onsdag 13 juli 2022

När man handlade på Konsum i Koljan

Året är 1940 och butiksföreståndare Märta Andersson står i konditoridisken i Konsumaffären i Koljan. Hennes kund har en mjölkhämtare i handen. På den här tiden köptes mjölk i lös vikt.
Foto: Valter Gudbrand/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Det stora huset i korsningen Norra vägen–Esplanaden i Kalmar har alltid kallats för Koljan, även om det egentligen är namnet på hela kvarteret. Här låg på sin tid Reprograficentralen och Televerket har också huserat här. Men under tre årtionden förknippades fastigheten framför allt med Konsum. 

Bild på Koljan, tagen någon gång 1938–40. Huset ser likadant ut än i dag. Men Konsumbutiken försvann redan i början av 60-talet.
Bild ur Kalmar läns museums arkiv


Huset ska ha börjat byggas 1912. Men byggmästaren ”Häst-August” Andersson hade problem med finansieringen. Ett helt år ska huset ha stått uppmurat till hälften, utsatt för väder och vind. Då ingrep tegelleverantören AB Nygärde Tegelbruk och såg till att huset – det största dittills på Malmen – kunde byggas färdigt. De första hyregästerna flyttade in 1915.

Konsum kom in i bilden på nyåret 1931 när man köpte fastigheten av Oskar E Andersson för 240.000 kronor, vilket i 2022 års penningvärde motsvarar drygt åtta miljoner kronor. Dessutom köpte man ett litet hus på gården för 21.000 kronor (motsvarar drygt 700.000 kronor).

Kooperationen i Kalmar tog en blygsam början under 1900-talets allra första år med Kooperativa Handelsföreningen Union. De inledande åren var skakiga och 1907 bildades Kalmar Handelsförening som inte hade det lätt i starten. Grossisterna vägrade sälja till föreningen och det första varulagret utgjordes av två små rum i gamla Folkets Hus på Unionsgatan.

Medlemmarna handlade genom att fylla i vad de ville ha på särskilda beställningslistor. Sedan gick de och hämtade varorna på fredagskvällen.

Efter första världskriget stabiliserades verksamheten avsevärt och man etablerade butiker över hela stan. Vid andra världskrigets utbrott hade Konsumtionsföreningen Kalmar mer än 2.100 medlemmar och ett 30-tal butiker.

Kalmarområdets Konsumbutiker enligt 1962 års telefonkatalog.

Efter ungefär 30 år i stans mest trafikerade gathörn slog Konsum igen i Koljan och ytterligare ett dussin butiker las också ner i samband med att Domus öppnades på Storgatan 1964. Meningen var att det skulle finnas ytterligare fem eller sex Konsumbutiker i stan.

Men det fanns inte många kvar när Obs startades 1985 – för att senare  bli först Coop Forum och sedan Stora Coop. Så småningom förvandlades Domusvaruhuset självt till en Konsumbutik, alltså en sådan som det var tänkt att det stora varuhuset skulle ersätta. Nu finns inte heller den längre och kooperationens sista fäste på Kvarnholmen är butiken i Baronen. Ytterligare en Konsumbutik existerar i Kalmar i dag, i Norrliden. Fast den etablerades så sent som 1970.

Klassisk Konsumkasse med den liggande åttan, oändlighetssymbolen, användes av Kooperativa Förbundet 1967–95.
Foto: Maria Magnusson – Stockholms Stadsmuseum/Stockholmskällan

Sedan länge bor det folk i Koljan igen. Lägenheterna renoverades i början av 2000-talet och såldes snabbt, trots att de kostade en hel del. 

Men man kan inte sticka ner till bottenplanet för att handla Cirkelkaffe, Wårbyläsk, Gomans falukorv eller godis från chokladfabriken några kvarter längre upp längs Norra vägen – alltsammans en gång kooperationens egna varumärken. 

Nej, inte ens frallor från Konsumbagarn kan man få. Bageriet i Kalmar, som las ner i början av 2013, hade anor som gick tillbaka till Kooperativa Bageriföreningen, startad 1906.

I en sådan här låda kunde man samla sina Konsumkvitton och när året var slut räknade man ut hur mycket man handlat för, lämnade in kvittona och fick ett antal procent av den totala köpesumman i återbäring.
Föremål ur Upplandsmuseets samlingar

Bearbetad version av en text som var publicerad i Östra Småland den 7 september 2013

© Klas Palmqvist

LÄNKAR
• När Domus kom till stan

• Himmelriket är likt en kroppkaka

KÄLLOR
Manne Borgwall: Esplanaden, vårt vackraste trafikstråk (Östra Småland den 15 juni 1941, finns även med i boken Från flydda tiders Kalmar, 1944)
Per Jarlbo: Kalmars gatunamn (2007)
B Wendel: Beskrivning över Kalmar med omnejd (1940) 
Osignerad artikel i Östra Småland den 8 januari 1931

TACK
till Eva-Lena Holmgren, Kalmar läns museum

Digitalt Museum presenteras tiotusentals bilder och föremål ur Länsmuseets samlingar.

På den här LP:n från Svenska Popfabriken i Klippan 1979 hade Torsson med två låtar: ”Konsum” och ”Klippans Centrum”. Övriga artister på skivan är Noise (inte att förväxla med samtida Noice), Push, Olle Bop och Kriminella Gitarrer. De sistnämndas låt ”Knugen skuk” vållade ett visst rabalder.


KONSUM

Det är morron, kylskåpet är tomt.
En halv påse bröd, smöret luktar skumt!
Det finns kaffe och vattnet står på.
Magen skriker. Klä på dig ändå!
Vi går på Konsum och handlar ett paket ägg, 
en liter mjölk samt smörgåspålägg.
Bredvid mjölken står svagdricka,
passa på att köpa paprika.
Vi behöver palsternackor,
det är rea på färdigbredda mackor.
Ta med dig varorna och gå hem,
betala först, 92,65!

Torsson – Från samlings-LP:n Svensk pop (1979)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar