Han blev snärjd av hundfångare i Krakow, lärde sig vika ihop kläder av skräddarmästare Hilka i Prag och flydde från S:t Petersburg när första världskriget bröt ut.
Richard Ekblom var en ovanlig och en smula äventyrlig professor i slaviska språk i Uppsala, känd för ett lätt bisarrt skämtlynne. Han var västgöte, född i Ekby i Skaraborgs län 1874, och hade först ägnat sig åt romanska språk men kom att byta inriktning till slavistik. Förutom sina rent vetenskapliga arbeten gav han ut handböcker i ryska. På 30-talet nådde han anmärkningsvärd popularitet som författare av humoristiska och välformulerade resekåserier, dock inte alls av det typiskt studentikosa slaget. Ekblom var rolig även utan akademiska tillsatser.
Richard Ekblom: Tur och retur. Reseskildringar. (Lindblads, 1936). Pipan på den första bokens omslag byttes ut till cigarrcigarett till den andra kåserisamlingen. |
Inte minst visste Ekblom hur han skulle inleda sina reseberättelser:
”Grått soldis och stekande hetta ruvade över det gamla Novgorod...”
”Den 20 juli 1935 kl 18.15 hade jag tagit plats i en tredjeklasskupé i det västerut destinerade snälltåget, som just då gjorde uppehåll i Kaunas...”
”Sommaren 1914 var varm, det vill jag lova. Jag strövade under två veckors tid svettdrypande omkring på Sofias gator...”
”Yngste besättningsmannen på den ångare, som söndagen den 2 juli 1939 hade lämnat Stockholm med destination till Riga, var en mirakulös akrobat...”
”Finns det något tröstlösare än att för tidigt komma ned i den källarliknande del av Hamburgs huvudbangård, från vilken nattexpressen Köln–Paris utgår?”
Richard Ekblom: När tåget slirar och andra berättelser (Lindblads, 1943). På den tredje boken saknar man professorn själv på omslaget, men han är lika närvarande som vanligt innanför pärmarna. |
”En förlorad värld av järnvägskaféer, stationsperronger, små matosande östeuropeiska hotell och nattexpresser på banor som inte längre låter sig befaras finns levande bevarad i denne fine författares skisser”, skriver Jan Olof Olsson – signaturen Jolo – i förordet till urvalsvolymen Tåget går, professorn! och det är tydligt hur gärna han skulle delat kupé med Ekblom. Herrarna hade också ett gemensamt intresse för varietéer, gärna framförda i ”gamla dragiga lokaler, gränsande till det tarvliga, med förfallna tenorer och hunddressyr”.
Jolo konstaterar också att böckerna sålde så bra att dess författare nådde höjden av sin tids kändisskap; han förekom i korsord!
Richard Ekblom blev emeritus 1939 och avled tjugo år senare, 84 år gammal.
Är man bara själv på rätt humör har man än i dag synnerligen trevligt i den säregne och högst underhållande professorns sällskap. Böckerna gavs ut i nytryck på 90-talet, dock utan de härliga originalomslagen. Men det brukar inte vara särskilt besvärligt att hitta originalutgåvorna antikvariskt för under hundralappen.
Richard Ekblom: Tåget går, professorn! Resor i öst och väst i 3:je klass. (Lindblads, 1961) Urvalsvolym prydd med adresslappar till några av professorns typiska resmål. |
© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 9 januari 2012
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar