Simba hemma i Sigvard Berggrens kök i Tosseryd. |
När vi på 1960-talet åkte och hälsade på mormor i Borås brukade jag ofta lyckas tjata mig till ett besök i djurparken. Inte minst var det lejonen som lockade.
En gång när vi stod där och tittade på dem kom en man och ställde sig alldeles intill oss. Det var något bekant med honom och när han stillsamt viskade ”Simba...” förstod vi vem det var: ingenjören Sigvard Berggren, som 1958 tagit med sig lejonungen Simba, vars mor blivit skjuten, från Sudan hem till Tosseryd utanför Borås (”Simba” betyder ”lejon” på swahili).
Berggren tog också hem andra exotiska djur och hans villa blev en turistattraktion. Men ingen idealisk sådan. Det medför onekligen vissa besvärligheter att hysa en fullvuxen lejonhane i en normalsvensk bostad.
Borås har aldrig haft några naturliga förutsättningar att bli en turistmetropol,men stans myndigheter fattade galoppen. Ett stort markområde avsattes som djurpark och Berggren blev dess intendent.
Djurparken öppnade 1962 med den rikskände Simba som största dragplåster. Han hade redan 1959 blivit filmstjärna när han spelat mot Nils Poppe i Lejon på stan. Berggren agerade stand-in för Poppe i flera scener tillsammans med Simba. Dock inte i alla, utan Poppe var faktiskt själv i närkontakt med Simba. Att lejonet dog på slutet uppskattades dock inte av publiken och filmen klipptes ner med 40 meter och fick ett lyckligt slut.
Sistnämnda upplysning förmedlas av den flitige och alltid synnerligen noggranne Ingvar Svanberg i den vackra, underhållande och lärorika lilla boken Svenska lejon. Svanberg har ett brett register som författare och har bland annat gett ut flera böcker om invandring och kulturell mångfald. Han har också skrivit böcker som De svenska växtnamnens ABC (2009) och Siskeburar och guldfiskskålar (2001) om sällskapsdjurens kulturhistoria.
I Svenska lejon berättar Svanberg om lejon som skänkts från utländska furstehus till svenska regenter, om lejon på turnerande menagerier och cirkusar. Det är en vacker, mycket originell och högst läsvärd liten bok med ovanliga illustrationer.
Många lejon har farit illa i Sverige, men Simba hade det bra. Han lystrade direkt till Berggrens viskning, reste sig och visade att han kände igen sin gamle husse.
Sedan djurparken anlagts och Simba börjat leva tillsammans med andra lejon gick Berggren emellertid aldrig mer in till sin gamle skyddsling. Det handlade inte bara om säkerhet utan om principer – nu var Simba en del av en lejonflock, om än i fångenskap. Då skulle han inte utsättas för mer mänsklig kontakt än absolut nödvändigt. Det förklarade Berggren bland annat i sin bok Vilda vänner, som jag fick i julklapp när den kom ut 1968.
Berggren var född 1923 och avled 2009. Han var djupt engagerad i olika miljö- och ekologiprojekt i Afrika. Han startade också företaget som i dag gör Brämhults Juice.
I augusti 1971 tvingades man avliva Simba, sedan han fått en fraktur på frambenet efter en sammandrabbning med ett annat lejon. Han stoppades upp av konservatorn Björn Wennerberg och befinner sig numera i entrén till Göteborgs naturhistoriska museum.
© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 22 oktober 2014
Texten var publicerad i Östra Småland den 22 oktober 2014
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar