måndag 6 januari 2025

Kalmar län alldeles insnöat – så vitt Hellsing och Hald kunde se

Lennart Hellsing (text) och Fibben Hald (bild):
Vitt – En historia från Kalmar län
(Rabén & Sjögren, 1984)

Numera är det ju lite si och så med snön på vintrarna. Så var fallet även i början av 80-talet när Lennart Hellsing och Fibben Hald besökte länet för skaffa sig inspiration till Vitt – En historia från Kalmar län. Resultatet blev ändå en av de vackraste och mest originella böcker som finns om dessa trakter.

Fibben Halds fantastiska portratt av Lennart Hellsing. Katten blåser i silverhorn bakom ena örat och en kysstäck banan ser ut att viska något i det andra. På hattbrättet drömmer Ägget om att bli nånting samtidigt som Herr Gurka dansar omkring.

I mitten av 70-talet hade den ekvilibristiskt underfundige versmakaren Lennart Hellsing för ovanlighetens skull gett ut en prosabok, illustrerad av den danske tecknaren Svend Otto S (1916–96, S:et stod för Sørensen). Den blev en internationell succé och översattes efterhand till minst 13 språk.

Framgången skrämde upp den annars som näst intill oöversättlig betraktade poeten. ”Har jag gjort en bok som passar alla, en utslätad dussinvara?”, frågade han sig. 

I september 1985 hade Fibben Hald vernissage på Galleri Bergklinten i födelseorten Orrefors. Fibben – eller Niels-Christian som han egentligen heter – föddes där 1933 som son till glaskonstnären Edward Hald. Han visade bland annat sina originalteckningar till Vitt. Fibben Hald har illustrerat fler av Lennart Hellsings böcker än någon annan.
Foto: Tage Apell/Östra Småland

Enligt vännen och illustratören Fibben Hald bestämde sig Hellsing för att skriva en riktigt smal bok för en liten utvald publik: ”Varför inte till exempel göra en bok om snö i Kalmar län?” 

Sagt och gjort. Hellsing och Hald flög från ett vintrigt Stockholm och landade i Kalmar där det inte fanns en tillstymmelse till snö.

”Oh, sockerbagare! Oh, titta vad vi fått!
En enda stor marängsviss är hela Kalmar slott!”
Bild: Fibben Hald

Men det går ju att använda fantasin. Hald berättar i den hyllningsbok som gavs ut till Hellsings 70-årsdag 1989 om hur herrarna pulsade i imaginär snö från planet till taxin. När de kom fram till Hotell Witt stampade de av sig ”snön” i foajén och ruskade på sig ”likt våta hundar till portierns storögda förvåning”.

Stortorget och domkyrkan begravs i imaginära snömassor.
Bild: Fibben Hald

Flera av verserna till boken var redan klara. Hellsing hade fått för sig att Karl IX stod staty i Kalmar och skrivit en vers om hur statyn frusen klev ner från sockeln och tog in på hotellet där hans tunga steg gjorde stora hål i golvet.

Statyer hand i hand. Lille Stagnelius och store Karl IX har just checkat in på Hotell Witt. Bilden finns inte med i Vitt utan i hyllningsboken Först och sist – Lennart Hellsing (1989).
Bild: Fibben Hald

Fibben Hald, som gått i skola i Kalmar, visste att det inte fanns någon Karl IX-staty. För säkerhets skull letade de ändå runt om i stan men hittade bara Knut Jerns lilla staty av Stagnelius utanför biblioteket. Hellsing lät Stagnelius ta in på hotellet i stället för kungen.

”Vitt, vitt i Västervik och vått i Vimmerby.
Där traskar Astrid Lindgren med vitt-vått paraply.”
Bild: Fibben Hald 

Hald skriver att Vitt inte bara handlar om snöns förvandling av det yttre landskapet. Den kan också läsas som en förändring av det inre landskapet. Som så många av Hellsings böcker fungerar boken både som barn- och vuxenlitteratur. 

Upphovet till snön är en svart kvinna som sitter i Afrika och plockar gäss. Dunen förvandlas till snöflingor som faller i Kalmar län.

”Långt ner i Afrika där sitter en negress.
Hon plockar sina hönor hon plockar sina gäss.”
Bild: Fibben Hald

Lennart Hellsings mormorsmormor hette Fatima Pan. Hon var svart och hade varit slav i Guyana i Sydamerika, innan hon gifte sig med en skotsk köpman. Kanske är det hon eller någon av hennes anmödrar som plockar dun som blåser norrut. 

Kanske är hon också något annat. För på en av de sista sidorna i Vitt skriver Hellsing så här:

Gud kanske vet det där
hur vinden far – och vart!
Och kanske är han kvinna
och kanske är hon svart...

Är kanske INGENTING
och ALLT … på samma gång!
Men TITTA så det snöar!
Nu går vi hem – so long!

Bild: Fibben Hald

Året efter att boken kommit ut drabbades hela Kalmar län av ett alldeles kolossalt snökaos...

När Lennart Hellsing och Fibben Hald var på sin ”inspirationsresa” i Kalmar län låg där ingen snö alls. Men i början av 1985, året efter att boken hade kommit ut, föll det otroliga mängder snö i hela länet. Allra mest kom i Västervik, där det såg ut så här i de centrala delarna av stan den 6 januari det året.
Foto: Östra Småland

FAKTA/Lennart Hellsing (1919–2015)
Föddes i Västanfors. Var bosatt i Stockholm från 1925. Debuterade 1941 med dikter om fem kinesiska poeter i Stockholms-Tidningen. Bokdebut 1944 i antologin Ny lyrik. Första egna diktsamlingen Akvarium 1945. Gifte sig 1953 med skådespelerskan Yvonne Lombard (född 1929). Fem barn. Gav inklusive samlingsutgåvor ut runt ett hundratal böcker.


Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 9 februari 2013

KÄLLOR
Lennart Hellsing och Fibben Hald:
Vitt – En historia från Kalmar län (Rabén & Sjögren 1984)
Marianne Eriksson, Fibben Hald, Susanna Hellsing och Sonja Svensson (redaktionskommitté): Först och sist – Lennart Hellsing (Rabén & Sjögren 1989) 
Nisse Larsson: Hela Hellsing (Rabén & Sjögren 2004)

Det är inte särskilt svårt att få tag i Vitt – En historia från Kalmar län till ett överkomligt pris. Mer än mellan 50 och 100 kronor ska man inte behöva betala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar