tisdag 18 augusti 2020

Gröna stugan, Röda stugan och Hotell Räcke

Förmodligen är det en av innehavaren Ida Sporsells döttrar som står i dörren till den ursprungliga Gröna stugan på den här bilden från 1927.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Restaurang Gröna stugan utnämndes 2015 till Kalmars bästa krog av White Guides kräsna provsmakare. Någon sådan utmärkelse var dess föregångare på platsen inte i närheten av.

Den moderna restaurangen Gröna stugan. Bild från 2014.
Foto: Helen Edvall/Östra Småland 

Alldeles i begynnelsen av 1900-talet började fru Ida Sporsell servera kaffe och hembakade bullar i en liten grönmålad träkiosk i hörnet Larmgatan–Södra Vallgatan. Det sägs att man kunde få en kaffekask också, men det är av naturliga skäl svårt att få bekräftat i dag.

Kalmarkrönikören Manne Borgwall berättar i sin bok Kalmar i minnets skimmer (1954) att kunderna var ölänningar, som anlänt till fastlandet med Kalmarsundsbåtarna, hamnarbetare och järnvägsfolk från den närbelägna centralstationen. 

Så småningom tog fru Sporsells båda döttrar över ruljangsen. En av dem fortsatte serveringen till strax efter andra världskrigets utbrott. När kafferansoneringen infördes fick Gröna stugan – eller Gröna lådan, som den också kallades – ingen tilldelning av kristidsstyrelsen. Att bara erbjuda gästerna surrogatkaffe kom inte på fråga. Alltså slog man hellre igen butiken och stugan revs strax därpå, troligen 1940.

Fru Sporsell hade tidigare varit en av Kalmars ”ståndspersoner”. Så benämndes innehavarna av de fyra–fem enkla stånd, nödtorftigt skylda av tältduk, som låg vid stadsmuren där det i dag är parkeringsplats, mittemot Baronen. 

Några av stånden som utgjorde vad som i folkmun kallades Hotell Räcke skymtar till vänster. I mitten ”Barnkammartrappan”, som var en genväg inte minst för Ölandsresenärer. På insidan av bastionen Johannes Rex låg den så kallade Barnkammaren där det fanns en lekplats. Trappan var anlagd av speceri- och skeppshandlaren Peter Gustaf Sjögren och revs 1898.
Teckning av John Sjöstrand ur Gamla Kalmarbilder (1927)

Denna spartanska friluftsservering benämndes”Hotell Räcke” och här serverades sedan 1870-talet under synnerligen enkla förhållanden kaffe och kroppkakor. Om någon i kundkretsen ville blanda medhavt brännvin i kaffet brukade kroppkaksmadamerna inte ha några allvarligare invändningar att komma med. 

”Hotell Räcke” erbjöd kaffe och kroppkakor; snabbmat på 1800-talsvis. Teckning av John Sjöstrand i ”Kalmarkvasten” 1904. 
Bilden hämtad ur ”Några Kalmarkonstnärer”, Sancte Christophers Gilles CHroenica XLVII (2013)

Manne Borgwall berättar att de mest bekanta ståndspersonerna var ”Pelle domprost” och hans ”prostinna”. De bodde vid Tullgatan, (Malmens kortaste gata, 1969 omdöpt till Jenny Nyströms gränd), och Pelles åtagande var att varje morgon sköta transporten av kärran med ”saukerna” från Malmen till hamnområdet. 

Sedan såg den resoluta och munviga ”prostinnan” till att hålla det tämligen stökiga kundklientelet i herrans tukt och förmaning. Pelle själv dvaldes däremot helst i den så kallade Pildalen – i dag Floras kulle – i vars ”bersåer tömdes många goda brännvinslitrar”, som Borgwall uttrycker saken.

Överhuvudtaget kan nykterheten i den här delen av staden knappast ha varit särskilt påfallande i slutet av 1800-talet. Mellan Gröna stugan och Hotell Räcke, alldeles intill Jordbroporten, låg nämligen den så kallade Röda stugan. I John Sjöstrands Kalmarbilder får man veta att där ”serverades snapsar dagen i ända för sex öre stycket, vilka, om ej annat tilltugg önskades, sköljdes ner med svagdricka som kostade två öre glaset”. 

Jordbrokrogen, som etablissemanget också kallades, hade en enklare avdelning till vänster. Den högra var lite finare och gästades av sjökaptener, styrmän och handlare. Men Röda stugan gjordes om till Nykterhetsvännernas läse- och värmestuga och snart var tiden ute även för Hotell Räcke.

Röda stugan eller Jordbrokrogen sedan den förvandlats till Nykterhetsvännernas läse- och värmestuga. Till vänster skymtar Jordbroporten. Bilden är från 1938. Huset flyttades sedan till Rinkabyholm och fungerar fortfarande som bostadshus vid norra delen av Rinkabyholmsvägen, även om det har byggts om en hel del.
Foto: Valter Gudbrand/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Där Gröna stugan legat byggdes på 60-talet en paviljong för Kalmar Turistbyrå. När den flyttade på 80-talet öppnades en servering i byggnaden, och det gamla namnet återupplivades. Förutom färgen har etablissemanget inget gemensamt med sin föregångare. Tur är väl det.



Gröna stugan som vinterstängd turistbyrå. Bild från februari 1984, samma år som förvandlingen av den enkla paviljongen till restaurang påbörjades.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

KÄLLOR
John Sjöstrand: Kalmarbilder (1925) och Gamla Kalmarbilder (1927), 
Manne Borgwall: Kalmar i minnets skimmer (1954)
Gunnar Magnusson och Bengt Bengtsson (red): Kalmar Lexikon (2014)
Per Jarlbo: Kalmars gatunamn (2007)  

STORT TACK till Lars-Erik Nilsson, Hossmo Sockens Hembygdsförening, och – givetvis! – Eva-Lena HolmgrenKalmar läns museum.
Digitalt Museum finns runt 90.000 bilder och föremål ur Länsmuseets samlingar.

© Klas Palmqvist

Texten var publicerad i Östra Småland den 4 april 2015

Kalmars tröttaste lärkträd på en bild som togs 2011. Det växer – eller snarare kravlar sig uppför vallen – alldeles intill Gröna stugan. Trädet syns även på bilden från 1927 överst i blogginlägget, till vänster om cyklarna, även om lutningen inte var lika dramatisk på den tiden.
Foto: Klas Palmqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar