”Man kan inte spara varenda gammal kåk”, brukar de säga, de som vill riva hus och bygga nya som de kan tjäna mera pengar på. Men i själva verket förhåller det sig så att man faktiskt måste spara hus, eftersom det är så obegripligt många som redan rivits.
I Kalmar berömmer man sig gärna av att man har en så fantastiskt välbevarad stadskärna. Det är på sätt och vis en myt, som bygger på att rivningsraseriet härjat ännu värre i många andra svenska städer.
Se på kartan över Kvarnholmen här nedanför. De svarta områdena markerar hus som revs under perioden 1937–1976. Under dessa 40 år försvann 186 av totalt 445 gatuhus och inte mindre än 270 gårdshus.
Nu har det gått ytterligare drygt 40 år och det skulle vara synnerligen intressant att få veta hur många fler hus som gått förlorade under den tiden. Bara de senaste veckorna [dvs i januari 2015 när texten ursprungligen publicerades, anm. 2020] har IOGT-huset på Strömgatan och ett bostadshus på Proviantgatan med originell gårdsmiljö försvunnit för evigt ur stadsbilden.
På Malmen, landets första stadsplanelagda förstad från 1600-talet, rev man 1937–1976 inte mindre än 158 av 302 gatuhus – alltså mer än hälften av alla som fanns – samt ungefär 135 gårdshus.
Östra Malmen blev därmed i princip utplånad. Den småskaliga bebyggelsen ersattes på 1970-talet av de tre tröstlösa jättekolosserna polishuset, skattehuset och länsstyrelsen. De gömdes bakom en ridå av äldre hus på Strandgatan, ungefär som om de skyldiga till förödelsen ändå skämdes över vad de ställt till med.
Nu har såväl poliser som skatte- och länsstyrelsebyråkrater flyttat vidare. Så nu står vi där med husschabrak som man inte riktigt vet vad man ska ta sig till med. När man i stället varsamt kunde tagit vara på och vidareutvecklat en unikt levande vardagsmiljö.
Men det där har avhandlats flera gånger tidigare här på Torget i Östra Småland. Det förtjänar ändå att påpekas att också stora delar av Malmen i övrigt – och även Sandås – förvandlats till oigenkännlighet under efterkrigstiden.
Pampiga 1600-talshus och officiella byggnader som rådhuset, teatern och domkyrkan sätter givetvis sin prägel på Kalmar. Men de riskerar ju knappast att demoleras av profithungriga exploatörer. De har skydd som byggnadsminnen och får därmed inte rumsteras med hur som helst.
Nej, nästan alltid är det de enkla husen för vanligt folk som försvinner, de som inte alls är storslagna eller märkvärdiga, men som tillsammans betyder så oerhört mycket för att ge liv, atmosfär och självklar förankring i historien för stans invånare i deras vardag.
I dag skyfflar man inte bort hela stadsdelar på en gång. I stället försvinner ett hus här och ett annat där. På så vis naggas stadsbilden hela tiden i kanten. Och utarmas beståndet av den sortens hus, blir också tillvaron torftigare för oss som bor i stan.
Givetvis ska man bygga nytt i en stad. Men det måste göras övertänkt och med överblick. En helhetssyn på stadsrummet är absolut nödvändig; vi måste veta vad vi har, vi måste veta vad som måste sparas. Annars står vi där med nya byggnader som blir mer eller mindre obrukbara efter bara några decennier, samtidigt som oersättliga värden försvunnit. Den enda förtjänsten är den som inbringats av dem som såg till att bygga dem. Så kortsiktigt kan man inte utveckla en levande stad.
Här nedan visas några Kalmarmiljöer som inte finns kvar längre. De flesta bilderna är uppfiskade mer eller mindre slumpartat ur arkivet – där finns många av det här slaget. Några har varit med i tidningen förut, andra har aldrig tidigare publicerats. En del av husen har vi kanske glömt och andra visste vi inte att vi kom ihåg – eller tvärtom...
IOGT-huset på Strömgatan revs i januari 2015. Här hade konserter, kurser, fester, föredrag och olika slags möten hållits sedan 1880-talet. Foto: Klas Palmqvist |
Den här gamla villan i hörnet Esplanaden–Norra vägen fick stå och förfalla i många år. Bilden är från 1979. Fem år senare byggde Sydkraft – i dag Eon – sitt hus här. Foto: Östra Småland |
Kvarteret Gesällen längs Fiskaregatan 1965. Inte så mycket som en molekyl av husen i kvarteret finns kvar i dag. Foto: Stig Westerlund/ Kalmar stads hembygdsförening |
Se även:
• Hemma hos farbror Ludvig på Nybrogatan
• 1600-talsgatan som försvann i betongen
• Sista huset i en förintad stadsdel
• Vi går en sväng på Trädgårdsgatan
• Här fanns bordellen på Södra Malmgatan
• Stadsbilden fortsätter att naggas i kanten
Bearbetad version av en text som publicerades i Östra Småland den 24 januari 2015
© Klas Palmqvist
Visst är det sorgligt att Kalmarstad inte kan bevara en säregen stil och inte kopiera andra städer.
SvaraRaderaDet är faktiskt så att man kan bygga moderna hus med särprägel för det är väl meningen att staden ska bli sevärd för turister och kalmarbor.