fredag 18 oktober 2024

Full fart när Obs öppnade

Klockan 10.06 den 22 maj 1985 hade underhållningen, högtidstalandet och bandklippningen äntligen klarats av utanför entrén till kooperationens 34:e Obsvaruhus. 2.000 otåliga kunder – påfallande många pensionärer – kunde strömma in i det största köptempel som skådats i Kalmar. Det tog en dryg kvart att få in allihop, sedan blev kundtillströmningen av mer normala proportioner. 
Foto: PeO Larsson/Östra Småland

Giraffens köpcentrum firade 30-årsjubileum i stort sett hela 2016. Fast alltihop startade egentligen redan 31 år tidigare, i maj 1985, när Kalmars första riktigt stora varuhus slog upp dörrarna och köpsugna kunder vällde in genom entrén till Obs. 

Kvarteret heter Giraffen, men när kommersen flyttade in på området var det först bara restaurangen som fick heta så. 

Allteftersom fler butiker etablerades i området – Ica Maxi i augusti 1986, radio- och TV-kedjan Schönborgs och kooperationens möbel- och inredningsbutik Metc bland andra – kom hela köpcentret att kallas för Giraffen. 

I mitten av mars 1985, drygt två månader före invigningen av Obs, återstod fortfarande massor att göra för att förvandla den gamla snickerifabriken till ett modernt jättevaruhus.
Foto: Östra Småland

Kooperationen satsade 30 miljoner kronor på att bygga om den nedlagda snickerifabriken Kalmarkök och skapa Obsvaruhuset – summan är mer än dubbelt så stor i dagens penningvärde. 

40 dagar före invigningen av Obs såg det blivande köpcentret ut så här.
Foto: Östra Småland

Ytan var 12.000 kvadratmeter, lika stor som två fotbollsplaner, och grundbemanningen bestod av 107 anställda. Parkeringen var den största i stan, 519 bilar fick plats. Det tycktes inte finnas några gränser för expansionen.

Kvällen före den officiella Obsinvigningen var det tjuvstart för cirka 2 500 särskilt inbjudna gäster, de flesta med anknytning till kooperationen och föreningslivet. Bland dem Gerd Johansson, anställd på Konsum i Färjestaden, som hittade en trehjuling till barnbarnet. Hennes pensionerade kollega Greta Nilsson hade fått tag på en trädgårdssoffa. Men den kunde hon inte släpa genom varuhuset när hon och maken Nisse drog vidare för att hitta det billiga kaffet. ”Jag ska leta efter en joggingdress till barnbarnet också”, sa Greta.
Foto: Fredrik Hjerling/Östra Småland

Obs heter numera Stora Coop. Detta trots att varuhuset med tiden smält ner till något som mest påminner om en större Konsumbutik. Sortimentet har krympt i takt med kooperationens visioner. Frågan är vad som alls finns kvar om ytterligare några år.

”Jag hittade en billig Baden-Baden-stol så då passade jag på”, berättade Anna-Carin Lindberg, till höger. Tillsammans med Petra Bergkvist tänkte hon annars koncentrera sig på kläd- och skoavdelningen. 
Foto: Fredrik Hjerling/Östra Småland

© Klas Palmqvist
Texten var publicerad i Östra Småland den 1 oktober 2016

Roland Danielsson, till vänster, Johan Elmqvist och Tomas Svensson jobbade alla tre på Konsumbagarn i Kalmar. Roland gillade inte riktigt det nya varuhuset: ”Det kommer att dra kunder från de andra affärerna”, befarade han. Samtidigt insåg han fördelarna: ”Vi kommer nog bara att få mer att göra på jobbet. Så för oss är det nog bra”. Kompisarna Johan och Tomas hade inga betänkligheter utan inhandlade fiskpinnar, tandkräm, leverpastej samt en papperskorg.
Foto: Fredrik Hjerling/Östra Småland

KÄLLOR: 
Reportage i Östra Småland av Rune Johansson den 22 och 23 maj 1985

LÄNKAR:
• När köket kom från Kalmar
• När Domus kom till stan
• När man handlade Konsum i Koljan

”Det här verkar vara en bra sko, eller hur? Jag tror att de är bra att cykla med”, sa Erik Ohlsson, som egentligen inte var så pigg på att gå och handla: ”Det är frugan som vill”, påstod han, men bestämde sig i alla fall för att köpa skorna.
Foto: Fredrik Hjerling/Östra Småland

1 kommentar: