fredag 4 september 2020

Postpalatset vid Sveaplan


Kassahallen i posthuset i Kalmar en dag när kunderna inte var så många. Liksom övriga bilder av Sune Sundahl i det här blogginlägget är den tagen 1951.
Foto: Sune Sundahl/Arkitektur- och designcentrum

Posthuset vid Sveaplan i Kalmar håller just nu på att byggas om till bibliotek, en förvandling som snart är genomförd. När huset invigdes 1947 ansågs det vara landets allra finaste posthus. Fram tills nu har den gamla kassahallen stått tom sedan 2014 efter tre år som saluhall. Innan dess hade studentkåren hållit till där från 1998. 


För drygt 40 år sedan jobbade jag på ett litet tryckeri på Malmen. Till mina åligganden hörde att varje morgon gå och handla vad som behövdes till förmiddagsfikat samt att tömma företagets box i det närbelägna posthuset på Sveaplan. 

Det gjorde jag gärna. De ännu varma rågbullarna var bakade på Danska Wienerbageriet, osten, marmeladen och bryggkaffet inhandlades i Christoffers butik på Esplanaden. Han kom från Grekland och hans affär var i själva verket den allra första invandrarbutiken i stan. Den hade han öppnat i en före detta fruktaffär i början av 70-talet och man gick gärna dit och handlade, särskilt om man var ute efter grekiska specialiteter. Christoffer var oerhört vänlig, rolig och pratsam, även om han fortfarande bröt kraftigt, trots många år i Sverige. 


Lars-Erik Lallerstedts posthus. Huset förändrade den öppna platsens karaktär fullständigt. Till det bättre.
Foto: Sune Sundahl/Arkitektur- och designcentrum 
Lars-Erik Lallerstedt (1910–1974)
Foto: Paul Lindgren/
Sundsvalls museum

(Bilden är beskuren)

Det var en bra början på arbetsdagen och den blev inte sämre att av göra något så prosaiskt som att hämta posten. Lars-Erik Lallerstedts stramt funktionella men ändå diskret överdådiga byggnad invigdes 1947. Allt där kännetecknades av tillförlitlighet, omsorg och kvalitet in i minsta detalj, något som faktiskt satte en tunn men omisskännlig guldkant på vardagsgöromålen. 


Innan Stig Blombergs staty kom på plats pryddes entréhallens yttervägg av ljusskylt som föreställde en postryttare.
Foto: Sune Sundahl/Arkitektur- och designcentrum

På avsatsen utanför entrén stod Stig Blombergs skulptur ”Postbonden” guldglänsande i morgonsolen. 


Det tog några år innan”Postbonden” kom på plats vid entrén. Konstnären Stig Blomberg (1901–1970) blev för övrigt bronsmedaljör i skulptur (!) vid OS i Berlin 1936. Bilden togs 1952
Foto: Lars Toll/Postmuseum

I entréhallen fanns postboxarna med sina blanka luckor, som solljuset speglade sig i där det sken in genom de fem stora fönstren på väggen mot öster. Var man tidigt ute satt fortfarande skylten med budskapet ”Sortering pågår” uppe. 


Entréhallen med alla postboxarna på väggen till höger. Skylten som visar att sortering fortfarande pågår är uppsatt.
Foto: Sune Sundahl/Arkitektur- och designcentrum

En första koll av vad som fanns i boxen gjordes snabbt och bekvämt genom att lägga upp försändelserna på det praktiskt placerade bordets marmorskiva. Ibland kunde där finnas någonting – kanske en avi om ett paket – som innebar ett ärende in till kassahallen, byggnadens hjärtpunkt. Där möttes besökaren först av en stor blank brevlåda, bortom den tre gröna soffor, ställda med ryggarna mot varandra. I hästskoform omslöt den likaledes grönskimrande disken i kolmårdsmarmor det rutiga golvet. Bakom disken svängde sig en trappa upp till en loftgång vid vars räcke den magnifika klockan tronade. Och alltihop var mjukt belyst uppifrån via den karakteristiska taklanterninen. 


En ung dam lägger en försändelse i den eleganta nitade brevlådan i kassahallen. ”Brev” och ”korsband” står det på skylten. Det senare begreppet är avskaffat sedan länge, men innebar att trycksaker skickades till lägre porto.
Foto: Sune Sundahl/Arkitektur- och designcentrum


Damer med stiliga huvudbonader på gott humör i kassakön när posthuset var alldeles nytt.
Foto: Walter Olson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Ja, det var faktiskt något extra att besöka posten vid Sveaplan, även om förstås inte ens den omsorgsfulla arkitekturen och detaljutformningen kunde göra det till en fest att tillbringa smärre evigheter i kö för att betala sina räkningar. 


En alldeles vanlig dag på postkontoret 1985, innan kölappssystemet hade införts.
Foto: Östra Småland

Posten lämnade Sveaplan den 14 juni 1993. Sedan 1986 fanns också ett kontor på Storgatan i en arkitektoniskt komplett ointressant lokal. Det stängdes samtidigt. Dagen därpå öppnades det nya kontoret i det ungefär lika tråkiga Åhlénshuset. 

2001 inleddes nedläggningen av landets alla 900 postkontor och 5.000 postkassörskor och -kassörer blev uppsagda. Sedan dess får vi hämta våra paket i mer eller – oftast – mindre ändamålsenliga butiker och bensinmackar. Där syns aldrig skymten av någon grönflammig kolmårdsmarmor. 

Ett nödtorftigt postkontor finns visserligen i den 1982 invigda postterminalen vid Lorensbergsleden. Där tar man sig in i det totalt charmlösa utrymmet efter att först ha fått äntra en lastbrygga. Då känns Lars-Erik Lallerstedts postpalats vid Sveaplan oerhört avlägset. 

Christoffer flyttade hem till Grekland för många år sedan. Kaffet på arbetsplatser trycks sedan årtionden ut ur automater. Men Danskans rågbullar är sig faktiskt fortfarande lika. Ibland visar sig bröd vara mer bestående än marmor. 


Tiden är ute som posthus men den fantastiska klockan i kassahallen kommer förstås att finnas kvar när huset blir bibliotek. Posthuset blev byggnadsminne 1994 och stora delar av interiören måste bibehållas. Bilden togs 1998, när studentkåren tagit över, därav ölreklamen till höger.
Foto: Rolf Lind/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Fler gamla postkontor i Kalmar

Här i hörnhuset mot Storgatan öppnades på 1850-talet Kalmars första postkontor. Adressen är Larmgatan 18 och sedan länge har det sålts kläder i huset, i många år under firmanamnet Kalmar Kappmagasin.
Foto: Klas Palmqvist

I slutet av 1800-talet låg postkontoret på Södra Långgatan 19, den adress där Calmareboden fanns från 1942 ända till 2018. Lokalen blev för liten redan på postkontorets tid och utvidgades in i grannhuset.
Foto: Klas Palmqvist


I början av 1900-talet flyttade posten sitt kontor till det då nybyggda riksbankshuset längst västerut på Södra Långgatan. Även telegrafstationen var inrymd i huset. Här uträttade Kalmarborna sina postärenden fram till 1947.
Foto: Mattias Rubin/Östra Småland

Postkontoret i gamla riksbankshuset på Södra Långgatan en dag på 1940-talet. Lokalerna hade blivit för små och 1945 beslutades att det nya posthuset skulle byggas vid Sveaplan.
Foto: Walter Olson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv 

I november 2019 gav Kalmar Filatelistförening ut boken Posten – Historiskt – inom Kalmar kommuns nuvarande gränser 1636–2003, ett storverk som Björn Erlandsson och Sven Erik Jönsson ägnat många år åt att sammanställa. Här finns precis allt om den lokala posthistorien, dessutom försett med rikt och intressant bildmaterial. Boken kan införskaffas direkt från Filatelistföreningen.

STORT TACK 
till Sven Erik Jönsson, som generöst delat med sig av sina kunskaper om föregångarna till posthuset vid Sveaplan, och till Eva-Lena Holmgren på Kalmar läns museum. Nästan 90.000 bilder och föremål ur museets samlingar finns att se på Digitalt Museum.

© Klas Palmqvist

Bearbetad version av text som var införd i Östra Småland den 4 maj 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar