Det svenska folkhemmet byggdes till stor del av masonit. Materialet slog igenom på Stockholmsutställningen 1930 och användes till allt möjligt när Sverige byggde sig ur den ekonomiska krisen och arbetslösheten. Till väggar och tak, till betonggjutning, till möbler – och till enkla små stugor, som Lennart Engströms på Stensö.
Lennart Engström fotograferad 1970 på platsen där han haft sin stuga i över 20 år. Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland |
Den 1 maj varje år monterades mängder av masonitstugor upp runt om i Kalmar; på Stensö, Jutnabben och i Tallhagen. På hösten togs de ner igen, utom på Svinö där de fick stå kvar året runt. Det rörde sig om synnerligen enkla konstruktioner på 2x3 meter.
Typisk kalmaritisk masonitstuga på sex kvadratmeter. Bilden hämtad ur ”Kalmar Lexikon” (2014) |
Men våren 1970 förbjöds 14 stuginnehavare att sätta upp sina stugor. De var inte tillåtna längre, enligt strandskyddslagen. Länsstyrelsen hade bestämt att alla stugor successivt skulle avvecklas under fem år. Lennart Engström var besviken:
– Eftersom jag är bagare slutar jag arbetet senast klockan tolv på dagen. Det har varit naturligt för mig att åka ut till stugan med barnen så snart jag slutat jobbet, berättade han för Östra Smålands reporter Stig Törnwall på försommaren 1970.
I stugan hade Lennart också förvarat sin krocketutrustning. Han ingick i gänget som spelade den speciella kalmaritiska formen av fältkrocket på Stensö, en sport som sannerligen vore värd en egen utredning. Men det får anstå till en annan gång.
Mer om Lennart Engström [Johansson] som fotbollsspelare finns att läsa under rubriken Kalmars bagare höll ordning på Halmstads konditor. |
Masonitepoken är över i Sverige
Som mest fanns det 19 svenska tillverkare av masonit, eller board som det egentligen heter. I dag är samtliga fabriker nedlagda.Äkta masonit från Masonite AB i Ångermanland. Bilden hämtad ur Jonas Fröbergs ”Masonit – De oanade möjligheternas material”. |
I maj 2013 kom beskedet att Karlits fabriksområde i Karlholmsbruk i norra Uppland sålts för ynka 275.000 kronor för att användas som lager av ett logistikföretag. Därmed var hoppet definitivt ute för den sista boardtillverkaren i Sverige efter konkursen i augusti året dessförinnan. Då arbetade 130 personer där.
Redan 2011 gick Masonite AB i Rundvik i Ångermanland omkull. Företaget hade då 90 anställda. Det var där den svenska tillverkningen inleddes 1929, på licens från USA.
William Horatio Mason var chefsingenjör hos uppfinnargeniet Thomas Alva Edison. 1924 sprängde han spillvirke med ångkanon för att se om det gick att göra papper av det. Det gjorde det inte, men sedan ett misslyckat träfiberark glömts kvar i en press där en ångventil gått sönder och hettat upp arket blev resultatet en hård träfiberskiva.
Masoniten var född och de första skivorna utanför USA tillverkades i Rundvik av Nordmalings Ångsågs AB, som sedermera blev Masonite AB. Andra tillverkare tog efter och även deras board kom i folkmun att kallas masonit. Varumärket blev synonymt med produkten som sådan.
KÄLLOR
Jonas Fröberg: Masonit – De oanade möjligheternas material (2004)
Nisse Larsson: Känsla för masonit av (2005)
Intervju med Lennart Engström av Stig Törnwall i Östra Småland den 4 juni 1970
Bengt Bengtsson och Gunnar Magnusson (red): Kalmar lexikon (2014)
Den här cykelbilen av masonit hade förmodligen lanserats under ett annat namn i dag. Annonsen hämtad ur Nisse Larssons ”Känsla för masonit”. |
© Klas Palmqvist
Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 1 juni 2013
Till och med grisarna gillar masonit. Bilden, som är hämtad ur ”Känsla för masonit”, kommer från samma reklambroschyr som bilden närmast ovanför. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar