![]() |
Lotte Laserstein omgiven av självporträtt i hemmet på Norra Långgatan i Kalmar 1986, strax före sitt lika oväntade som senkomna internationella genombrott. Foto: Östra Småland |
I Kalmar blev Lotte Laserstein hyllad för sina porträtt, landskap och blomstermålningar. Men det var hennes måleri från mellankrigstidens Berlin som – med mer än ett halvsekels försening – gjorde henne till ett namn på den internationella konstscenen.
När Lotte Laserstein intervjuades av Östra Småland inför sin 91-årsdag 1989 berättade hon att hon redan som liten bestämt sig för ägna sitt liv åt konsten.
– Jag var fem år och pojken som älskade mig, och som jag älskade, var sju.
– Men ändå sa jag: ”Det lönar sig inte, Axel”.
Hur tillrättalagd historien än kan vara så visar den ändå ambitionen hos flickan från den lilla staden Preußisch Holland (i dag Peslak i nordöstra Polen).
Pappa apotekaren dog tidigt och Lotte Laserstein flyttade med sin mor Meta och lillasyster Käte till Danzig (Gdansk). Där bodde redan moster Elsa, själv konstnär, som gav systerdottern hennes första målerilektioner.
1912 kom Meta och döttrarna till Berlin. Det var här Lotte Laserstein upplevde sin ungdom och livet ut färgade den tidens berlinerdialekt hennes tyska.
1921 började hon studera på Konstakademien för Erich Wolfsfeld (1884–1956). Hon blev hans favoritelev och i slutet av 20-talet framträdde hon som fullmogen konstnär och hade sina första utställningar.
![]() |
Abend über Potsdam, i många decennier en nästan helt okänd målning, på paradplats vid entrén till Neue Nationalgaleries samlingar i Berlin. Konstverket är numera en lika viktig som fullkomligt självklar del av det tyska kulturarvet från Weimarrepublikens dagar. Det framgår tydligt i till exempel det här TV-reportaget med skådespelerskan Meret Becker (från cirka 2:35). Foto: Signe Schirrmacher |
Lotte Laserstein hade djupa kunskaper om klassiskt måleri och en virtuos teknik. Samtidigt var hon i takt med tiden. Hon målade människor med insikt och större värme än många andra i konstriktningen ”Die Neue Sachlichkeit”, som hon ofta förknippats med. Det gick bra för Lotte Laserstein, även om hon fick ge lektioner och arbetade som illustratör för att få ekonomin att går ihop.
Men så kom nazisterna till makten. Plötsligt fick hon veta att hon räknades som ”trekvartsjudinna”. Familjen Laserstein hade överhuvudtaget inte ägnat sitt judiska ursprung en tanke. Lotte fick inte ställa ut, de målningar som sålts till museer försvann. Hon fick inte köpa färg, duk och penslar.
Så kom räddningen 1937: en inbjudan från Galerie Moderne i Stockholm. Lotte tog chansen, ställde ut, knöt kontakter och fick uppdrag som porträttmålare. Hon stannade i Stockholm och ingick ett skenäktenskap för att bli svensk medborgare.
Hon lyckades också få mamma Meta till Sverige. Men modern återvände till Tyskland i samband med krigsutbrottet, förmodligen för att dottern Käte fanns kvar där. Meta Laserstein mördades, 75 år gammal, i koncentrationslägret Ravensbrück. Käte lyckades under svåra umbäranden hålla sig gömd och överlevde krigsåren, svårt traumatiserad.
![]() |
Denna så kallade Stolperstein till Meta Lasersteins minne finns infälld i trottoaren vid Immenweg 7 i Berlin. Hon mördades av nazisterna 1943. Foto: OTFW |
Efter kriget minskade efterfrågan på porträtt i Stockholm. Men en ny chans yppade sig 1952 när IOGT ville ha ett porträtt av världsgodtemplarchefen Ruben Wagnsson, som var landshövding i Kalmar.
![]() |
Ruben Wagnsson (1891–1978) var populär landshövding i Kalmar län 1947–1958. Här målar Lotte Laserstein hans porträtt 1952. Lite mer om Wagnsson finns att läsa i blogginlägget Sommarstryparen i Hästmahult, under mellanrubriken "Det svenska kalaset". Bilden hämtad ur ”Lotte Laserstein – Meine einzige wirklichkeit” (2003) |
Beställningen ledde till att Kalmarborna fick upp ögonen för Lotte Laserstein. Hon skaffade en sommarstuga på Öland och flyttade i slutet av 50-talet till Kalmar för gott.
Här blev hon en celebritet. Men hennes konst blev alltmer marknadsanpassad. Hon förmådde inte lägga sin själ i porträtten längre, även om det fortfarande kunde glimta till när hon fick lite extra bra kontakt med sin modell.
Det blev många landskap i pastellfärger och inte minst blomsterstilleben; ”blommor som är det enda jag verkligen inte kan måla”, suckade hon i ett brev. Men bilderna sålde.
Hon hedrades med Kalmar kommuns kulturpris 1977. Lotte Laserstein trivdes i rollen som konstens ”grand old lady” i den svenska landsortsstaden.
Självklart påverkade exilen hennes konst negativt. Hon rycktes ur sitt sammanhang, men lyckades ändå hitta en marknad i sitt nya hemland. Priset var att hennes konst blev provinsiell och begränsad.
![]() |
Lotte Laserstein fotograferad i sitt hem på Norra Långgatan i Kalmar i samband med sin 91-årsdag den 28 november 1989. Foto: Peter Lidengren/Östra Småland |
När Lotte Laserstein var i 90-årsåldern kom plötsligt den internationella uppmärsamheten. En konstfirma i London tänkte satsa på hennes lärare Wolfsfeld, som tillbringat kriget som flykting i England. Man upptäckte att hans favoritelev fortfarande levde i en liten sydsvensk stad som ingen hört talas om.
Så fort konstfirmans utsända kom över tröskeln till Lotte Lasersteins bostad på Norra Långgatan, som var sprängfylld med hennes bilder och där den fantastiska Abend über Potsdam hängde ovanför soffan, ändrades planerna. Det var förstås denna okända konstnär från Weimarrepublikens dagar man skulle satsa på.
![]() |
Rysk flicka med puderdosa, 1928. Målningen kom till i samband med en pristävling, utlyst av en kosmetikfirma. Den köptes 2014 för 1,6 miljoner kronor av Städel Museum i Frankfurt från Nybro kommun, som haft den i sin ägo sedan 1950-talet. Bilden hämtad ur ”Lotte Laserstein – Meine einzige wirklichkeit” |
Lotte Lasersteins måleri från Berlintiden gjorde stor succé i London 1987 och fler utställningar följde, i Sverige och utomlands. Och till slut återupptäcktes hon även i Tyskland.
På frågan vad hon tyckte om det överväldigande gensvar hennes konst slutligen fått, svarade hon:
– Det är för sent.
Men hon log när hon sa det...
© Klas Palmqvist
Bearbetad version av en text som var publicerad i Östra Småland den 12 oktober 2013
![]() |
Jag och min modell, 1930. Lotte Laserstein och Traute Rose. Bilden hämtad ur ”Lotte Laserstein – Meine einzige wirklichkeit” |
![]() |
Lotte Laserstein, född 1898 i Preußich Holland, död i Kalmar 1993. Foto: Kristina Wirén/Östra Småland |
EXTRA STORT TACK
till Signe Schirrmacher, Växjö.
KÄLLOR:
Anna-Carola Krausse: Lotte Laserstein – Meine einzige Wirklichkeit/My only reality (2003) [ny upplaga 2019 och 2022]
Fredrik Sjöberg: Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent (2013)
samt intervjuer med Lotte Laserstein i Östra Småland av Tage Apell den 20 oktober 1978 och Annie Björck den 25 november 1989