fredag 3 juli 2020

Stagneliusskolan hånglades fram till vattnet

Stagneliusskolan fungerar som ett motstycke till domkyrkan, Kvarnholmens dominerande byggnad. Ragnar Östberg menade själv att han tog hänsyn till såväl pedagogiska krav som till omgivningen, vindförhållanden och väderstreck när han grupperade byggnaderna i anslutning till vattnet: ”En värdig, koncentrerad hållning har erhållits för hela anläggningen”. Fast då hade han förstås knappast tänkt sig att det skulle vara parkeringsplats på skolgården.
Foto: Oddbjörn Andersson/Östra Småland 

”En skola är under uppförande i Kalmar, där jag också lyckats hångla fram byggnaden till vattnet”.  Så skrev arkitekten Ragnar Östberg i ett brev när Kalmar högre allmänna läroverk – numera Stagneliusskolan – höll på att byggas i början av 1930-talet. 


Arkitekten Ragnar Östberg (1866–1945), mest känd för att ha ritat Stockholms stadshus.
Foto: Wikimedia Commons

Stagneliusskolan har kallats för det sista stora läroverkspalatset av den gamla sorten som byggdes i Sverige. Tillkomsten hade dragit ut på tiden i mer än 25 år. 

Det gamla läroverket vid Stortorget, det nuvarande stadshuset, höll inte måttet. Frågan var om man skulle försöka bygga nytt på samma plats, någonstans i närheten eller på något helt annat ställe. Det hela utreddes fram och tillbaka i vad som måste känts som en evighet och tvivlen var många på att bygget någonsin skulle bli av. Men efter mycket om och men återstod bara två alternativ: Odinslund (mellan Stora Dammgatan och Ståthållaregatan) och Fredriksskansområdet. Man bestämde sig för det senare.


Skolan är till stor del byggd på en utfylld del av Malmfjärden. Så här såg det ut när bygget kommit i gång 1931.
Foto: Robert Andersson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Ragnar Östberg hade märkligt nog haft ganska svårt att få nya uppdrag efter sin succé med Stockholms stadshus. Hans dotter Susanna Ramel (1920–2020) – gift med Povel Ramel – har berättat att det nog berodde på att folk trodde att han var för dyr. 


Denna klassiska svenska brevlåda formgav Ragnar Östberg i början av 1900-talet. Modellen var i bruk ända in på 60-talet. Onekligen påminner formen om ett hus.
Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

I slutet av 20-talet ljusnade det för Östberg. Uppdraget i Kalmar blev hans sista riktigt stora uppgift. Totalkostnaden för skolan blev 1.752.487 kronor och 70 öre, i dagens penningvärde uppåt 60 miljoner. 


Läroverket stod färdigt 1933. På bilden som tagits från vattentornet ser man hur imponerande anläggningen är. Inte bara närheten till Fredriksskanalen ger kontakt med vattnet; från skolhuset har man också utsikt över Malmfjärden. Ett tag till. Snart kommer större delen av idrottsplatsen att bebyggas, något som förstås får förödande konsekvenser för hur Östberg tänkte att skolan skulle fungera i stadsrummet.
Bild ur ”Kalmar högre allmänna läroverk 1900–1960”

Skolan var avsedd för 650 elever. Redan i början av 60-talet var de nästan dubbelt så många. Än en gång kom det att dröja decennier innan ett nytt gymnasium äntligen stod färdigt – Jenny Nyströmsskolan 1992. 


Målarprinsen Eugen hade lovat Ragnar Östberg ett verk och infriade löftet i Kalmar. På en trappavsats målade han Drottningholms slott, där han hade fötts 1865. Prins Eugen avled 1947.
Foto ur ”Kalmar högre allmänna läroverk 1900–1960”

Inte långt från Stagneliusskolan, på Fredriksskansgatan 15, finns den här villan, även den ritad av Ragnar Östberg. Här har man kunnat se Kalmar FF spela allsvensk fotboll från balkongen.
Foto: Henrik Bruun Williams

Elever från tre decennier

Studenterna av årgång 1936 med sina examinatorer och båda censorer, professor John Landquist, på den i mitten av första raden placerade rektor Carl Ernst Göranssons högra sida, och ärkebiskop Yngve Brilioth, på rektorns vänstra sida.
Bild ur ”Kalmar högre allmänna läroverk 1900–1960”

Hösten 1955. Proper men betydligt mer avslappnad stil än på bilden närmast ovanför. Här har Ring LIII4 fotograferats tillsammans med sin klassföreståndare, lektor Ewert Lundgren.
Bild ur ”Kalmar högre allmänna läroverk 1900–1960”

1976–77. Klass 3B, samhällsvetenskaplig linje. Inte en kostym eller slips så långt ögat når och av tjejerna är det bara någon enstaka som har kjol. Redaktören för denna blogg befinner sig för övrigt som trea från höger i översta raden. 

Kaggnisthyss

I mitten av 70-talet växte en dag kastanjen på skolgården rakt genom taket på en Volkswagen. Det var svårt att få loss bilen, men trädet, planterat till minne av den 1954 avlidne rektor Nordenskjöld, hade inte skadats.
Foto: Östra Småland

Carl Eldhs skulptur Simhopparen nedanför Stagneliusskolans gymnastikhus har spökats ut otaliga gånger genom åren, innan den föll offer för vandaliserande nazister 2018. Så här såg statyn ut på Luciadagen 1978.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

P-plats flera trappor upp. I december 1987 stod plötsligt en gammal skrotbil parkerad i den så kallade Minnenas hall, förrummet utanför aulan. Misstankarna riktades som vanligt i sådana här sammanhang mot en rivaliserande gymnasieskola med teknisk inriktning.
Foto: Östra Småland

KÄLLOR 

Hjördis Kristenson: Skolhuset – Idé och form (2005) 
Bengt G Söderberg (red): Kalmar högre allmänna läroverk (1963) 
Eva Eriksson: Den moderna stadens födelse – Svensk arkitektur 1890–1920 (1992) 

LÄSTIPS
Richard Ohlsson: Stagneliusskolan: Då – nu (2017) (som inte var utkommen när ovanstående text skrevs)


Den bibliska devisen ovanför huvudentrén har fått mer än en elev att börja tvivla på vad som är sant här i världen. Foto: Östra Småland

© Klas Palmqvist

Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 11 maj 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar