

LÄNKAR:
• En oanständighet mitt i Kalmar
• När Barnens dag skulle lindra misären
• En brinnande KFF-supporter
• Tillbaka till helvetet på Norrgård
• Nästan fullkomligt bortglömda kändisar
• Bäst i långa loppet

• Bildskatt upphittad i övergivet klubbhus
• Ironman var långt ifrån först på plan
• Enögde Oscar såg hela Sverige från ovan
• Den finaste festen på Fredriksskans
• 
Gnälliga MFF fick choklad, blommor – och blåmärken

Digitalt Museum har mer än 100.000 bilder och föremål ur Kalmar läns museums samlingar
Kalmar kommuns bildarkiv med fotograferna Blombergs gamla bilder

KÄLLOR: 
Bengt Bengtsson och Gunnar Magnusson (red): Kalmar Lexikon (2014)
Manne Borgwall: Från flydda tiders Kalmar (1944)
Ulf Carlsson: ”Ja till plan för Fredriksskans” (Östra Smålands webbplats den 9 juni 2016)
Walter Fogelström: ”Från gamla plan till nya” – Föredragsmanuskript (1951)
Pelle Friberg, Mats Lindqvist Billmark och Klas Palmqvist: Kalmar FF – En resa i bilder genom hundra år (2010, ny upplaga 2024)
Kalmar Allmänna Idrottsklubb 1907–1937 – Jubileumsskrift (1937)
Kalmar Allmänna Idrottsklubb 50 år 1907–1957 – Minnesskrift (1957)
Lotta Lamke och Veronica Olofsson: Fredriksskansområdet – Bebyggelsehistorisk utredning (2011)
Osvald Rydström m fl: 90 år med Kalmar AIK (1993)
Sigvard Sterner: Min barndoms stad (1981)
Göran Willis, Ronald Åman och Mats Tallkvist: Idrottsplatsen i våra hjärtan – En k-spaning på genuina idrottsplatser från söder till norr (2016)
Signaturen ”X”: ”Den nya idrottsplatsen – Platsen nära nog idealisk enligt tränaren Krigsman” (Kalmar-Kalmar Läns Tidning den 19 mars 1918)
Osignerat: ”Distriktsmästerskapstäflingarna i allmän idrott” (Kalmar-Kalmar Läns Tidning den 4 augusti 1919)
Osignerat: ”Fotbollsmatchen i går” (Kalmar-Kalmar Läns Tidning den 11 augusti 1919)
Osignerat: ”Kalmarlagen måste ha grusplan för vårträning” (Östra Småland, troligen mars 1947, ur Gunnar Svenssons klippbok)
Osignerat: ”Skansenkläktare för 50.000 kr byggs i vinter” (Kalmar Läns Tidning den 10 november 1953)
Signaturen –m: ”Fredriksskans får totalt 4.000 sittplatser i vår” (Östra Småland den 31 mars 1954)

STORT TACK
till Eva-Lena Holmgren, Kalmar läns museum; Jan Magnusson, Kalmar kommun; Gunnar Magnusson, Kalmar stads hembygdsförening; Richard Ohlsson, Kalmar; Pelle Friberg, Kalmar; Olof Vallerhed, Färjestaden; och Henrik Bruun Williams, Uppsala.