På måndagar har lokaltidningarna av hävd varit fulla med reportage, artiklar och notiser om evenemang av olika slag som tilldragit sig den gångna helgen. Det gäller inte minst i november då det faktiskt fullkomligt sjuder av aktivitet i senhöstmörkret. Men var det likadant förr? I november 2017 gav sig Torgetredaktören ner i tidningsarkivet för att undersöka saken.
Jodå, det var bra fart på Kalmarbornas helgaktiviteter, åtminstone i november 1971, som råkade bli det slumpvis valda året. Folk gick på julbasar, konstmuseum och konsert. Det hölls föredrag och kurser, motionerades och spelades handboll.
Just helgen den 21–22 november firade dessutom den lokala arbetarrörelsen trippeljubileum med fest i Folkets Hus på Unionsgatan. Arbetarekommunen fyllde 70, SSU Frihet 50 och Kalmar Socialdemokratiska Kvinnoklubb 40 år.
Arbetarekommunens ordförande Ingvar Ericsson, Olof Palme och förre fullmäktigeordföranden Axel Kylsten i Folkets Hus. Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland |
Naturligtvis var partiordföranden själv på plats, statsminister Olof Palme. Han berättade om sin farfarsfar som hade bott i Kalmar:
”I den familjen brukade Hjalmar Branting fira jularna. Vid ett tillfälle överlämnade han som gåva ett par ljusstakar. De står numera hemma på min byrå och det är jag särdeles glad över.”
Olof Palmes farfarsfar hette Christian Adolf Palme (1811–1889) och var Kalmars ledande ämbetsman och affärsman i decennier. Dessutom försökte han sig gärna som skald och var den som organiserade stadens teater- och musikliv.
C A Palme, Olof Palmes farfarsfar, som bodde i Kalmar på 1800-talet. |
C A Palme, som han alltid skrev sig, var gift två gånger och far till tio barn. Familjen bodde i det så kallade Kreugerska huset, som då låg på Östra Sjögatan, alldeles innanför stadsporten Kavaljeren.
I dag återfinns det stora trähuset på Norra Långgatan 51 dit det flyttades 1967 för att ge plats åt Hotell Witts utbyggnad.
Samma kväll som jubileumsfesten i Folkets Hus höll docent Lars Gösta Rignell (1908–81) föredrag just i Kreugerska huset. Han talade om fariséerna på Jesu tid och menade att de hade fått oförtjänt dåligt rykte.
Teologidocenten Lars Gösta Rignell höll föredrag och berättade att fariséerna fått oförtjänt dåligt eftermäle. Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland |
Den lärde docenten skulle givetvis fotograferas och komma på bild i tidningen. I kameran höll Joy Lindstrand, legendarisk fotograf som arbetade på Östra Småland i mer än 40 år innan han gick i välförtjänt pension 2003. Inte många, om ens någon, har fotograferat fler Kalmarbor än han genom åren.
Fotografen Joy Lindstrand arbetade nästan hela sitt yrkesliv på Östra Småland. Så även helgen den 21–22 november 1971. Foto: Östra Småland |
Som vanligt när det var helgjobb fick Joy sno runt i raketfart från det ena stället till det andra.
– Oftast var det så bråttom att filmen inte hann torka ordentligt efter att ha framkallats. Man fick lägga den våt på en glasskiva när man gjorde papperskopiorna i mörkrummet, minns han.
Joy kommer också ihåg festen i Folkets Hus, där det var notoriskt svårfotograferat på grund av det dåliga ljuset.
– Och damerna i snön på Långviken minns jag också, berättar han.
Alla bilderna här i blogginlägget – och många fler – tog Joy den där novemberhelgen för mer än ett halvsekel sedan.
Utom den på Olof Palmes farfarsfar förstås. Och den på sig själv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar