måndag 3 augusti 2020

Yngsta guldmedaljören någonsin på olympiabal i Kalmar

Olympiska mästarinnan i svikthopp Marjorie Gestring, här vid svikten i kallbadhuset i Kalmar den 30 augusti 1936, tillsammans med Albert Florin, brandchef och Simsällskapets eldsjäl.
Foto: Åke Karlberg/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Den 12 augusti 1936 blev 13-åriga Marjorie Gestring från USA tidernas yngsta olympiska guldmedaljör. Den 30 augusti hade hon uppvisning i kallbadhuset i Kalmar.

Hennes rafflande duell med Katherine Rawls på tremeterssvikten i Berlin-OS avgjordes i sista hoppet. Segermarginalen var liten – 89,27 poäng mot 88,35.

Sedan reste Marjorie, i sällskap med sin svenskfödda mor, direkt till Verkebäck utanför Västervik för att hälsa på mormor och morfar.  Hon uppvisningshoppade i Västervik – där det bara var tolv grader i vattnet – och i Norrköping, men valde sedan bort Oslo och Uppsala för att i stället besöka Kalmar. 

I Berlin hade hon nämligen blivit god vän med Ingeborg ”Kickan” Sjöqvist, Kalmars egen simhoppsstjärna, som kommit på fjärde plats i höga hopp i Los Angeles-OS fyra år tidigare. Tack vare ”Kickan” lyckades också Östra Smålands sportreporter ”Pass” få en pratstund med damerna Gestring någon timme före lördagskvällens stora Olympiabal på Stadshotellet. 


”Kickan” Sjöqvist som karnevalsprinsessa i Kalmar 1935. Som gift hette hon Ingers i efternamn. Hon avled i november 2015, 103 år gammal.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Marjorie  förstod svenska, men ville helst prata engelska. Hon lovade dock att inte tappa bort språket i framtiden: ”Jag vill speak svenska”, deklarerade hon. Marjorie berättade också att hon gärna ville bli flygare, men nog ändå  tänkte sig en juristutbildning.

 – Och så älskar jag musik, spelar ”pajano”.

Mamma infogade stolt att dottern också varit med i flera barnfilmer när hon var mellan tre och åtta år gammal. 

På söndagen ville tusentals Kalmarbor se Marjorie hoppa från kallbadhusets tremeterssvikt. Publikplatserna var helt otillräckliga. Därför hade Simsällskapet bogserat ut ett par pråmar som tjänstgjorde som extraläktare samtidigt som de dämpade vågorna. Det blåste nämligen ganska friskt. Ändå måste uppåt 500 personer vända hemåt utan att ha fått imponeras av den ”fulländade precision, kattmjuka grace och stålfjädersspänst” som den 13-åriga OS-mästarinnan visade upp, enligt den begeistrade reportern från Östra Småland.

Marjorie Gestring tilldelades en andra guldmedalj 1940, trots att andra världskriget satte stopp för de olympiska spelen. I USA:s olympiska kommitté var man nämligen säkra på att om OS bara blivit av hade tre amerikanskor stått överst på prispallen igen, precis som 1936. Så man delade ut egna medaljer. och eftersom Gestring var högst rankad fick hon guldet. Även om det förstås inte räknas i officiell olympisk statistik. Hon försökte kvalificera sig till OS i London 1948, men kom bara på fjärde plats i uttagningstävlingarna och fick stanna hemma. 

Marjorie Gestring avled 1992, efter en olycka i sitt hem i Kalifornien. Hon kommer att förbli den yngsta olympiska guldmedaljören någonsin, eftersom man numera måste vara minst 14 år för att tävla i OS.


”Det perfekta simhoppet – fulländat i stil och skönhet”. Så står det i texten till den här bilden som hämtats ur Nordisk Familjeboks Sportlexikon (del 6, 1946). Fotografiet är taget vid OS i Berlin och visar hur Marjorie Gestring utför Isanderska hoppet.


En annan bild på Marjorie Gestring från Berlin-OS pryder omslaget på den alldeles utomordentligt läsvärda boken ”Berlin 1936 – Sexton dagar i augusti” av Oliver Hilmes, som gavs ut på tyska 2016 och kom i svensk översättning på förlaget Lind & Co 2019.  

STORT TACK
till Eva-Lena Holmgren på Kalmar läns museum.
Digitalt Museum kan man se tiotusentals bilder och föremål ur länsmuseets samlingar.

© Klas Palmqvist

Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 11 oktober 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar