tisdag 20 augusti 2024

Mormor Gärdas hattaffär

Gärda Welin fotograferad i en fantastisk klänning och en lika tjusig hatt vid sin butik på Kaggensgatan 22 i Kalmar någon gång i slutet av 1910-talet. Hunden som skymtar vid hennes sida lystrade till namnet Roy.
Stort tack till Ann Appelgren för bilden


En dag i augusti 2014 tittade Ann Appelgren från Mariefred in på Östra Smålands redaktion. Hennes rötter fanns i Kalmar och hon ville visa ett gammalt fotografi på sin mormor Gärda, som på 1910-talet var modist på Kaggensgatan 22.

Huset på den adressen finns det inte minsta spår kvar av. Det försvann när Domus – långt senare känt som Kvastenhuset – byggdes på 1960-talet.

Ungefär i höjd med där Restaurang 4 Kök hade sin uteservering 2014, då den här bilden togs, låg Gärda Weilns hattaffär.
Foto: Klas Palmqvist

Men Ann gladdes ändå åt Länsmuseets fina utställning om Domushuset och dess föregångare som vid hennes Kalmarvisit visades inne i Kvastenhuset.

– Bilden på mormor måste vara tagen före 1920, berättade Ann.

Då gifte sig nämligen Gärda Welin med sin Nils. Som tidens sed var slog hon då igen sin hattaffär och ägnade sig åt hem och familj i stället.

Gärda var född i Malmö 1891 och hade träffat Nils Nilsson, som också var skåning, i samband med sitt stora intresse för folkdans. De blev ett par redan före första världskriget, men det dröjde länge innan tiderna blev sådana att de kunde gifta sig. Fram till dess försörjde sig Gärda med att tillverka och sälja damhattar.

Nils arbetade i många, många år på Verkstadsbolaget. Tillsammans fick han och Gärda dottern Siv, Ann Appelgrens mamma.

– Gärda och Nils dog med bara ett par veckors mellarum 1979, berättade Ann för mig.

Och så konstaterade hon eftersinnande:

– Tänk att de var gifta med varann i nästan 60 år.

Kaggensgatan 22 rymde flera affärslokaler och många butiker har funnits på adressen genom åren, till exempel Iris Janssons hattaffär. Magda Knutson drev sin blomsterhandel till mitten av 60-talet. Hennes brorsdotter Birgit övertog den 1975–1980 efter en annan innehavare. Men då hade butiken flyttat ett kvarter längre norrut på gatan.
Bilden hämtad ur ”Butiker i Kalmar på 1950-talet”, utgiven av Kalmar stads hembygdsförening 2012

På 1950-talet sålde Viktoria Lundblad damkläder på Kaggensgatan 22.
Bilden hämtad ur ”Butiker i Kalmar på 1950-talet”, utgiven av Kalmar stads hembygdsförening 2012

Trikåvaror och barnkläder såldes hos Oscar Lagström på Kaggensgatan 22. När huset revs hamnade även denna butik på Kaggensgatan 30. Butiken hade en filial på Margaretaplan.
Bilden hämtad ur ”Butiker i Kalmar på 1950-talet”, utgiven av Kalmar stads hembygdsförening 2012

© Klas Palmqvist

Bearbetad version av en text som var publicerad i Östra Småland den 30 augusti 2014


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar