”En skola är under uppförande i Kalmar, där jag också lyckats hångla fram byggnaden till vattnet”. Så skrev arkitekten Ragnar Östberg i ett brev när Kalmar högre allmänna läroverk – numera Stagneliusskolan – höll på att byggas i början av 1930-talet.
Arkitekten Ragnar Östberg (1866–1945), mest känd för att ha ritat Stockholms stadshus. Foto: Wikimedia Commons |
Stagneliusskolan har kallats för det sista stora läroverkspalatset av den gamla sorten som byggdes i Sverige. Tillkomsten hade dragit ut på tiden i mer än 25 år.
Det gamla läroverket vid Stortorget, det nuvarande stadshuset, höll inte måttet. Frågan var om man skulle försöka bygga nytt på samma plats, någonstans i närheten eller på något helt annat ställe. Det hela utreddes fram och tillbaka i vad som måste känts som en evighet och tvivlen var många på att bygget någonsin skulle bli av. Men efter mycket om och men återstod bara två alternativ: Odinslund (mellan Stora Dammgatan och Ståthållaregatan) och Fredriksskansområdet. Man bestämde sig för det senare.
Skolan är till stor del byggd på en utfylld del av Malmfjärden. Så här såg det ut när bygget kommit i gång 1931. Foto: Robert Andersson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv |
Ragnar Östberg hade märkligt nog haft ganska svårt att få nya uppdrag efter sin succé med Stockholms stadshus. Hans dotter Susanna Ramel (1920–2020) – gift med Povel Ramel – har berättat att det nog berodde på att folk trodde att han var för dyr.
Denna klassiska svenska brevlåda formgav Ragnar Östberg i början av 1900-talet. Modellen var i bruk ända in på 60-talet. Onekligen påminner formen om ett hus. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons |
I slutet av 20-talet ljusnade det för Östberg. Uppdraget i Kalmar blev hans sista riktigt stora uppgift. Totalkostnaden för skolan blev 1.752.487 kronor och 70 öre, i dagens penningvärde uppåt 60 miljoner.
Skolan var avsedd för 650 elever. Redan i början av 60-talet var de nästan dubbelt så många. Än en gång kom det att dröja decennier innan ett nytt gymnasium äntligen stod färdigt – Jenny Nyströmsskolan 1992.
Elever från tre decennier
Kaggnisthyss
KÄLLOR
Hjördis Kristenson: Skolhuset – Idé och form (2005)
Bengt G Söderberg (red): Kalmar högre allmänna läroverk (1963)
Eva Eriksson: Den moderna stadens födelse – Svensk arkitektur 1890–1920 (1992)
LÄSTIPS
Richard Ohlsson: Stagneliusskolan: Då – nu (2017) (som inte var utkommen när ovanstående text skrevs)
Den bibliska devisen ovanför huvudentrén har fått mer än en elev att börja tvivla på vad som är sant här i världen. Foto: Östra Småland |
© Klas Palmqvist
Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 11 maj 2013
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar