Fyra tuffa grabbar och två motorcyklar på gården till Molunds motorverkstad vid Tullslätten. Det går att skönja Tullbroskolan, mellan de båda unga männen i mitten. Bilden är tagen 1919. Foto: Blomberg/Kalmar kommuns bildarkiv |
Det finns inte många kvarter i Kalmar där det sjudit av liv och verksamhet lika mycket som i Beckasinen. Och det är ju fullt naturligt, där det ligger just i skärningspunkten mellan de båda urgamla infartslederna Norra och Södra vägen.
Här har folk bott, arbetat, bildat och roat sig i flera hundra år och gör så fortfarande. I kvarteret har funnits alla möjliga verksamheter; allt från mejeri och tidningshus till krog och apotek och mycket, mycket annat.
Mejeriet på Smålandsgatan byggdes av Kalmarbygdens Mejeriförening, bildad 1902. Här kunde man köpa vispgrädde, sådan fanns inte i vanliga mjölkaffärer. Bilden är från 1935. Foto: Walter Blomberg/Kalmar kommuns bildarkiv |
Lika omväxlande, för att nu inte säga osammanhängande, är kvarterets bebyggelse. Bara några få gamla byggnader finns kvar. Med Kalmarmått mätt har det byggts ovanligt många och ovanligt stora hus i kvarteret. I dess inre trängs numera flera hus med studentbostäder och grönytorna är minimala i den mån de alls existerar.
Gulfmacken vid Tullslätten på en bild från 1950-talet. Den höga rian är densamma som på John Sjöstrands teckning längre ner i blogginlägget och i bakgrunden till vänster ligger KFUM:s elevhem. Macken revs när KFUM byggde sitt femvåningshus vid gatan 1962. Mer om Gulf i Kalmar under rubriken Välkommen till framtidens bensinmack Bild ur Bo Erikssons samling |
Studenter har också flyttat in i en del av de äldre husen och ett par av dem var faktiskt redan från början avsedda att hysa studerande. KFUM:s elevhem byggdes i slutet av 1940-talet inne på gården bakom den bensinstation som då låg vid Tullslätten och som försvann när KFUM i början av 1960-talet byggde sitt stora femvåningshus vid gatan. Och vid Smålandsgatan förlängdes ett par år senare det hus som arbetarrörelsen låtit bygga åt arbetarekommun och fackföreningar i början av samma årtionde, med ett elevhem med 32 rum.
Huset arbetarrörelsen byggde vid Smålandsgatan på 60-talet. Elevhemmet där Lena Thornander bodde låg i den del av huset som är närmast kameran. Bild från 1978. Foto: Östra Småland |
På 1870-talet fanns fortfarande en stor väderkvarn i kvarteret och en stor ria – ett torkhus för säd – fanns kvar mycket längre än så. John Peterssons spannmålsfirma ersattes så småningom av bilverkstäder som Jonssons Bilkylarservice och Hjalmar Rydbergs Bilverkstad. Ja, som bilden överst i blogginlägget vittnar om, fanns för 100 år sedan Molunds motorverkstad i kvarteret så det var inte bara Gulfmacken som stod för motoranknytningen. Även Ellinges körskola höll till här.
Samma parti av kvarteret Beckasinen som på bilden närmast ovanför, fotograferat 2019. Foto: Klas Palmqvist |
Men det är cyklar som visat sig vara den mest bestående affärsidén i Beckasinen. Hur länge det varit cykelaffär och -verkstad i det hus från år 1900 som ligger i hörnet Tullslätten– Södra vägen, och där det från början fanns ett apotek, har jag inte lyckats utröna, men kanske ända sedan 1930-talet. Här på Monarkhörnan kunde man köpa förköpsbiljetter till Kalmar FF:s matcher och köerna ringlade långa 1949 när KFF gått upp i högsta serien. Sedan länge säljs förstås mycket mer än bara cyklar i butiken.
Den klassiska Monarkskylten finns fortfarande på plats ovanför sportaffärens entré. Foto från 2019. Foto: Klas Palmqvist |
I den lilla skriften Butiker i Kalmar på 1950-talet berättas att tonåringar från stadens södra delar gärna stämde träff med sina kamrater från de norra just vid Monarkhörnan ”när vi skulle gå på bio, på ishockey i Cellgraven, ta en tur i stadsparken eller ströga på Larmgatan.”
Något som under lång tid bidrog till kontinuitet i detta brokiga kvarter är förstås det nämnda apoteket, som sedan under namnet Hjorten länge låg i KFUM:s 1960-talshus, innan det transformerades till det nuvarande sjukhusapoteket.
Engmans Foto på en bild från cirka 1958 när butiken låg i ett av de tre senare så omstridda små trähusen vid Södra vägen. Bild ur ”Butiker i Kalmar på 1950-talet”. Tack till Gunnar Magnusson/Kalmar stads hembygdsförening |
Einar Engman hade 1930 startat sin fotofirma på Smålandsgatan 8 och hamnade efter några år i ett av de tre små trähusen på Södra vägen, som senare länge stod och förföll i en långdragen dragkamp mellan en byggjätte och kommunen. Som oftast vann byggjätten, som tog till det beprövade greppet att plocka bort takpannorna och ersätta dem med presenningar vilka helt enligt beräkningarna förstås omgående blåste bort i de hårda Kalmarvindarna. Sedan var det bara att låta naturen ha sin gång...
Kvarteret Beckasinen vid Södra vägen, fotograferat från Vänortsparken 1965. Foto: Stig Westerlund/Kalmar stads hembygdsförening |
Men då hade Engmans sedan länge flyttat runt hörnet och in i KFUM-husets moderna lokaler. I dag fotograferar folk med sina telefoner och passfotona tas hos polisen, men Engmans höll ut ända till 2018.
I stället för de tre små träkåkarna byggdes 1990 den så kallade Gräddhyllan. Tomterna intill hade röjts av långt tidigare. ”Gräddhyllan” är till och med för Beckasinens förhållanden ett väldigt stort hus med mer än 50 lägenheter.
Tack vare eftertrycklig vanskötsel fick byggbolaget som ägde de tre små husen 1990 ersätta dem med den minst sagt rejält tilltagna så kallade Gräddhyllan. Bild från 2011. Foto: Klas Palmqvist |
Annars var det länge Folkets Hus på Unionsgatan som stod för kontinuiteten. År 1900 lät fröken Alba Lindvall bygga ett hus som låg långt indraget från gatan. Där startade hon Kalmar Ångtvätteri, men avled redan året därpå, bara 37 år gammal. 1905 tog arbetarrörelsen över och fick sitt efterlängtade Folkets Hus. Redan 1942 byggde man ett hyreshus vid gatan på Unionsgatan 12, delvis framför Folkets Hus, och 1956 byggdes det nya Folkets Hus på nummer 14. Det gamla huset revs 1961 och det nya huset expanderade in mot gården.
Gamla Folkets Hus vid Unionsgatan på en bild från 1939. Här fanns även Östra Smålands redaktion från starten 1928 tills man flyttade till sitt nya hus 1949. Bild ur Kalmar läns museums arkiv |
Här var ständigt aktiviteter av olika slag, möten, konferenser, föreläsningar, dans, modevisningar, fester och konserter och mycket mer. Här fanns också en restaurang. Men 1992 gick Folkets Husföreningen i konkurs. Kalmarhem tog över och huset byggdes om till nattklubb. Då revs flera lokaler, bland annat restaurangköket som av fackfolk ansågs vara det bästa i hela stan. Nattklubben i sin tur försvann 2014 och numera bor det studenter även i detta hus.
Redan 1928 hade det gamla Folkets Hus fått en inhysing som 20 år senare byggde sig ett stort eget hus i hörnet mot Tullslätten (som just här byter namn till Norra vägen). Det handlar förstås om tidningen där den här texten var publicerad första gången, Östra Småland, vars tidningshus togs i bruk 1949. Där fanns också lägenheter och en affärslokal. I den sistnämnda finns sedan länge en kvarterskrog. Kanske tur att den inte låg där samtidigt som tidningen...
I 30 år knattrade skrivmaskinerna, rasslade sättmaskinerna och dundrade tryckpressen innan flytten gick ut till Amerikavägen 1978. Undertecknad var för övrigt den allra siste på redaktionen som var med på den tiden tidningen fortfarande gjordes i gammal gutenbergsk blyteknik på Unionsgatan. Men jag har inte bara arbetat utan faktiskt också bott i kvarteret Beckasinen några år på 80-talet, närmare bestämt på Unionsgatan 10, som är ett av kvarterets äldsta kvarvarande hus, byggt 1903.
Hörnet Smålandsgatan–Unionsgatan. Vägg i vägg med 60-talshuset i hörnet ligger Unionsgatan 10, där bloggredaktören bodde under 80-talets andra halva. Bild från 2011. Foto: Henrik Bruun Williams |
Allra äldst är dock det hus från 1865 som ligger vägg i vägg med Östrans gamla hus och som var ett av de allra första stenhusen på Malmen. Av gammalt datum är också det lilla vita bostadshus som ligger intill sportaffären.
Trots ”Gräddhyllan” blir nog aldrig kvarteret Beckasinen en riktigt fashionabel adress. Men det är fortfarande ett i högsta grad levande kvarter och här bor fler människor än någonsin, de flesta unga. Och kommersen frodas fortfarande. Förutom sportaffären och restaurangen, finns här sedan länge en vitvarubutik, i dag under namnet Electrolux Home och med betydligt mer än bara kylskåp och frysar i sortimentet. En av dess föregångare i ett äldre hus på samma plats vid Tullslätten var Toppbolaget, som bland annat sålde kylskåp och symaskiner.
Förr i världen fanns en pälsaffär i ett av de små husen mot Södra vägen, i dag ligger sedan länge Ha Anhs utomordentliga skrädderi vid Tullslätten. Lennart Nilssons radioaffär är förstås försvunnen, liksom Södra Basaren och Nygrens Tobaksaffär. När jag 2019 gick på rekognosceringstur i kvarteret hittade jag i gengäld förstås Maxims servicebutik med generösa öppettider samt inte mindre än två frisersalonger – hur många finns det egentligen i Kalmar? – och dessutom något så pass ovanligt som ett musikförlag med nothandel.
Så kvarteret Beckasinen är lika brokigt och livligt som det alltid varit. Det får det gärna fortsätta med.
STORT TACK
till Jan Magnusson, Kalmar kommun, Gunnar Magnusson, Kalmar stads hembygdsförening, Eva-Lena Holmgren, Kalmar läns museum, Bo Eriksson, Kalmar, och Henrik Bruun Williams, Uppsala.
Tiotusentals bilder och föremål ur länsmuseets samlingar finns på Digitalt Museum. Gamla Kalmarbilder finns också i Kalmar kommuns bildarkiv.
KÄLLOR
Christina Thunwall: Stadsbilden i Kalmar (1977)
Gunnar Magnusson, Sigbritt Grusell m fl: Butiker i Kalmar på 1950-talet (2012)
Per Jarlbo: Kalmars gatunamn (2007)
Gunnar Magnusson och Bengt Bengtsson (red): Kalmar Lexikon (2014)
Atiklar i Östra Småland
© Klas Palmqvist
Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 25 maj 2019