Norra Vallgatan på Kvarnholmen i Kalmar var aldrig någon fashionabel adress.
Tvärtom, en del av den kallades ”Svarta gatan” eftersom den var så trång och mörk. Vid en annan del av den låg stans avstjälpningsplats.
När det nya Kalmar skulle byggas upp på Kvarnholmen i mitten av 1600-talet blev hela ön en fästning, omgiven av höga vallar. Tre av gatorna som löpte just innanför murarna finns kvar: Östra, Västra och Södra Vallgatan.
Norra Vallgatan är däremot inte lika lätt att hitta. Det var längesedan namnet stod på några gatuskyltar, man har byggt hus tvärs över den och på den enda korta lilla sträcka där den fortfarande fungerar som en riktig gata, om än ovanligt smal, är husens adress ändrad till Fiskaregatan. Ända sedan 1800-talet, när hela den norra stadsmuren revs, har Norra Vallgatan försvunnit, bit för bit.
Men här och där kan den som är uppmärksam hitta spår av gatan än i dag. Till exempel har den som parkerat sin bil där det i decennier var p-plats i kvarteret Gesällen kört just där en bit av Norra Vallgatan gick. Men sedan den här spaningen genomfördes 2013 har det byggts nya och för Kvarnholmens förhållanden oproportionerligt stora hus i kvarteret och spåren av gatan har där försvunnit för gott.
Larmgatan. Det gamla gröna huset inne på gården ligger lite på sned på tomten, men det beror på att när det byggdes var gaveln vänd mot vad som en gång var Norra Vallgatan. Foto: Klas Palmqvist |
Gesällen. Så här såg det ut 2013 på platsen för Sjöstrands teckning överst i blogginlägget. Husen längst bort byggdes tvärs över den gamla gatan 1947. Foto: Klas Palmqvist |
Här talade Hjalmar Branting
Hjalmar Branting (1860–1925) på en bild från 1896. |
Ett hundratal personer hade onsdagskvällen den 10 juli 1895 samlats på åkare E G Johanssons gård på Fiskaregatan 61. De skulle lyssna på den socialdemokratiske ledaren Hjalmar Branting.
Gården låg vid vad som varit Norra Vallgatan, den del som i dag utgör ”Pråmman”, en ganska bred, kilformad och grästäckt yta i kvarteret Skoflickaren, mellan Proviantgatan och Landshövdingegatan ute på Kattrumpan.
1895 var gatan mycket smalare och kallades för ”Svarta gatan” för att den var så trång och skuggig.
Kakelarbetaren S A Andersson öppnade mötet med att beklaga man inte kunnat ordna någon riktig lokal. Branting inledde sedan med att uppmana Kalmars arbetare att säga några sanningens ord till stadens godtemplare som vägrat hyra ut sin lokal på Strömgatan.
Därefter övergick Branting till sitt ämne: ”Socialreformatorisk och socialistisk politik”. Han dömde ut militarismen, ackordssystemet och kapitalismen, men betonade att klasskampen måste föras så humant som möjligt.
Mötet avslutades med ett leve för socialismen och ett leve för dagens talare ”vilket borde avgivas så högt att det gåve eko över hela Norden”, som S A Andersson uttryckte det.
Åkare E G Johanssons gård. Platsen för Hjalmar Brantings tal 1895. Byggnaderna finns inte kvar. Bilden är tagen 1928 av Robert Andersson, som berättat om mötet i sin bok ”Kalmar Folkparks historia”. |
© Klas Palmqvist
Bearbetade versioner av texter som var publicerade i Östra Småland den 16 mars 2013
KÄLLOR
John Sjöstrand: Gamla Kalmarbilder del 3 (1937) och Det Kalmar som gått och går (1948)
Per Jarlbo: Kalmars gatunamn (2007)
Robert Andersson: Kalmar Folkparks historia (1951)
Hjalmar Alving: ”Kring Kvarnholmens gamla vallar” ur Sancte Christophers gilles chroenica IX–X (1936)
STORT TACK
till Oddbjörn Andersson, Kalmar, Gunnar Magnusson, Kalmar, och till Eva-Lena Holmgren, Kalmar läns museum,
På Digitalt Museum finns mer 100.000 bilder och föremål ur länsmuseets samlingar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar