måndag 23 december 2024

På spaning efter en försvunnen gata

Norra Vallgatan på 1930-talet. På Kalmarkonstnären John Sjöstrands teckning syns ”kakelugnsmakare Erikssons forna gård” längst till höger. ”På nedre botten var verkstaden, där det formades kakel, fat och skålar i långa rader”, skriver Sjöstrand i sin bok ”Gamla Kalmarbilder del 3” från 1937. ”Därintill Lundmanska gården och längre bort snickare Johan Nilssons fastighet”.
Teckning ur John Sjöstrands "Gamla Kalmarbilder, del 3" (1937)

Norra Vallgatan på Kvarnholmen i Kalmar var aldrig någon fashionabel adress.

Tvärtom, en del av den kallades ”Svarta gatan” eftersom den var så trång och mörk. Vid en annan del av den låg stans avstjälpningsplats.

Den streckade linjen visar Norra Vallgatans sträckning längs 1600-talets stadsmur som också finns markerad. Allt utanför muren är sentida utfyllnad som kommit till efter det att muren revs på 1800-talet.
Karta: Oddbjörn Andersson

När det nya Kalmar skulle byggas upp på Kvarnholmen i mitten av 1600-talet blev hela ön en fästning, omgiven av höga vallar. Tre av gatorna som löpte just innanför murarna finns kvar: Östra, Västra och Södra Vallgatan. 

Norra Vallgatan är däremot inte lika lätt att hitta. Det var längesedan namnet stod på några gatuskyltar, man har byggt hus tvärs över den och på den enda korta lilla sträcka där den fortfarande fungerar som en riktig gata, om än ovanligt smal, är husens adress ändrad till Fiskaregatan. Ända sedan 1800-talet, när hela den norra stadsmuren revs, har Norra Vallgatan försvunnit, bit för bit.

Men här och där kan den som är uppmärksam hitta spår av gatan än i dag. Till exempel har den som parkerat sin bil där det i decennier var p-plats i kvarteret Gesällen kört just där en bit av Norra Vallgatan gick. Men sedan den här spaningen genomfördes 2013 har det byggts nya och för Kvarnholmens förhållanden oproportionerligt stora hus i kvarteret och spåren av gatan har där försvunnit för gott.

Larmgatan. Det gamla gröna huset inne på gården ligger lite på sned på tomten, men det beror på att när det byggdes var gaveln vänd mot vad som en gång var Norra Vallgatan.
Foto: Klas Palmqvist

En vanlig gårdsinfart vid Kaggensgatan? Jovisst, men också en bit av Norra Vallgatan. Att det var ett tag sedan gatan försvann märks på trädet som vuxit upp mitt i den gamla körbanan.
Foto: Klas Palmqvist

Gesällen. Så här såg det ut 2013 på platsen för Sjöstrands teckning överst i blogginlägget. Husen längst bort byggdes tvärs över den gamla gatan 1947.
Foto: Klas Palmqvist

Slum mitt i stan 1962, rivningarna har börjat. Flera av husen hade fått förfalla. Återstoden av Norra Vallgatan ser lerig och eländig ut. Hela området ligger på utfyllnad där en vik tidigare skar djupt in i Kvarnholmen. 1697 rapporterades till staten att man i samband med utfyllnadsarbetena även påfyllde gatan på vilken dittills ”höst och vår ingen framkomma kunnat”. Den minsta stugan på John Sjöstrands teckning överst i blogginlägget – ”snickare Johan Nilssons fastighet” – är alltså densamma som på det här fotot.
Foto: K G Pettersson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Parkeringsplats i flera årtionden. Bilden togs i mars 2013 från ungefär samma plats som det svartvita fotografiet närmast ovanför. Husen är rivna sedan länge, men trädet bakom stugan stod ensamt kvar i många, många år. Nu är hela p-platsen bebyggd med nya hus.
Foto: Klas Palmqvist

Fiskaregatan. Så heter gatan både till vänster och höger om mannen med röda kassen. Högra delen är egentligen Norra Vallgatan, den enda bit som återstår och fortfarande är en riktig gata.
Foto: Klas Palmqvist

Slutet av 1800-talet. Den forna Norra Vallgatan, omdöpt till Fiskaregatan, mynnar mitt i bilden ut i Proviantgatan. Pojkarna på John Sjöstrands teckning leker ”krig”, en ”hård lek som ofta slutade med en bruten arm eller sönderslagna ben”, får man veta.
Ur John Sjöstrands ”Det Kalmar som gått och går” (1948)

Mars 2013. Det stora huset vid hörnet mot Proviantgatan är sig likt från teckningen här ovanför. Likaså den lilla stugan som skymtar på andra sidan gatan. Den finns också med på bilden här nedanför.
 Foto: Klas Palmqvist

Proviantgatan. Här förvandlas Norra Vallgatan till en infart igen, som dock öppnar upp sig till den så kallade Pråmman, en bred öppen yta inne i kvarteret. Den syns på nästa bild.
Foto: Klas Palmqvist

Landshövdingegatan. Här slutar Norra Vallgatan och bilden är alltså tagen från andra hållet, jämfört med bilden till vänster. Någonstans borta till höger talade Branting 1895. Mer om det nedan.
Foto: Klas Palmqvist

Här talade Hjalmar Branting

Hjalmar Branting (1860–1925) på en bild från 1896.

Ett hundratal personer hade onsdagskvällen den 10 juli 1895 samlats på åkare E G Johanssons gård på Fiskaregatan 61. De skulle lyssna på den socialdemokratiske ledaren Hjalmar Branting.

Gården låg vid vad som varit Norra Vallgatan, den del som i dag utgör ”Pråmman”, en ganska bred, kilformad och grästäckt yta i kvarteret Skoflickaren, mellan Proviantgatan och Landshövdingegatan ute på Kattrumpan.

1895 var gatan mycket smalare och kallades för ”Svarta gatan” för att den var så trång och skuggig.

Kakelarbetaren S A Andersson öppnade mötet med att beklaga man inte kunnat ordna någon riktig lokal. Branting inledde sedan med att uppmana Kalmars arbetare att säga några sanningens ord till stadens godtemplare som vägrat hyra ut sin lokal på Strömgatan.

Därefter övergick Branting till sitt ämne: ”Socialreformatorisk och socialistisk politik”. Han dömde ut militarismen, ackordssystemet och kapitalismen, men betonade att klasskampen måste föras så humant som möjligt.

Mötet avslutades med ett leve för socialismen och ett leve för dagens talare ”vilket borde avgivas så högt att det gåve eko över hela Norden”, som S A Andersson uttryckte det.

Åkare E G Johanssons gård. Platsen för Hjalmar Brantings tal 1895. Byggnaderna finns inte kvar. Bilden är tagen 1928 av Robert Andersson, som berättat om mötet i sin bok ”Kalmar Folkparks historia”.

© Klas Palmqvist
Bearbetade versioner av texter som var publicerade i Östra Småland den 16 mars 2013

KÄLLOR
John Sjöstrand: Gamla Kalmarbilder del 3 (1937) och Det Kalmar som gått och går (1948)
Per Jarlbo: Kalmars gatunamn (2007)
Robert Andersson: Kalmar Folkparks historia (1951)
Hjalmar Alving: ”Kring Kvarnholmens gamla vallar” ur Sancte Christophers gilles chroenica IX–X (1936)

STORT TACK
till Oddbjörn Andersson, Kalmar, Gunnar Magnusson, Kalmar, och till Eva-Lena Holmgren, Kalmar läns museum,

Digitalt Museum finns mer 100.000 bilder och föremål ur länsmuseets samlingar.

Det görs fortfarande nya fynd som dokumenterar Norra Vallgatan. Den här målningen av Erik Lönnegren, "Kirre Lönnis", kallad – det kommer mer om honom här på bloggen framöver – hittade Gunnar Magnusson på loppis hösten 2024. Troligen är det från 1940-talet. Den lilla röda stugan är "snickare Johan Nilssons fastighet" som finns med även på blogginläggets översta bild.
Foto: Klas Palmqvist


Den här bilden från mitten av 1960-talet visar delvis samma gatuparti som "Kirre Lönnis" målning. Ett par av husen har redan hunnit rivas, men gaveln på Johan Nilssons stuga skymtar faktiskt lite grann, ungefär i höjd med bakpartiet på den parkerade bilen.
Foto: Stig Westerlund/Kalmar stads hembygdsförening

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar